2015-01-24 15:39:57, ruuuda napisał(a):
Witam .
Dzisiaj zrobilam zaczyn/zakwas na zur.
6 lyzek maki zytniej - razowej,
1 litr wody przegotowanej ,
3 zabki czosnku
Odstawialam to w cieple miejsce.
Mam pytanie czy jak mi zostanie troche tego zakwasu ,to moge go dokarmic i pozniej z tego zrobic chleb ?
Czy zrobic calkiem nowy zaczyn?
Ten smak i zapach czosnku jakoś "rozejdzie się"? Ja wymyśliłem odwrotnie, że do zakwasu chlebowego dodam wody i czosnku. Oczywiście nie do wszystkiego.
2015-01-24 16:11:52, gosian napisał(a):
Mój chleb jeszcze 15 minut w piekarniku. Tylko, że ja robię na drożdżach nie na zakwasie. Ale wychodzi rewelacyjny zawsze. I co ważne dla mnie zajmuje mi bardzo niewiele czasu, żeby go zrobić😉
Na drożdżach też jest smaczny i zapewne zdrowszy. Zakwas ma za zadanie zakwasić chleb. Zwłaszcza żytni i razowy. Ciasto ma zakisnąć.
[ Ostatnio edytowany przez: ie2ox4-b 24-01-2015 16:23 ]