MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 43 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 42 | 43 | 44 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 43 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ie2ox4-b

Post #1 Ocena: 0

2015-02-10 07:06:15 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

Cytat:

2015-02-10 00:56:48, andyopole napisał(a):
(...)
A mowilem. Przed wstawieniem do pieca posmarowac pędzelkiem.
Dobrze jest uprzednio namoczyć pędzelek w jajku rozbełtanym z odrobina mleka. Polysk będzie na cacy. *BRAVO*

Jeśli dodasz opilkow aluminium będzie metalic.*YAHOO*

Smarowałem, był połysk, ale może za słabo się przykładałem?
Aluminium unikam, szukam złota w płatkach. Jak na razie to wyławiam ze Smirnoff Gold. To będzie heca, jak złoto będzie połyskiwało na kromkach. Nawet już recepturę znalazłem. Nie jakieś tam mąki ryżowe czy migdałowe.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-b

Post #2 Ocena: 0

2015-02-10 10:35:40 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

Cytat:

2015-02-10 00:09:37, Adacymru napisał(a):
Obrazek

Pszenny, troche mi do dna miski glinianej przywarl... lekcja na przyszlosc ze nie kazda miska sie nadaje...
(...)
Dzisiaj w pracy kupil go kolega ode mnie za ... 10 funtow. poszlo na charytatywny cel.

Z tym charytatywnym celem to dobry pomysł, i ja tak zacznę praktykować. Mam bardzo dużo chętnych na moje wyroby, chyba będę kazał sobie płacić jakimiś potwierdzeniami wpłat.
Co do wyrastania ciast, to na zakwasie nieraz trzeba dłużej poczekać. Mam elektryczny piekarnik, więc takie oporne ciasto wkładam do środka, lekko podgrzewam tak do 40 stopni C i obserwuję. Wyrośnie ze 100% no to podwyższam temperaturę i mam wysokie pieczywa.
Z tą miską to myślę że jeżeli wysmarujesz olejem, posypiesz np płatkami owsianymi i ja jeszcze nie raz podsypuję sezamem, to musi wyjść. Pieczywo wyciągam kilka minut po wyłączeniu, odwracam dnem do góry w tej samej foremce i odparowuje.
Wczoraj ruszyły pierogi z mięsem i kiszoną kapustą. Dzisiaj dokończę.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

keramczak

Post #3 Ocena: 0

2015-02-10 10:46:35 (10 lat temu)

keramczak

Posty: 5983

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

Bardzo fajny odcinek m.in o pieczeniu chleba

http://www.teleman.pl/tv/Okrasa-Lamie-Przepisy-Od-Zniw-Do-Chleba-1260693
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

keramczak

Post #4 Ocena: 0

2015-02-10 14:10:40 (10 lat temu)

keramczak

Posty: 5983

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

Mógłby ktoś znaleźć na Okrasalamieprzepisy.pl i wrzucić bo naprawdę fajny odcinek, warto zobaczyć.
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

andyopole

Post #5 Ocena: 0

2015-02-10 17:25:30 (10 lat temu)

andyopole

Posty: 13535

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

...Z tym charytatywnym celem to dobry pomysł, i ja tak zacznę praktykować. Mam bardzo dużo chętnych na moje wyroby, chyba będę kazał sobie płacić ....


Wynajmuje dom od Zydowki I ona kiedys wpadla w sobote pogadac akurat w momencie gdy chleb "dochodzil" w piecu. Troche mowi po rosyjsku wiec od razu zadala pytanie: "szto eta tak waniajet?" Jak zobaczyla moje szesc foremek chleba. ktore akurat musialem juz wyjmowac to od razu zaczela cmokac I wyliczac jaki na tym mozna zrobic "geschaft". Zaofiarowala ze kupi ode mnie wszystkie po $5 za sztuke. Nie jestem dziad wiec dalem jej tylko jeden chleb ale za darmo. Ona strasznie mnie namawiala na taki biznes I kto wie, jesli kiedys finansowo podupadne to moze trzeba bedzie w ten sposob chalupniczo dorabiac.*BRAVO* W kazdym razie moja pani landlord wycenila ze po $5 za sztuke sprzedam bez problemu, tez tak mysle.
W podziemiach naszego polskiego kosciola niejaki pan Antoni od czasu do czasu sprzedaje swoje ciasta I paczki wlasnej roboty (pyszne) dorabiajac w ten sposob do emerytury. Moze sie kiedys z nim zmowie I razem staniemy do tego cukierniczo piekarskiego biznesu.*DANCE*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Adacymru

Post #6 Ocena: 0

2015-02-10 23:30:19 (10 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2015-02-10 14:10:40, keramczak napisał(a):
Mógłby ktoś znaleźć na Okrasalamieprzepisy.pl i wrzucić bo naprawdę fajny odcinek, warto zobaczyć.

http://smaker.pl/polecane/okrasa-%C5%82amie-przepisy-i-piecze-chleb

Tutaj sa jakies filmiki i przepisy Okrasy. Jak ktos przetestuje to dajcie znac.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2015-02-10 23:40:17 (10 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Dzisiejsza piekarnia wyprodukowala jeszcze raz tradycyjnie pszenny na zytnim zakwasie, bo wszystkim smakuje i w sumie w jeden wieczor po pracy jest gotowy (widac ze szybcie rosnie z kazdym dniem dojrzewania zakwasu).

Oprocz tego, na jutro na zamowienie zrobilam chleb z oliwkami i rozmarynem (ale na drozdzach bo zabrakloby mi zakwasu- jutro bede kombinowac ten sam przepis na zakwasie). Troche blady na zdjeciu wyszedl to jeszcze go na chwile bez foremki wrzucilam (ale juz mi sie zdjecia nie chcialo robic po)

Obrazek


I jeszcze zytni z kminkiem czeka na kolejke, ale musi lekko podrosnac jeszcze, zdjecie przed wyrosnieciem:

Obrazek

Dzisiaj wszystkie wczorajsze wypieki chlebowe sprzedalam w pracy, w sumie 54 funty (razem z ciastem czekoladowym). Jak jutro do pracy nie wroca, to ja nic nie wiem na temat handlu chlebem...:-]
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #8 Ocena: 0

2015-02-10 23:48:08 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ruuuda

Post #9 Ocena: 0

2015-02-11 10:26:54 (10 lat temu)

ruuuda

Posty: 2349

Kobieta

Z nami od: 05-02-2013

Skąd: brak

Ja w piatek po pracy bede probowac zrobic zakwas na chleb. W przyszlym tyg. pracuje tylko 2 dni *YAHOO* , dzieciaki maja half term. Czas zaczac "na uczyc sie"piec chleb, swoj chleb ! Jezeli okaze sie ,ze to jakos MI wychodzi to zaczne juz sama robic tez kiedy pracuje.
Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #10 Ocena: 0

2015-02-11 10:31:15 (10 lat temu)

karjo1

Posty: 21225

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Zdjec niet, ale bardzo fajnie wychodzi chleb orkiszowy drozdzowy z miodem.
Mlodziez uslyszala, ze od miodu taki ciemny i przelknela :].
No i sama produkcja szybko idzie, same plusy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 43 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 42 | 43 | 44 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,