![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Zdjecia nie bede wstawiac bo wyglada podobnie do innych moich chlebow . Jakos upodobalam sobie okragly ksztalt bochenka
[ Ostatnio edytowany przez: EFKAKONEFKA33 07-02-2015 19:35 ]
Str 42 z 66 |
|
---|---|
EFKAKONEFKA33 | Post #1 Ocena: 0 2015-02-07 19:26:57 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Ja pierwszy raz zrobilam chleb idealny . Nawet z zachwytu zezarlam cala kromke
![]() Zdjecia nie bede wstawiac bo wyglada podobnie do innych moich chlebow . Jakos upodobalam sobie okragly ksztalt bochenka [ Ostatnio edytowany przez: EFKAKONEFKA33 07-02-2015 19:35 ] Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2015-02-08 15:07:09 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Gratulacje!!!
Ja za to na zamowienie w pracy chcialam upiec ten z przepisu z BBC strony, wielokrotnie juz wyprobowany przez ze mnie wczesniej...nawet z pewnoscia powodzenia kupilam "lepsza" make (Duchy Organic z Ksiecia Karola wlosci) i co...? Pewnie moj piekarnik jest zbyt pospolity dla takiej maki, bo jak wczoraj roslo ciasto pieknie, tak w piekarniku opadlo, i chociaz upieczone w srodku, to raczej na jakies rustykalne paluszki chlebowe sie nadaje niz na kromki chleba. Dam mace Ksiecia Karola jeszcze jedna szanse na pokazanie co potrafi w plebsowym piecu zeby nie powiedziec cos o baletnicach i rabkach...
Ada
|
Onieznajomy | Post #3 Ocena: 0 2015-02-08 15:26:03 (10 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2011 Skąd: Glasgow |
a czy robilyscie drogie panie chleb z samej maki zytniej?
wiadomo ze bedzie ciemny, bardzo mozliwe ze slabo wyrosniety, ale dla mnie taki chleb jest najsmaczniejszy |
wielbicielka | Post #4 Ocena: 0 2015-02-08 15:38:36 (10 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2011 Skąd: Londyn |
Cytat: 2015-02-08 15:26:03, Onieznajomy napisał(a): a czy robilyscie drogie panie chleb z samej maki zytniej? wiadomo ze bedzie ciemny, bardzo mozliwe ze slabo wyrosniety, ale dla mnie taki chleb jest najsmaczniejszy Nie tylko panie ale panowie tez. Jak zrobisz na samej mace zytniej 720 to taki malo wyrosniety raczej ten chlebek nie bedzie. Natomiast jesli chcesz dodac make zytnia 2000, to trzeba wiecej zakwasu by podciagnac chlebek do gory. |
Onieznajomy | Post #5 Ocena: 0 2015-02-08 15:44:28 (10 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2011 Skąd: Glasgow |
make zytnia kupowalem we mlynie, nawet niewiem jaka liczba, chleb byl ciemny, slabo wyrosniety, ale nie jest to chyba najwazniejsze, smaku nie zapomne nigdy, po prostu pycha, jadlem z samym maslem, nic nie kladlem, niechcialem zeby mi znieksztalcilo smak chleba
robilismy z zona sami, jedynie pod bacznym okiem tesciowej, w piecu chlebowym byl robiony na zakwasie zwracam honor - panowie tez [ Ostatnio edytowany przez: Onieznajomy 08-02-2015 15:46 ] |
|
|
wielbicielka | Post #6 Ocena: 0 2015-02-08 15:52:03 (10 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2011 Skąd: Londyn |
Cytat: 2015-02-08 15:44:28, Onieznajomy napisał(a): make zytnia kupowalem we mlynie, nawet niewiem jaka liczba, chleb byl ciemny, slabo wyrosniety, ale nie jest to chyba najwazniejsze, smaku nie zapomne nigdy, po prostu pycha, jadlem z samym maslem, nic nie kladlem, niechcialem zeby mi znieksztalcilo smak chleba robilismy z zona sami, jedynie pod bacznym okiem tesciowej, w piecu chlebowym byl robiony na zakwasie zwracam honor - panowie tez Jak masz make z mlyna, to grzechem by bylo dodac do niej jeszcze jakas inna make ![]() Po opisie, podejrzewam ze maka zblizona cyfrowo do 2000.........i w tym kierunku bym szukala przepisow. Przepisow jest tyle.....ze zycia chyba nie starczy zebym wszystkie wyprobowala, np ostatnio przerzucilam sie na chlebek SF i robie go na mace razowej orkiszowej. Jest rewelacyjny ![]() |
