MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 42 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 41 | 42 | 43 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 42 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

EFKAKONEFKA33

Post #1 Ocena: 0

2015-02-07 19:26:57 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Ja pierwszy raz zrobilam chleb idealny . Nawet z zachwytu zezarlam cala kromke :-] Wreszcie wlasciwa ilosc maki , wody i zakwasu.Wszystko we wlasciwych proporcjach
Zdjecia nie bede wstawiac bo wyglada podobnie do innych moich chlebow . Jakos upodobalam sobie okragly ksztalt bochenka

[ Ostatnio edytowany przez: EFKAKONEFKA33 07-02-2015 19:35 ]

Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2015-02-08 15:07:09 (10 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Gratulacje!!!

Ja za to na zamowienie w pracy chcialam upiec ten z przepisu z BBC strony, wielokrotnie juz wyprobowany przez ze mnie wczesniej...nawet z pewnoscia powodzenia kupilam "lepsza" make (Duchy Organic z Ksiecia Karola wlosci) i co...? Pewnie moj piekarnik jest zbyt pospolity dla takiej maki, bo jak wczoraj roslo ciasto pieknie, tak w piekarniku opadlo, i chociaz upieczone w srodku, to raczej na jakies rustykalne paluszki chlebowe sie nadaje niz na kromki chleba.

Dam mace Ksiecia Karola jeszcze jedna szanse na pokazanie co potrafi w plebsowym piecu zeby nie powiedziec cos o baletnicach i rabkach...

Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Onieznajomy

Post #3 Ocena: 0

2015-02-08 15:26:03 (10 lat temu)

Onieznajomy

Posty: 4046

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Skąd: Glasgow

a czy robilyscie drogie panie chleb z samej maki zytniej?
wiadomo ze bedzie ciemny, bardzo mozliwe ze slabo wyrosniety, ale dla mnie taki chleb jest najsmaczniejszy

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

wielbicielka

Post #4 Ocena: 0

2015-02-08 15:38:36 (10 lat temu)

wielbicielka

Posty: 12625

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

Skąd: Londyn

Cytat:

2015-02-08 15:26:03, Onieznajomy napisał(a):
a czy robilyscie drogie panie chleb z samej maki zytniej?
wiadomo ze bedzie ciemny, bardzo mozliwe ze slabo wyrosniety, ale dla mnie taki chleb jest najsmaczniejszy


Nie tylko panie ale panowie tez.

Jak zrobisz na samej mace zytniej 720 to taki malo wyrosniety raczej ten chlebek nie bedzie. Natomiast jesli chcesz dodac make zytnia 2000, to trzeba wiecej zakwasu by podciagnac chlebek do gory.


Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Onieznajomy

Post #5 Ocena: 0

2015-02-08 15:44:28 (10 lat temu)

Onieznajomy

Posty: 4046

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Skąd: Glasgow

make zytnia kupowalem we mlynie, nawet niewiem jaka liczba, chleb byl ciemny, slabo wyrosniety, ale nie jest to chyba najwazniejsze, smaku nie zapomne nigdy, po prostu pycha, jadlem z samym maslem, nic nie kladlem, niechcialem zeby mi znieksztalcilo smak chleba
robilismy z zona sami, jedynie pod bacznym okiem tesciowej, w piecu chlebowym
byl robiony na zakwasie

zwracam honor - panowie tez

[ Ostatnio edytowany przez: Onieznajomy 08-02-2015 15:46 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

wielbicielka

Post #6 Ocena: 0

2015-02-08 15:52:03 (10 lat temu)

wielbicielka

Posty: 12625

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

Skąd: Londyn

Cytat:

2015-02-08 15:44:28, Onieznajomy napisał(a):
make zytnia kupowalem we mlynie, nawet niewiem jaka liczba, chleb byl ciemny, slabo wyrosniety, ale nie jest to chyba najwazniejsze, smaku nie zapomne nigdy, po prostu pycha, jadlem z samym maslem, nic nie kladlem, niechcialem zeby mi znieksztalcilo smak chleba
robilismy z zona sami, jedynie pod bacznym okiem tesciowej, w piecu chlebowym
byl robiony na zakwasie

zwracam honor - panowie tez


Jak masz make z mlyna, to grzechem by bylo dodac do niej jeszcze jakas inna make :-]

Po opisie, podejrzewam ze maka zblizona cyfrowo do 2000.........i w tym kierunku bym szukala przepisow.

