MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 51 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 50 | 51 | 52 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 51 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

andyopole

Post #1 Ocena: 0

2018-06-26 16:14:49 (7 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

moja Babcia nie bawila sie w zadne hodowanie zakwasu tylko zostawiala kawalek ciasta w dzieży do następnego wypieku. Wg niej spelnial on wlasnie role zakwasu. Niestety wtedy zbyt mało interesowałem się pieczeniem chleba a teraz już Babci o szczegoly zapytać nie mogę.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

sikorkaa

Post #2 Ocena: 0

2018-06-26 16:28:39 (7 lat temu)

sikorkaa

Kobieta

Z nami od: 23-06-2018

I to jest właśnie zakwas/zaczyn/starter, zwał jak zwał. Zostawia się część wyrobionego ciasta, dokarmia przy następnym wyrabianiu. Topowi piekarze szczycą się tym, że wypiekają nawet na kilkudziesiecio letnich zakwasach. To moje marzenie, przekazać taki córce.. aktualnie ma 4 lata😉

Do góry stronyOffline

xxxemi

Post #3 Ocena: 0

2018-06-26 17:08:01 (7 lat temu)

xxxemi

Kobieta

Z nami od: 28-12-2011

Cytat:

2018-06-26 16:28:39, sikorkaa napisał(a):
I to jest właśnie zakwas/zaczyn/starter, zwał jak zwał. Zostawia się część wyrobionego ciasta, dokarmia przy następnym wyrabianiu. Topowi piekarze szczycą się tym, że wypiekają nawet na kilkudziesiecio letnich zakwasach. To moje marzenie, przekazać taki córce.. aktualnie ma 4 lata😉

Moj zakwas ma ponad 2 lata juz. Zaleta takiego zakwasu jest to ze chlebek szybko rosnie I pysznie smakuje.Co tydzien pieczemy chlebek,I nie wyobrazam sobie jesc kupnego ☺

Do góry stronyOffline

jasminajon

Post #4 Ocena: 0

2018-11-27 15:16:52 (6 lat temu)

jasminajon

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 27-11-2018

Ja zawsze probuje znależc jakiś ciekawy pzepis i sama piekę

Do góry stronyOffline

niebieskieucho

Post #5 Ocena: 0

2019-03-13 22:55:21 (6 lat temu)

niebieskieucho

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Odnosnie zdrowego chleba.
Nie ma takiego, bo wszystkie oprócz dodawanego syfu zawieraja weglan wapnia (calcium carbonate), który powoduje osadzanie sie go w naczyniach krwionosnych oraz dodawanego niepotrzebnie zelaza (nawet nie pisza w jakiej postaci), którym nie nalezy sie suplementowac bez zbadania niedoboru tego pierwiastka. Ja kupuje tylko pieczywo chrupkie (Ryvita), które od niedawna sie pogorszylo i bede musial z niego zrezygnowac. Uzywalem go jako nosnika masla, gdyz mój organizm sygnalizuje mi najwieksze zapotrzebowanie na zwierzece tluszcze nasycone. Rezygnacja moja jest wynikiem niewatpliwego przystapienia firmy do programu depopulacji. Do tej pory jej chleb chrupki nie byl przypalany. Ostatnio kazde zakupione chrupki sa az gorzkie od przypalenia. Robia to w celu wytworzenia w nich rakotwórczego akrylamidu. W dzisiejszych czasach nic nie moze byc zdrowe i nie moze byc czystym produktem (jednoskladnikowym). Jeszcze nie tak dawno mozna bylo kupic m.in. kakao bez regulatora kwasowosci (!), drozdze bez dodawanych chemikaliów, wodoroweglan sodu, czekolade bez tluszczu palmowego, rakotwórczego E 476 i inne.
Porównaj:
Obrazek
Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer Skype

EFKAKONEFKA33

Post #6 Ocena: 0

2019-04-02 16:01:37 (6 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Chleb na zaczynie drożdzowym