ie2ox4-b | Post #7 Ocena: 0 2015-02-09 21:46:23 (10 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Cytat: 2015-02-08 15:44:28, Onieznajomy napisał(a): make zytnia kupowalem we mlynie, nawet niewiem jaka liczba, chleb byl ciemny, slabo wyrosniety, ale nie jest to chyba najwazniejsze, smaku nie zapomne nigdy, po prostu pycha, jadlem z samym maslem, nic nie kladlem, niechcialem zeby mi znieksztalcilo smak chleba robilismy z zona sami, jedynie pod bacznym okiem tesciowej, w piecu chlebowym byl robiony na zakwasie zwracam honor - panowie tez [ Ostatnio edytowany przez: <i>Onieznajomy</i> 08-02-2015 15:46 ] Zwrócony honor przyjęty. Co do mąki żytniej to chyba taki ala pumpernikiel. Nie rozumiem tych mąk np 1200, czy 2000. Ten numer oznaczał ilość kilogramów z 1 tony zboża. Ostatnio widziałem żyto na kilogramy, do jakiejś maszyny chlebowej z młynkiem. Kilka pierwszych chlebów zrobiłem z samej mąki żytniej, teraz mieszam z pszenną. Dzisiejszy wypiek na zdjęciu, z tego okrągłego to będzie miska na żur. Żur z zakwasu, dodaję tylko czosnek, przyprawy no i jest bardzo smaczny i prawie że na zawołanie. Nadal mam problem z błyszczącą skórką. Nie błyszczy, co najwyżej półmat. ![]() |
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2015-02-10 00:09:37 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Pszenny, troche mi do dna miski glinianej przywarl... lekcja na przyszlosc ze nie kazda miska sie nadaje... Wczoraj na zakwasie jeszcze raz robilam z tej maki Ksiecia Karola i chyba sie przeprosila z moim piekarnikiem bo taki chleb wyszedl - dwa razy wiekszy niz poprzednie proby (to z linku wczesniej podawanego z BBC) ![]() Dzisiaj w pracy kupil go kolega ode mnie za ... 10 funtow. poszlo na charytatywny cel.
Ada
|
andyopole | Post #9 Ocena: 0 2015-02-10 00:56:48 (10 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2015-02-09 21:46:23, ie2ox4-b napisał(a): Cytat: 2015-02-08 15:44:28, Onieznajomy napisał(a): make zytnia kupowalem we mlynie, nawet niewiem jaka liczba, chleb byl ciemny, slabo wyrosniety, ale nie jest to chyba najwazniejsze, smaku nie zapomne nigdy, po prostu pycha, jadlem z samym maslem, nic nie kladlem, niechcialem zeby mi znieksztalcilo smak chleba robilismy z zona sami, jedynie pod bacznym okiem tesciowej, w piecu chlebowym byl robiony na zakwasie zwracam honor - panowie tez [ Ostatnio edytowany przez: <i>Onieznajomy</i> 08-02-2015 15:46 ] Zwrócony honor przyjęty. Co do mąki żytniej to chyba taki ala pumpernikiel. Nie rozumiem tych mąk np 1200, czy 2000. Ten numer oznaczał ilość kilogramów z 1 tony zboża. Ostatnio widziałem żyto na kilogramy, do jakiejś maszyny chlebowej z młynkiem. Kilka pierwszych chlebów zrobiłem z samej mąki żytniej, teraz mieszam z pszenną. Dzisiejszy wypiek na zdjęciu, z tego okrągłego to będzie miska na żur. Żur z zakwasu, dodaję tylko czosnek, przyprawy no i jest bardzo smaczny i prawie że na zawołanie. Nadal mam problem z błyszczącą skórką. Nie błyszczy, co najwyżej półmat. ![]() A mowilem. Przed wstawieniem do pieca posmarowac pędzelkiem. Dobrze jest uprzednio namoczyć pędzelek w jajku rozbełtanym z odrobina mleka. Polysk będzie na cacy. ![]() Jeśli dodasz opilkow aluminium będzie metalic. ![]() |
Post #10 Ocena: 0 2015-02-10 01:09:04 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|