2019-04-06 08:09:52, Adacymru napisał(a): Dla domowego pieczenia 4.5L pojemnik zupełnie wystarcza. Kiedyś piekłam chleby na sprzedaż i też wystarczało, bo nie mam pieca na 5 chlenow, żeby je za jednym razem piec. Ile ty Andy chleba jesz, że z 3 kg mąki pieczesz?
Piekę jednorazowo 6 foremek zwanych keksowkami. Taki piekarnik, tutaj wszystko większe, taki kraj. Kroję na połówki, mrożę i mam średnio na miesiąc. Ale bywa że z tych sześciu jeden prawie zawsze, często dwa komuś daję. Jeden zawsze sasiadce, ona za to rewanzuje się swoimi wyrobami a gotuje i piecze wybornie. Przyznala ze próbowała też upiec taki chleb jak mój ale jej nie wychodzi.
2019-04-05 18:18:25, dominikaaa napisał(a): Mam do wyboru:...
... mam w planie upiec ciasto raz na tydzień plus ewentualnie chleb, ciasto na pizze.
Kup robot, taki z możliwością rozbudowania o przydatne w Twojej kuchni elementy. Nie tylko zrobisz ciasto i chleb, ale też poszatkujesz kapustę, zetrzesz ziemniaki, zrobisz koktail, zmielisz mięso/mak.
Już kilka razy polecałam ten, którego używam, stary a dobry, i wciąż dostępny w sprzedaży (Amazon) 😳.
Absolutnie nie namawiam na ten konkretny model, czy tego producenta, chodzi mi tylko o pokazanie, co moim zdaniem jest naprawdę przydatne, jeśli lubisz piec/gotować, a co nie zmusi Cię do poniesienia ogromnych nakładów finansowych.
Babcia ma dużo czasu więc może sobie pozwolić na zabawy z ciastem. Gdy dozyje emerytury to tez bede mial czas na celebrowanie. Teraz czas na mechanizacje. Mixer zamowilem wczoraj, juz dostalem info ze jest "shipped".
Kupiłem takie cuś:
Paskudna natura "skowronka". O 2.45 am zgasilem swiatlo a o 7.30 już się obudziłem i wiem że nie usnę. Czasem zazdroszczę ludziom, którzy potrafią spać do południa. O 9.30 będzie transmisja meczu Bundesligi, nie ma programie kto ale podejrzewam że Bayern z Borussia.
2019-04-05 18:18:25, dominikaaa napisał(a): Super chlebek. Lamargo mozesz napisac jaka moc ma twoj mikser.
Sorki, nie wchodzilam na forum caly weekend Ja mam ten mixer. i jestem bardzo zadowolona. Jest troche glosny i dosyc ciezki ale dzieki temu stoi stabilnie jak pracuje.
Edit: moja babcia tez piekla chleb tak jak w video powyzej, w piwnicy w domu rodzicow wciaz stoi i funkcjonuje piec chlebowy z sabatnikiem w ktorym piekla 6 bochenkow chleba. Natomiast to byl jeden z babcinych obowiazkow, nie pracowala na etacie, zajmowala sie domem, pracowala na roli i piekla chleb. My dzis po pierwsze nie mamy takich piecy i nie mamy czasu a nawet jesli - powaznie myslicie ze 'prawdziwy chleb' to tylko ten wyrobiony recznie? Jedna z cech postepu jest to ze ulatwia nam zycie, to tak samo jak powiedziec prawdziwy rolnik kosi zboze tylko kosa, a nie kombajnem
Dzieki dziewczyny za pomoc. Tez fajny mikser. Bardzo fajne blendery są na tej stronie. Na pewno coś wybiorę. Co do chleba to najbardziej chciałabym uniknąć chleba tostowego sklepowego, a najbliższy jemu będzie chyba taki z maszyny. Nie wykluczam pieczenia w piekarniku ale rekreacyjnie. Bo na bieżąco to może być ciężko.
2019-04-08 10:19:15, dominikaaa napisał(a): Co do chleba to najbardziej chciałabym uniknąć chleba tostowego sklepowego, a najbliższy jemu będzie chyba taki z maszyny.
Tylko kształtem 😊
Chleb będzie wyglądał (jego struktura) i smakował tak, jak będziesz chciała. Ciężki, z ziarnami, razowy, z otrębami, na drożdżach lub zakwasie...
Stare zdjęcia, ale spójrz chleb z maszyny (bezglutenowy) na drożdżach:
Jest konkretny, a nie jakaś tam gąbka 😉