Dzis jak popatrzylam jakies tam babelki byly, ale i woda tez podszedl sporo
Sproboje tez cos zaczac piec z niego , wiec trzymac kciuki - za moje dzieci by ten moj ekperyment kuchenny przezyly

Str 5 z 66 |
|
---|---|
littleflower | Post #1 Ocena: 0 2012-10-19 12:00:23 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
Moj chyba nie rosnie- a jesli to minimalnie -byc moze za duzo go dokarmaialam, teraz bede przez kolejne dni dodawala po troszke tylko wody i maki- zobaczymy co z tego bedzie.
Dzis jak popatrzylam jakies tam babelki byly, ale i woda tez podszedl sporo Sproboje tez cos zaczac piec z niego , wiec trzymac kciuki - za moje dzieci by ten moj ekperyment kuchenny przezyly ![]() "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
Post #2 Ocena: 0 2012-10-19 14:27:30 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
justin1976 | Post #3 Ocena: 0 2012-10-19 18:05:46 (13 lat temu) |
Z nami od: 05-06-2007 Skąd: Londyn/Croydon |
Cytat: 2012-10-19 12:00:23, littleflower napisał(a): Moj chyba nie rosnie- a jesli to minimalnie -byc moze za duzo go dokarmaialam, teraz bede przez kolejne dni dodawala po troszke tylko wody i maki- zobaczymy co z tego bedzie. Dzis jak popatrzylam jakies tam babelki byly, ale i woda tez podszedl sporo Sproboje tez cos zaczac piec z niego , wiec trzymac kciuki - za moje dzieci by ten moj ekperyment kuchenny przezyly ![]() Jak dokarmiasz zakwas to wodę i mąkę dajesz w takich samych proporcjach. Tzn. jeśli dajesz pół szklanki mąki, to też pół szklanki wody. Jeśli podchodzi Ci wodą, to przy następnym dokarmianiu daj mąki więcej niż wody i powinno być dobrze. |
justin1976 | Post #4 Ocena: 0 2012-10-19 18:06:53 (13 lat temu) |
Z nami od: 05-06-2007 Skąd: Londyn/Croydon |
Cytat: 2012-10-19 14:27:30, nuska napisał(a): Cytat: 2012-10-18 13:09:58, justin1976 napisał(a): Da się zrobić. Osobiście nie robiłam, ale moja mama robi taki właśnie chleb dla mojej siostry (względy zdrowotne). Nie znam przepisu dokładnego, ale wiem, że jest pyszny... Popytaj prosze przy najbliższej okazji. Bardzo mi zależy Ok popytam i wyślę Ci wiadomość na priv. |
littleflower | Post #5 Ocena: 0 2012-10-19 18:33:24 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
to teraz jeszcze poprosze o przepis na najprostszy chleb. Zaraz ide robic pierwszy zaczyn- z tego co doczytalam zaczyn ma lezec okolo 12 godz wiec akurat na rano.
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
|
|
justin1976 | Post #6 Ocena: 0 2012-10-19 18:38:21 (13 lat temu) |
Z nami od: 05-06-2007 Skąd: Londyn/Croydon |
Ja osobiście chleby na zakwasie zaczynałam od tego
www.mojewypieki.com/przepis/ulubiony-chleb-pszenny-na-zakwasie Wyszedł za pierwszym razem. |
zuza11 | Post #7 Ocena: 0 2012-10-19 20:38:40 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2012 Skąd: South Yorkshire |
Zobaczcie dziewczyny na bloga Weekkendowa piekarnia.
|
Kasia_red | Post #8 Ocena: 0 2012-10-19 20:49:58 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-07-2009 Skąd: Londyn |
Littleflower, tylko nie zniechęcaj się pierwszym chlebem na zakwasie. Pewnie wyjdzie średnio zjadalny. Niestety, zakwas potrzebuje czasu i im starszy, tym lepszy. Pierwszy chleb robisz z całego zakwasu - doczytaj dokładnie w przepisach jak się robi pierwszy chleb. A potem każdy będzie coraz lepszy
![]() Trzymam kciuki. I koniecznie zrób fotki ![]() Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem
|
littleflower | Post #9 Ocena: 0 2012-10-19 21:02:22 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
Obiecuje zrobic fotki - przygotowalam juz zaczyn - 4 takie spore lychy zaczyny i okolo 100 ml wody i maki- ciasto takie jak na racuchy - dodalam tez miodu odrobine do tego zaczynu - zobaczymy co z tego bedzie rano - raz kozie smierc
![]() Co do zakwasu - prawdopodobie dodawalam za duzo wody- teraz dalam sama make i widac coraz wiecej babelkow ![]() No i teraz co z pieczeniem , mam piekarnik elektryczny z termoobiegiem ale nie mam zadnych "rzymskich " garnkow czy kamionek ani nawet wiklinowego koszyka, czy zwykla silikonowa foremnka moze byc? Chleb drozdzowy mi wychodzil , poszukam to moze znajde zdjecia mego chlebka to wkleje edit znalazlam ![]() Moj pierwszy upieczony chlebek w zyciu teraz jak pieke to musze wiecej bo zawsze moja kolezanka Samantha z drugiego konca miasta go wyniucha ![]() [ Ostatnio edytowany przez: littleflower 19-10-2012 21:06 ] "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
zuza11 | Post #10 Ocena: 0 2012-10-19 21:08:21 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2012 Skąd: South Yorkshire |
Kwiatuszku,ja piekę w szklanych formach-takich do zapieanek i keksu.Smaruję masłem/sklarowanym/szkło.Przynajmiej widzisz czy dobrze jest upieczone.
|