Przepisow jest tyle.....ze zycia chyba nie starczy zebym wszystkie wyprobowala, np ostatnio przerzucilam sie na chlebek SF i robie go na mace razowej orkiszowej. Jest rewelacyjny :-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-b

Post #7 Ocena: 0

2015-02-09 21:46:23 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

Cytat:

2015-02-08 15:44:28, Onieznajomy napisał(a):
make zytnia kupowalem we mlynie, nawet niewiem jaka liczba, chleb byl ciemny, slabo wyrosniety, ale nie jest to chyba najwazniejsze, smaku nie zapomne nigdy, po prostu pycha, jadlem z samym maslem, nic nie kladlem, niechcialem zeby mi znieksztalcilo smak chleba
robilismy z zona sami, jedynie pod bacznym okiem tesciowej, w piecu chlebowym
byl robiony na zakwasie

zwracam honor - panowie tez

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Onieznajomy</i> 08-02-2015 15:46 ]



Zwrócony honor przyjęty. Co do mąki żytniej to chyba taki ala pumpernikiel. Nie rozumiem tych mąk np 1200, czy 2000. Ten numer oznaczał ilość kilogramów z 1 tony zboża.
Ostatnio widziałem żyto na kilogramy, do jakiejś maszyny chlebowej z młynkiem. Kilka pierwszych chlebów zrobiłem z samej mąki żytniej, teraz mieszam z pszenną.
Dzisiejszy wypiek na zdjęciu, z tego okrągłego to będzie miska na żur. Żur z zakwasu, dodaję tylko czosnek, przyprawy no i jest bardzo smaczny i prawie że na zawołanie.
Nadal mam problem z błyszczącą skórką. Nie błyszczy, co najwyżej półmat.
Obrazek

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #8 Ocena: 0

2015-02-10 00:09:37 (10 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Obrazek

Pszenny, troche mi do dna miski glinianej przywarl... lekcja na przyszlosc ze nie kazda miska sie nadaje...

Wczoraj na zakwasie jeszcze raz robilam z tej maki Ksiecia Karola i chyba sie przeprosila z moim piekarnikiem bo taki chleb wyszedl - dwa razy wiekszy niz poprzednie proby (to z linku wczesniej podawanego z BBC)

Obrazek

Dzisiaj w pracy kupil go kolega ode mnie za ... 10 funtow. poszlo na charytatywny cel.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #9 Ocena: 0

2015-02-10 00:56:48 (10 lat temu)

andyopole

Posty: 13535

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2015-02-09 21:46:23, ie2ox4-b napisał(a):
Cytat:

2015-02-08 15:44:28, Onieznajomy napisał(a):
make zytnia kupowalem we mlynie, nawet niewiem jaka liczba, chleb byl ciemny, slabo wyrosniety, ale nie jest to chyba najwazniejsze, smaku nie zapomne nigdy, po prostu pycha, jadlem z samym maslem, nic nie kladlem, niechcialem zeby mi znieksztalcilo smak chleba
robilismy z zona sami, jedynie pod bacznym okiem tesciowej, w piecu chlebowym
byl robiony na zakwasie

zwracam honor - panowie tez

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Onieznajomy</i> 08-02-2015 15:46 ]



Zwrócony honor przyjęty. Co do mąki żytniej to chyba taki ala pumpernikiel. Nie rozumiem tych mąk np 1200, czy 2000. Ten numer oznaczał ilość kilogramów z 1 tony zboża.
Ostatnio widziałem żyto na kilogramy, do jakiejś maszyny chlebowej z młynkiem. Kilka pierwszych chlebów zrobiłem z samej mąki żytniej, teraz mieszam z pszenną.
Dzisiejszy wypiek na zdjęciu, z tego okrągłego to będzie miska na żur. Żur z zakwasu, dodaję tylko czosnek, przyprawy no i jest bardzo smaczny i prawie że na zawołanie.
Nadal mam problem z błyszczącą skórką. Nie błyszczy, co najwyżej półmat.
Obrazek


A mowilem. Przed wstawieniem do pieca posmarowac pędzelkiem.
Dobrze jest uprzednio namoczyć pędzelek w jajku rozbełtanym z odrobina mleka. Polysk będzie na cacy. *BRAVO*

Jeśli dodasz opilkow aluminium będzie metalic.*YAHOO*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Post #10 Ocena: 0

2015-02-10 01:09:04 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 42 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 41 | 42 | 43 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,