Str 47 z 66 |
|
---|---|
1andy1 | Post #1 Ocena: 0 2015-09-22 22:10:47 (10 lat temu) |
Z nami od: 30-01-2013 Skąd: Londyn |
skad wziac zakwas?
|
Post #2 Ocena: 0 2015-09-22 22:36:06 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #3 Ocena: 0 2015-09-22 22:38:42 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Zwirska | Post #4 Ocena: 0 2015-09-23 00:52:49 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Podaje przepis na zakwas. 5 lyzek maki zytniej gruboziarnistej,mozna kupic w Sainsbury lub Tesco. Zalac ciepla woda wymieszac tak by bylo dosyc geste przykryc i odstawic na kilka dni. Ja robie to w sloiku. Od czasu do czasu zamieszac. Kiedy pojawi sie kwasny zapach, to znak ze zakwas lub jak kto woli zaczyn jest gotowy do uzytku.
Ciasto na chleb: 250 g maki zytniej gruboziarnistej chlebowej 250 g maki pszennej 7 g drozdzy suchych ( hovis,delecta) 1 lyzeczka soli 1 lyzeczka cukru 310 ml cieplej wody 4-5 lyzek zakwasu. Mozna dodac ziarna slonecznika i dyni lub kto co lubi. Wszystko wymieszac, do chwili az ciasto nie bedzie sie lepilo do reki. Mozna dodac maki. Postawic w cieplym miejscu do wyrosniecia.(ja wkladam do piekarnika na 50st.) Piec w temp.225 ok 25 min. |
hants | Post #5 Ocena: 0 2015-09-23 05:27:47 (10 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Solent |
Maszynka do chleba i mąka orkiszowa (Spelt flower). W niecałe 3 godziny macie pyszny chleb z niemodyfikowanych genetycznie ziaren , któego nawet największy łasuchnie nie zje więcej niż trzy kromki, gdyż ten chleb jest taki sycący.
[ Ostatnio edytowany przez: hants 23-09-2015 05:28 ] Chcieć to znaczy móc!
|
|
|
kasiachery | Post #6 Ocena: 0 2015-09-23 10:17:22 (10 lat temu) |
Z nami od: 17-06-2013 Skąd: wypizdowek |
troche nie w temacie ale znacie jakis dopry przepis na zakwas na zur? gdzie powinno sie go trzymac? w cieple? w lodowce? wyprobowalam chyba ze sto przepisow i nigdy mi nie wyszlo
![]() |
orangeapple | Post #7 Ocena: 0 2015-09-23 10:29:10 (10 lat temu) |
Z nami od: 23-09-2013 Skąd: tam i tu |
Ja robilam z zakwasu na chleb,wyszedl pyszny.
|
Zwirska | Post #8 Ocena: 0 2015-09-23 11:18:20 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
5 - 6 lyzek maki zytniej gruboziarnistej, jest w Sainsbury,3 -4 zabki czosnku zalac ciepla woda i od czasu do czasu mieszac. Najlepiej pozostawic w kuchni w miare cieplym miejscu. Po ok 5 dniach zurek jest gotowy. Mozna sprawdzic po zapachu. Powinien byc wyraznie czosnkowy. Troszeczke odlac do sloiczka na nastepny raz jako zaczyn, wlozyc do lodowki.
Przed nastepnym gotowaniem dodac make i czosnek i mamy nastepny dobry żur. |
ruuuda | Post #9 Ocena: 0 2015-09-23 17:57:37 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2013 Skąd: brak |
Cytat: 2015-09-23 11:18:20, Zwirska napisał(a): 5 - 6 lyzek maki zytniej gruboziarnistej, jest w Sainsbury,3 -4 zabki czosnku zalac ciepla woda i od czasu do czasu mieszac. Najlepiej pozostawic w kuchni w miare cieplym miejscu. Po ok 5 dniach zurek jest gotowy. Mozna sprawdzic po zapachu. Powinien byc wyraznie czosnkowy. Troszeczke odlac do sloiczka na nastepny raz jako zaczyn, wlozyc do lodowki. Przed nastepnym gotowaniem dodac make i czosnek i mamy nastepny dobry żur. Kupuje PL make zytnia . Moj sposob na zakwas na zur jest prosty. Na sloik daje 5-6 lyzek maki , 3zabki czosnku , 6 ziaren pieprzu , lisc laurowy , 3 ziarnka ziela ang. , woda przegotowana -chlodna . Zakwas trzymam w kuchni na blacie , zakryty gazikiem" aby mogl "oddychac" ![]() ![]() Smacznego ! Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.
|
ie2ox4-b | Post #10 Ocena: 0 2015-12-12 12:25:14 (9 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Chleb wyrasta, a ja tak przeglądam, w międzyczasie...
Musiałem nowy zakwas... tamten jakoś się zepsuł... Jakiś nowy przepis na chleb... bo ten może im się przejeść. |