MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 28 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 27 | 28 | 29 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 28 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ie2ox4-b

Post #1 Ocena: 0

2015-01-24 16:22:14 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

Cytat:

2015-01-24 15:39:57, ruuuda napisał(a):
Witam .
Dzisiaj zrobilam zaczyn/zakwas na zur.

6 lyzek maki zytniej - razowej,
1 litr wody przegotowanej ,
3 zabki czosnku

Odstawialam to w cieple miejsce.

Mam pytanie czy jak mi zostanie troche tego zakwasu ,to moge go dokarmic i pozniej z tego zrobic chleb ?
Czy zrobic calkiem nowy zaczyn?

Ten smak i zapach czosnku jakoś "rozejdzie się"? Ja wymyśliłem odwrotnie, że do zakwasu chlebowego dodam wody i czosnku. Oczywiście nie do wszystkiego.
Cytat:

2015-01-24 16:11:52, gosian napisał(a):
Mój chleb jeszcze 15 minut w piekarniku. Tylko, że ja robię na drożdżach nie na zakwasie. Ale wychodzi rewelacyjny zawsze. I co ważne dla mnie zajmuje mi bardzo niewiele czasu, żeby go zrobić😉

Na drożdżach też jest smaczny i zapewne zdrowszy. Zakwas ma za zadanie zakwasić chleb. Zwłaszcza żytni i razowy. Ciasto ma zakisnąć.

[ Ostatnio edytowany przez: ie2ox4-b 24-01-2015 16:23 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

keramczak

Post #2 Ocena: 0

2015-01-24 16:34:31 (10 lat temu)

keramczak

Posty: 5983

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

Tu bym polemizowal czy chleb na drozdzach jest zdrowszy od tego na zakwasie.
Pewne jest to ze obojetnie jaki,napewno jest lepszy od sklepowego.
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

AJ1984

Post #3 Ocena: 0

2015-01-24 16:59:17 (10 lat temu)

AJ1984

Posty: 14

Z nami od: 15-03-2013

Gosian-a mozesz podac swoj przepis na chlebek a no i zrob fotke jak mozesz jak juz upieklas:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #4 Ocena: 0

2015-01-24 17:20:05 (10 lat temu)

gosian

Posty: 9919

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

0.5 kg mąki razowej,
0.5 kg mąki pszenne
1 szkl Oat brown,
5 łyżek nasion słonecznika, dyni, siemie lniane,sezam,
5 dkg. drożdży,
1 litr ciepłej wody,
1 łyżka soli,
4 łyżki cukru.
Wszystkie suche składniki wymieszać.we wodzie rozpuścić drożdże i połączyć ze składnikami. Zostawić do wyrośnięcia. Po ok.pol godziny zagnieść ponownie i wyłożyć do foremek. Po ok. 20 minutach piec w tem 180°ok . godziny.
P.s
Zdjęcie w galerii. Nie umiem wstawiać na forum z telefonu.

Obrazek
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

andyopole

Post #5 Ocena: 0

2015-01-24 19:36:37 (10 lat temu)

andyopole

Posty: 13534

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

A u mnie w planie co innego. Chleba napieklem w ostatnia sobote natomiast dziś będą drozdzowki.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

ie2ox4-b

Post #6 Ocena: 0

2015-01-24 21:39:57 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

Cytat:

2015-01-24 16:34:31, keramczak napisał(a):
Tu bym polemizowal czy chleb na drozdzach jest zdrowszy od tego na zakwasie.
Pewne jest to ze obojetnie jaki,napewno jest lepszy od sklepowego.

Tak, o to mi chodziło, nie napisałem że mam na myśli ten z supermarketu.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #7 Ocena: 0

2015-01-25 08:28:03 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Tym razem juz na prawdziwym zakwasie zytnim .Z zairenkami . Do pieczenia wykorzystalam make grain & seed

Obrazek
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

wielbicielka

Post #8 Ocena: 0

2015-01-25 11:12:41 (10 lat temu)

wielbicielka

Posty: 12625

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

Skąd: Londyn

Cytat:

2015-01-25 08:28:03, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Tym razem juz na prawdziwym zakwasie zytnim .Z zairenkami . Do pieczenia wykorzystalam make grain & seed

Obrazek


piekne chlebek*BRAVO*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-b

Post #9 Ocena: 0

2015-01-25 14:29:25 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

Super, taki prawdziwie wiejski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #10 Ocena: 0

2015-01-25 21:50:54 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 28 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 27 | 28 | 29 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,