MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 47 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 46 | 47 | 48 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 47 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

1andy1

Post #1 Ocena: 0

2015-09-22 22:10:47 (10 lat temu)

1andy1

Posty: 138

Mężczyzna

Z nami od: 30-01-2013

Skąd: Londyn

skad wziac zakwas?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2015-09-22 22:36:06 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #3 Ocena: 0

2015-09-22 22:38:42 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Zwirska

Post #4 Ocena: 0

2015-09-23 00:52:49 (10 lat temu)

Zwirska

Posty: n/a

Konto usunięte

Podaje przepis na zakwas. 5 lyzek maki zytniej gruboziarnistej,mozna kupic w Sainsbury lub Tesco. Zalac ciepla woda wymieszac tak by bylo dosyc geste przykryc i odstawic na kilka dni. Ja robie to w sloiku. Od czasu do czasu zamieszac. Kiedy pojawi sie kwasny zapach, to znak ze zakwas lub jak kto woli zaczyn jest gotowy do uzytku.
Ciasto na chleb:
250 g maki zytniej gruboziarnistej chlebowej
250 g maki pszennej
7 g drozdzy suchych ( hovis,delecta)
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru
310 ml cieplej wody
4-5 lyzek zakwasu.
Mozna dodac ziarna slonecznika i dyni lub kto co lubi.
Wszystko wymieszac, do chwili az ciasto nie bedzie sie lepilo do reki.
Mozna dodac maki. Postawic w cieplym miejscu do wyrosniecia.(ja wkladam do piekarnika na 50st.)
Piec w temp.225 ok 25 min.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

hants

Post #5 Ocena: 0

2015-09-23 05:27:47 (10 lat temu)

hants

Posty: 522

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2006

Skąd: Solent

Maszynka do chleba i mąka orkiszowa (Spelt flower). W niecałe 3 godziny macie pyszny chleb z niemodyfikowanych genetycznie ziaren , któego nawet największy łasuchnie nie zje więcej niż trzy kromki, gdyż ten chleb jest taki sycący.

[ Ostatnio edytowany przez: hants 23-09-2015 05:28 ]

Chcieć to znaczy móc!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWW

kasiachery

Post #6 Ocena: 0

2015-09-23 10:17:22 (10 lat temu)

kasiachery

Posty: 1528

Kobieta

Z nami od: 17-06-2013

Skąd: wypizdowek

troche nie w temacie ale znacie jakis dopry przepis na zakwas na zur? gdzie powinno sie go trzymac? w cieple? w lodowce? wyprobowalam chyba ze sto przepisow i nigdy mi nie wyszlo :(

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

orangeapple

Post #7 Ocena: 0

2015-09-23 10:29:10 (10 lat temu)

orangeapple

Posty: 3735

Kobieta

Z nami od: 23-09-2013

Skąd: tam i tu

Ja robilam z zakwasu na chleb,wyszedl pyszny.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Zwirska

Post #8 Ocena: 0

2015-09-23 11:18:20 (10 lat temu)

Zwirska

Posty: n/a

Konto usunięte

5 - 6 lyzek maki zytniej gruboziarnistej, jest w Sainsbury,3 -4 zabki czosnku zalac ciepla woda i od czasu do czasu mieszac. Najlepiej pozostawic w kuchni w miare cieplym miejscu. Po ok 5 dniach zurek jest gotowy. Mozna sprawdzic po zapachu. Powinien byc wyraznie czosnkowy. Troszeczke odlac do sloiczka na nastepny raz jako zaczyn, wlozyc do lodowki.
Przed nastepnym gotowaniem dodac make i czosnek i mamy nastepny dobry żur.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ruuuda

Post #9 Ocena: 0

2015-09-23 17:57:37 (10 lat temu)

ruuuda

Posty: 2349

Kobieta

Z nami od: 05-02-2013

Skąd: brak

Cytat:

2015-09-23 11:18:20, Zwirska napisał(a):
5 - 6 lyzek maki zytniej gruboziarnistej, jest w Sainsbury,3 -4 zabki czosnku zalac ciepla woda i od czasu do czasu mieszac. Najlepiej pozostawic w kuchni w miare cieplym miejscu. Po ok 5 dniach zurek jest gotowy. Mozna sprawdzic po zapachu. Powinien byc wyraznie czosnkowy. Troszeczke odlac do sloiczka na nastepny raz jako zaczyn, wlozyc do lodowki.
Przed nastepnym gotowaniem dodac make i czosnek i mamy nastepny dobry żur.

Kupuje PL make zytnia . Moj sposob na zakwas na zur jest prosty. Na sloik daje 5-6 lyzek maki , 3zabki czosnku , 6 ziaren pieprzu , lisc laurowy , 3 ziarnka ziela ang. , woda przegotowana -chlodna . Zakwas trzymam w kuchni na blacie , zakryty gazikiem" aby mogl "oddychac" :-] mieszam tylko raz lyzka drewniana . Zakwas mam po 3-4 dniach gotowy . Pozniej "resztke" wkladam do lodowki aby go dokarmic :-]
Smacznego !
Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-b

Post #10 Ocena: 0

2015-12-12 12:25:14 (9 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

Chleb wyrasta, a ja tak przeglądam, w międzyczasie...
Musiałem nowy zakwas... tamten jakoś się zepsuł... Jakiś nowy przepis na chleb... bo ten może im się przejeść.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 47 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 46 | 47 | 48 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,