Str 43 z 66 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
ie2ox4-b |
Post #1 Ocena: 0 2015-02-10 07:06:15 (10 lat temu) |
 Posty: 3591
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Cytat:
2015-02-10 00:56:48, andyopole napisał(a):
(...)
A mowilem. Przed wstawieniem do pieca posmarowac pędzelkiem.
Dobrze jest uprzednio namoczyć pędzelek w jajku rozbełtanym z odrobina mleka. Polysk będzie na cacy.
Jeśli dodasz opilkow aluminium będzie metalic.
Smarowałem, był połysk, ale może za słabo się przykładałem?
Aluminium unikam, szukam złota w płatkach. Jak na razie to wyławiam ze Smirnoff Gold. To będzie heca, jak złoto będzie połyskiwało na kromkach. Nawet już recepturę znalazłem. Nie jakieś tam mąki ryżowe czy migdałowe.
|
 
|
 |
|
|
ie2ox4-b |
Post #2 Ocena: 0 2015-02-10 10:35:40 (10 lat temu) |
 Posty: 3591
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Cytat:
2015-02-10 00:09:37, Adacymru napisał(a):
Pszenny, troche mi do dna miski glinianej przywarl... lekcja na przyszlosc ze nie kazda miska sie nadaje...
(...)
Dzisiaj w pracy kupil go kolega ode mnie za ... 10 funtow. poszlo na charytatywny cel.
Z tym charytatywnym celem to dobry pomysł, i ja tak zacznę praktykować. Mam bardzo dużo chętnych na moje wyroby, chyba będę kazał sobie płacić jakimiś potwierdzeniami wpłat.
Co do wyrastania ciast, to na zakwasie nieraz trzeba dłużej poczekać. Mam elektryczny piekarnik, więc takie oporne ciasto wkładam do środka, lekko podgrzewam tak do 40 stopni C i obserwuję. Wyrośnie ze 100% no to podwyższam temperaturę i mam wysokie pieczywa.
Z tą miską to myślę że jeżeli wysmarujesz olejem, posypiesz np płatkami owsianymi i ja jeszcze nie raz podsypuję sezamem, to musi wyjść. Pieczywo wyciągam kilka minut po wyłączeniu, odwracam dnem do góry w tej samej foremce i odparowuje.
Wczoraj ruszyły pierogi z mięsem i kiszoną kapustą. Dzisiaj dokończę.
|
 
|
 |
|
keramczak |
Post #3 Ocena: 0 2015-02-10 10:46:35 (10 lat temu) |
 Posty: 5983
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
|
 
|
 
|
|
keramczak |
Post #4 Ocena: 0 2015-02-10 14:10:40 (10 lat temu) |
 Posty: 5983
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Mógłby ktoś znaleźć na Okrasalamieprzepisy.pl i wrzucić bo naprawdę fajny odcinek, warto zobaczyć. #MajsterNaStulecie
|
 
|
 
|
|
andyopole |
Post #5 Ocena: 0 2015-02-10 17:25:30 (10 lat temu) |
 Posty: 13535
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
...Z tym charytatywnym celem to dobry pomysł, i ja tak zacznę praktykować. Mam bardzo dużo chętnych na moje wyroby, chyba będę kazał sobie płacić ....
Wynajmuje dom od Zydowki I ona kiedys wpadla w sobote pogadac akurat w momencie gdy chleb "dochodzil" w piecu. Troche mowi po rosyjsku wiec od razu zadala pytanie: "szto eta tak waniajet?" Jak zobaczyla moje szesc foremek chleba. ktore akurat musialem juz wyjmowac to od razu zaczela cmokac I wyliczac jaki na tym mozna zrobic "geschaft". Zaofiarowala ze kupi ode mnie wszystkie po $5 za sztuke. Nie jestem dziad wiec dalem jej tylko jeden chleb ale za darmo. Ona strasznie mnie namawiala na taki biznes I kto wie, jesli kiedys finansowo podupadne to moze trzeba bedzie w ten sposob chalupniczo dorabiac.  W kazdym razie moja pani landlord wycenila ze po $5 za sztuke sprzedam bez problemu, tez tak mysle.
W podziemiach naszego polskiego kosciola niejaki pan Antoni od czasu do czasu sprzedaje swoje ciasta I paczki wlasnej roboty (pyszne) dorabiajac w ten sposob do emerytury. Moze sie kiedys z nim zmowie I razem staniemy do tego cukierniczo piekarskiego biznesu.
|
 
|
 
|
|
|
Adacymru |
Post #6 Ocena: 0 2015-02-10 23:30:19 (10 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2015-02-10 14:10:40, keramczak napisał(a):
Mógłby ktoś znaleźć na Okrasalamieprzepisy.pl i wrzucić bo naprawdę fajny odcinek, warto zobaczyć.
http://smaker.pl/polecane/okrasa-%C5%82amie-przepisy-i-piecze-chleb
Tutaj sa jakies filmiki i przepisy Okrasy. Jak ktos przetestuje to dajcie znac.
Ada
|
 
|
 |
|
Adacymru |
Post #7 Ocena: 0 2015-02-10 23:40:17 (10 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Dzisiejsza piekarnia wyprodukowala jeszcze raz tradycyjnie pszenny na zytnim zakwasie, bo wszystkim smakuje i w sumie w jeden wieczor po pracy jest gotowy (widac ze szybcie rosnie z kazdym dniem dojrzewania zakwasu).
Oprocz tego, na jutro na zamowienie zrobilam chleb z oliwkami i rozmarynem (ale na drozdzach bo zabrakloby mi zakwasu- jutro bede kombinowac ten sam przepis na zakwasie). Troche blady na zdjeciu wyszedl to jeszcze go na chwile bez foremki wrzucilam (ale juz mi sie zdjecia nie chcialo robic po)
I jeszcze zytni z kminkiem czeka na kolejke, ale musi lekko podrosnac jeszcze, zdjecie przed wyrosnieciem:
Dzisiaj wszystkie wczorajsze wypieki chlebowe sprzedalam w pracy, w sumie 54 funty (razem z ciastem czekoladowym). Jak jutro do pracy nie wroca, to ja nic nie wiem na temat handlu chlebem... ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Ada
|
 
|
 |
|
|
Post #8 Ocena: 0 2015-02-10 23:48:08 (10 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|
 
|
 |
|
ruuuda |
Post #9 Ocena: 0 2015-02-11 10:26:54 (10 lat temu) |
 Posty: 2349
Z nami od: 05-02-2013 Skąd: brak |
Ja w piatek po pracy bede probowac zrobic zakwas na chleb. W przyszlym tyg. pracuje tylko 2 dni  , dzieciaki maja half term. Czas zaczac "na uczyc sie"piec chleb, swoj chleb ! Jezeli okaze sie ,ze to jakos MI wychodzi to zaczne juz sama robic tez kiedy pracuje. Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.
|
 
|
 |
|
karjo1 |
Post #10 Ocena: 0 2015-02-11 10:31:15 (10 lat temu) |
 Posty: 21225
Z nami od: 01-06-2008 |
Zdjec niet, ale bardzo fajnie wychodzi chleb orkiszowy drozdzowy z miodem.
Mlodziez uslyszala, ze od miodu taki ciemny i przelknela ![:] :]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) .
No i sama produkcja szybko idzie, same plusy.
|
 
|
 |
|