Str 52 z 66 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
EFKAKONEFKA33 |
Post #1 Ocena: 0 2019-04-03 08:30:18 (6 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2019-04-03 08:27:34, lamargo napisał(a):
A ja ostatnio odkrylam suchy zakwas w polskim sklepie i oto efekt. Chlebek byl pyszny!
Piękmy.
Ja wczoraj piekłam nowy chleb i już wygląda bardziej podobnie do Twojego. Suchy zakwas? pierwszy raz z czymś takim sie spotykam  Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
 
|
 |
|
|
lamargo |
Post #2 Ocena: 0 2019-04-03 08:39:16 (6 lat temu) |
 Posty: 226
Z nami od: 12-06-2013 Skąd: Bath |
Zawsze mialam opory przed pieczeniem chleba bo nie chcialo mi sie bawic z dokarmianiem zakwasu. Tez bylam zdziwiona jak znalazlam w sklepie wersje instant i kupilam jeden na probe, teraz robie chleb co tydzien.
Ten zakwas kupilam
|
 
|
 
|
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #3 Ocena: 0 2019-04-03 08:43:30 (6 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2019-04-03 08:39:16, lamargo napisał(a):
Zawsze mialam opory przed pieczeniem chleba bo nie chcialo mi sie bawic z dokarmianiem zakwasu. Tez bylam zdziwiona jak znalazlam w sklepie wersje instant i kupilam jeden na probe, teraz robie chleb co tydzien.
Ten zakwas kupilam
Ja jutro kupuję mąkę i będę właśnie robić swój zakwas.Jak będę kiedyś w polskim sklepie to poszukam z ciekawości co to. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
 
|
 |
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #4 Ocena: 0 2019-04-03 10:43:21 (6 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Taki wyszedł ten wczoraj pieczony
Lamargo, a mozesz napisać jak pieczesz chleb? Jak długo, w jakiej temperaturze? Chodzi mi o sam proces pieczenia. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
 
|
 |
|
lamargo |
Post #5 Ocena: 0 2019-04-03 13:12:36 (6 lat temu) |
 Posty: 226
Z nami od: 12-06-2013 Skąd: Bath |
Jesli o to chodzi to jestem totalnym amatorem, szukam przepisow i eksperymentuje. Ten ze zdjecia jest z tego przepisu jedynie zastapilam wode maslanka. Wyszedl dosyc kwasny wiec nastepnym razem zrobie pol na pol wode z maslanka  Reszta dokladnie jak w przepisie a... no moze jeszcze maka, uzylam po prostu takiej jaka mialam zwykla pszenna plain flour.
|
 
|
 
|
|
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #6 Ocena: 0 2019-04-03 13:26:22 (6 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Lubię korzystać z jej przepisów. Ja korzystam na chwilę obecna z tej mąki.
W przepisie Olgi jest 500 g mąki pszennej typ 550 lub 500. Ciekawe jak to ma się do tej angielskiej mąki. Jak to sprawdzić?
Gapię sie na opakowanie mąki co mam w domu ale nic mądrego nie wyczytałam
Ten przepis co wrzuciłaś wypróbuję jak kupię ten zakwas instatnt. Nie wiem ile trzeba by było dodać żywego zakwasu, żeby zachować proporcje.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
 
|
 |
|
lamargo |
Post #7 Ocena: 0 2019-04-03 13:54:53 (6 lat temu) |
 Posty: 226
Z nami od: 12-06-2013 Skąd: Bath |
ja zazwyczaj googlam czy ktos madrzejszy juz wymyslil ktora angielska maka jest odpowiednikiem ktorej polskiej. Na opakowaniu angielskiej maki takich oznaczen nie znajdziesz, trzeba wybierac make "na chlopski rozum" i miec nadzieje ze sie uda
|
 
|
 
|
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #8 Ocena: 0 2019-04-03 14:02:25 (6 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2019-04-03 13:54:53, lamargo napisał(a):
ja zazwyczaj googlam czy ktos madrzejszy juz wymyslil ktora angielska maka jest odpowiednikiem ktorej polskiej. Na opakowaniu angielskiej maki takich oznaczen nie znajdziesz, trzeba wybierac make "na chlopski rozum" i miec nadzieje ze sie uda
No własnie szukałam na str Moje Wypieki. Tam sa jakieś odpowiedniki niektórych produktów, ale nie ma dokładnej specyfikacji mąki. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
 
|
 |
|
andyopole |
Post #9 Ocena: 0 2019-04-03 14:32:13 (6 lat temu) |
 Posty: 13527
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2019-04-03 14:02:25, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Cytat:
2019-04-03 13:54:53, lamargo napisał(a):
ja zazwyczaj googlam czy ktos madrzejszy juz wymyslil ktora angielska maka jest odpowiednikiem ktorej polskiej. Na opakowaniu angielskiej maki takich oznaczen nie znajdziesz, trzeba wybierac make "na chlopski rozum" i miec nadzieje ze sie uda
No własnie szukałam na str Moje Wypieki. Tam sa jakieś odpowiedniki niektórych produktów, ale nie ma dokładnej specyfikacji mąki.
Następnym razem dodaj maki razowej pszennej lub trochę żytniej, będzie bardziej taki jak w tytule wątku.
|
 
|
 
|
|
ZosiaS |
Post #10 Ocena: 0 2019-04-03 16:29:30 (6 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2019-04-03 14:32:13, andyopole napisał(a):
Następnym razem dodaj maki razowej pszennej lub trochę żytniej, będzie bardziej taki jak w tytule wątku.
I ziarenek.
Jak jeszcze mi się chciało piec, to czasem dodawałam prażoną cebulę, oliwki lub suszone pomidory.
Może znów zacznę? Może Wielkanoc i nastawienie zakwasu na żurek coś we mnie obudzi?
|
 
|
 |
|