MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 41 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 40 | 41 | 42 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 41 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2015-02-04 20:22:02 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #2 Ocena: 0

2015-02-05 19:52:57 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Chleb z maszyny .Maka granary i orkiszowa

Obrazek

Pigula pytalas
Cytat:

Teraz mam pytanie: czy faktycznie jest jakaś róznica w chlebku zagniatanym(wyrabianym) ręcznie a tym wyrabianym w maszynie?
Czy to tylko wyręczenie nas z tej "najgorszej" roboty?

Ja gdyby nie to , ze maszyne dostalam w prezencie pewnie sama bym jej sobie nie kupila .

Jest napewno troszke mniej pracy .W maszynie wrzucasz wszystkie skladniki jak jest w przepisie .Naciskasz jeden guzik z odpowiednim programem i maszyna wszystkoza Ciebie robi .Od momentu wyrabiania do pieczenia .

Te kilka chlebow na zakwasie jakie do tej pory robilam wymagaly troszke wiecej pracy . Przez 15 min na bank wygniatalam chleb . Nie jest to az tak duzo pracy :-) ale w porownaniu z maszyna jest minimalnie wiecej zachodu zeby dobrze zagniesc .Potem pamietac zeby po 3 godzinach wywalic z miski i jeszcze raz go wygniesc i pozostawic ponownie do wyrosniecia .

Jesli chodzi o roznice smakowe za bardzo nie pomoge bo ja w zasadzie chleba nie jadam . Ten maszynowy , na drozdzach wydaje sie bardziej suchy i sypki .Ten za zakwasie wilgotny i ciezszy .

Ja narazie stawiam pierwsze kroki i modyfikuje przepisy wedlug swojego widzimisie wiec nie wiem jaki powinien byc prawdziwy chleb na zakwasie . Wilgotny czy bardziej suchy

Jak probowalam raz malenki kawalek to byl taki jak wiejskie chleby pieczone przez moja babcie :-)

Nawet z maszyny robiony w domu i tak zdrowszy niz ten sklepowy
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2015-02-05 20:30:21 (10 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #4 Ocena: 0

2015-02-05 21:16:37 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2015-02-05 20:30:21, Pigula75 napisał(a):
Dzieki Koneffko.

To jeszcze mi powiedz, czy mąkę granary i orkiszową dostanę w każdym sklepie?

Granary kupowalam w Morrisons
a orkiszowa (spelt flour ) w Tesco
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2015-02-05 21:18:06 (10 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #6 Ocena: 0

2015-02-06 16:47:36 (10 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Ja na miesiac zawieszam pieczenie. W ostatnia sobote napieklem na zapas a wkrotce bede jadl prawdziwy chleb w Polsce. U mnie na wsi uchowala sie normalna wiejska piekarnia, istniejaca "od zawsze"...

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2015-02-06 20:06:59 (10 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

wielbicielka

Post #8 Ocena: 0

2015-02-06 20:12:39 (10 lat temu)

wielbicielka

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

Cytat:

2015-02-06 20:06:59, Pigula75 napisał(a):
Chlebka na zakwasie w ten weekend nie będzie :-[
Zauważyłam pleśń i "po konsultacji" całość wylądowała w koszu :(
Miałam od poczatku przeczucie, żeby się za ten zakwas nie łapać :/
No nic to... jutro podejme sie drugiej próby.

:-[

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Pigula75</i> 06-02-2015 20:07 ]

Twoje przeczucie sie myli :-M]:-M] nie Ty jedna i nie ostatnia wywalasz zakwas :-] Postaraj sie poszukac make zytnia 720 w polskim sklepie.
Nastawiasz zakwas a po 5-7 dniach zabierasz sie za pieczenie chlebka :-]

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2015-02-06 20:15:08 (10 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #10 Ocena: 0

2015-02-07 18:24:30 (10 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Dzisiaj mi cisnienie podniosl przepis na chleb, a wlasciwie ten co go polecal, a zapewne nie przetestowal. Sceptycznie do przepisu podchodzilam pare razy, ale inne z ksiazki wychodzily, wiec dzisiaj sprobowalam.

Dziwne wydawalo mi sie ze z mak tylko kukurydziana byla, ale nigdy z niej chleba nie robilam wczesniej. Nawet przepis dokladnie sledzilam do czasu jak przyszlo do wylozenia ciasta na blat. To co bylo w misce mozna bylo wylac ale napewno nie wylozyc. Dodalam zwyklej chlebowej maki i jakos ciasto zarobilam, i nawet wyroslo:

Obrazek

smakiem jednak nie zachwyca strasznie, pomimo bazyli, tymianku, siemienia. Sprzedam w poniedzialek w pracy jako "dietetyczny", bo tak smakuje jakby byl odchudzony z czesci skladnikow, najpierw jednak testuje na sobie. :-]

Jak ja nie cierpie jak przepisy nie sa dopracowane, a ja jeszcze zaplacilam za ksiazke z tymi przepisami...

Ada

Do góry stronyOffline

Strona 41 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 40 | 41 | 42 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,