Kiedyś tam, lata świetlne temu popełniłam kilka eksperymentów z chlebem. Wtedy sie mądrzyłam, że mi taki pyszny wyszedł, idealny. Jak bardzo sie myliłam. Pieczenie chleba nie jest wcale takie hop siup. Ponowną próbę podjęłam z zazdrości, gapiąc sie na chleby znajomego na fb. Wczoraj upiekłam chleb na zaczynie drożdzowym. Wyglądowo to mu daleko do tego zazdraszczanego, no ale pierwsza próba za mną. Wyszedł za blady. Chciałam zrobic nacięcia, ale ostrze było za tepe. Dopiero po fakcie przypomniało mi się , ze mam ostra zyletke w szufladzie ;-) Po fakcie przypomniało mi sie też, że mam fajny gliniany garnek w którym mogłam ten chleb upiec. Miały być dwa, ale jeden jak już wyrósł, w przypływie radości wywaliłam na podłogę ;-) Oczywiście musiał spaść tak, że został z niego placek.Tyle stresu przy chlebie ;) Przy tym stresie zapomniałam nawet, że mam maszynę do chleba i wyrabiałam ręcznie. Teraz wyglądam jak Pudzianowski. No nic. Wkrótce podejmę kolejną próbę.

Obrazek

Obrazek
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

kasiachery

Post #7 Ocena: 0

2019-04-02 17:07:37 (6 lat temu)

kasiachery

Kobieta

Z nami od: 17-06-2013

ja tobie chleb w thermomixie i wychodzi ten na maslance. jak zrobie w weekend to pokaze.

Uwaga moderatora: Edycja moderatora

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #8 Ocena: 0

2019-04-02 17:16:28 (6 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2019-04-02 16:01:37, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Chleb na zaczynie drożdzowym

Kiedyś tam, lata świetlne temu popełniłam kilka eksperymentów z chlebem. Wtedy sie mądrzyłam, że mi taki pyszny wyszedł, idealny. Jak bardzo sie myliłam. Pieczenie chleba nie jest wcale takie hop siup. Ponowną próbę podjęłam z zazdrości, gapiąc sie na chleby znajomego na fb. Wczoraj upiekłam chleb na zaczynie drożdzowym. Wyglądowo to mu daleko do tego zazdraszczanego, no ale pierwsza próba za mną. Wyszedł za blady. Chciałam zrobic nacięcia, ale ostrze było za tepe. Dopiero po fakcie przypomniało mi się , ze mam ostra zyletke w szufladzie ;-) Po fakcie przypomniało mi sie też, że mam fajny gliniany garnek w którym mogłam ten chleb upiec. Miały być dwa, ale jeden jak już wyrósł, w przypływie radości wywaliłam na podłogę ;-) Oczywiście musiał spaść tak, że został z niego placek.Tyle stresu przy chlebie ;) Przy tym stresie zapomniałam nawet, że mam maszynę do chleba i wyrabiałam ręcznie. Teraz wyglądam jak Pudzianowski. No nic. Wkrótce podejmę kolejną próbę.

Obrazek

Obrazek

Jesli chcesz mieć chleb uśmiechnięty czyli popękany to trzeba nóż zwilzyc woda. Wtedy łatwiej się nacina.

[ Ostatnio edytowany przez: andyopole 02-04-2019 17:54 ]

Do góry stronyOffline

LuckyIwona

Post #9 Ocena: 0

2019-04-02 17:47:41 (6 lat temu)

LuckyIwona

Kobieta

Z nami od: 18-07-2018

Wyglada pysznie I ladnie*THUMBS UP*
Lucky Iwona

Do góry stronyOffline

lamargo

Post #10 Ocena: 0

2019-04-03 08:27:34 (6 lat temu)

lamargo

Kobieta

Z nami od: 12-06-2013

A ja ostatnio odkrylam suchy zakwas w polskim sklepie i oto efekt. Chlebek byl pyszny!

Obrazek

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 51 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 50 | 51 | 52 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,