Str 29 z 66 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
karjo1 |
Post #1 Ocena: 0 2015-01-26 22:54:10 (10 lat temu) |
 Posty: 21222
Z nami od: 01-06-2008 |
No i kolejny eksperyment, tym razem udany, wreszcie cos wyszlo chlebopodobnego na zakwasie:
Zakwas zrobiony wbrew wszelkim regulom, 2 szkl maki zytniej razowej, 1,5 szkl letniej wody, zostawione na grzejniku na 24h. Calosc urosla jak dzika i wykorzystana do cna  .
A drozdzowki tak przy okazji sie napatoczyly wsrod przepisow. [ Ostatnio edytowany przez: karjo1 26-01-2015 22:54 ]
|
 
|
 |
|
|
|
Post #2 Ocena: 0 2015-01-26 23:17:21 (10 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|
 
|
 |
|
karjo1 |
Post #3 Ocena: 0 2015-01-26 23:20:44 (10 lat temu) |
 Posty: 21222
Z nami od: 01-06-2008 |
No przeciez napisalam, ze do konca tygodnia juz nic wiecej nie pieke z pieczywa  .
A musialam sie pochwalic, jak juz cos wyszlo.
|
 
|
 |
|
andyopole |
Post #4 Ocena: 0 2015-01-26 23:38:16 (10 lat temu) |
 Posty: 13535
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2015-01-26 23:20:44, karjo1 napisał(a):
No przeciez napisalam, ze do konca tygodnia juz nic wiecej nie pieke z pieczywa  .
A musialam sie pochwalic, jak juz cos wyszlo.
Bardzo dobrze to wszystko wyglada, pewnie tak samo smakuje.
Moje plany co do drozdzowek zostaly przelozone na nastepna sobote. Jak poslalem slubna po ser to wrocila po kilku godzinach I nie bylo juz czasu bo musialem sie golic na wieczorne tance... Za to obtanczylem wszystkie ladniejsze Panie, ktore wpadly w moje rece.
Oto dowod, niestety, ladna buzie musialem zamazac bo nie zostalem upowazniony do prezentacji wizerunku.
n
edit: no i qrde cenzura zablokowala istalacje zdjecia wbrew mojej woli. Moze moderatorzy udziela wsparcia?
|
 
|
 
|
|
|
Post #5 Ocena: 0 2015-01-26 23:51:22 (10 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|
 
|
 |
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2015-01-27 00:21:11 (10 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|
 
|
 |
|
agraffeczka |
Post #7 Ocena: 0 2015-01-28 10:38:28 (10 lat temu) |
 Posty: 11
Z nami od: 26-01-2015 Skąd: Salford |
Cytat:
2015-01-24 17:20:05, gosian napisał(a):
0.5 kg mąki razowej,
0.5 kg mąki pszenne
1 szkl Oat brown,
5 łyżek nasion słonecznika, dyni, siemie lniane,sezam,
5 dkg. drożdży,
1 litr ciepłej wody,
1 łyżka soli,
4 łyżki cukru.
Wszystkie suche składniki wymieszać.we wodzie rozpuścić drożdże i połączyć ze składnikami. Zostawić do wyrośnięcia. Po ok.pol godziny zagnieść ponownie i wyłożyć do foremek. Po ok. 20 minutach piec w tem 180°ok . godziny.
P.s
Zdjęcie w galerii. Nie umiem wstawiać na forum z telefonu.
Znam ten przepis i polecam! Sama w ten sposób robię chleb i wychodzi przepyszny.
|
 
|
 
|
|
keramczak |
Post #8 Ocena: 0 2015-01-28 10:53:09 (10 lat temu) |
 Posty: 5983
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Cytat:
2015-01-26 23:51:22, konduktor68 napisał(a):
Cytat:
2015-01-26 23:38:16, andyopole napisał(a):
no i qrde cenzura zablokowala istalacje zdjecia wbrew mojej woli.
I sie nie dziwie,bo co to ma wspolnego z chlebem.
A zdjecie to widac w Twojej golerii...
Konduktor68 niebadz bądź taki zasadniczy,a pozatym chleb z wypieków widać na stołach ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) #MajsterNaStulecie
|
 
|
 
|
|
andyopole |
Post #9 Ocena: 0 2015-01-28 14:55:22 (10 lat temu) |
 Posty: 13535
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2015-01-28 10:53:09, keramczak napisał(a):
Cytat:
2015-01-26 23:51:22, konduktor68 napisał(a):
Cytat:
2015-01-26 23:38:16, andyopole napisał(a):
no i qrde cenzura zablokowala istalacje zdjecia wbrew mojej woli.
I sie nie dziwie,bo co to ma wspolnego z chlebem.
A zdjecie to widac w Twojej golerii...
Konduktor68 niebadz bądź taki zasadniczy,a pozatym chleb z wypieków widać na stołach
UWAZAJ! "z koleją jeszcze nikt nie wygral..." Kiedys było takie powiedzenie (to dla młodszych).
Dziekuje moderatorom za pomoc.
|
 
|
 
|
|
Taibureld |
Post #10 Ocena: 0 2015-01-28 15:52:11 (10 lat temu) |
 Posty: 1
Z nami od: 28-01-2015 Skąd: Londyn |
Podsumowując - każdy chleb zrobiony własnoręcznie w domu będzie lepszy niż większość sklepowych egzemplarzy. Najlepsze są pseudorazowe chleby, które w składzie maja mąkę pszenną, barwniki i inne chemie ..
|
 
|
 
|
|