Str 27 z 66 |
|
---|---|
keramczak | Post #1 Ocena: 0 2015-01-23 22:25:10 (10 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Posmarowac pedzelkiem,takim do dekorowania ciast ,zamoczonym w wodzie ,10 minut przed koncem pieczenia.
#MajsterNaStulecie
|
ie2ox4-b | Post #2 Ocena: 0 2015-01-23 22:38:36 (10 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Cytat: 2015-01-23 21:07:14, Nie_z_tej_bajki napisał(a): (...) Nie mam pojęcia co się dzieje, ale nie działa mi podlikowanie filmu z bbc(...) Gdy naciśniesz przycisk [Odpowiedz] to kliknij na [BBCode] i tam znajdziesz podpowiedź, możesz też podglądnąć przy cytowaniu jakiegoś postu. Cytat: 2015-01-23 22:25:10, keramczak napisał(a): Posmarowac pedzelkiem,takim do dekorowania ciast ,zamoczonym w wodzie ,10 minut przed koncem pieczenia. Dziękuję, po niedzieli tak zrobię. [ Ostatnio edytowany przez: ie2ox4-b 23-01-2015 22:45 ] |
EFKAKONEFKA33 | Post #3 Ocena: 0 2015-01-23 22:54:30 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
U mnie sie okazalo , ze zakwas , ktory pieczolowicie dokarmialam przez tydzien byl na mace z dodatkiem active yeast . Napisane druczkiem dla super widzacych bo jakos przez tydzien uzywalam maki i nie zwrocilam na to uwagi . Znajoma mnie uswiadomila .
Chleb byl smaczny wiec nie ma co kruszyc kopii ![]() ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
ie2ox4-b | Post #4 Ocena: 0 2015-01-23 23:07:14 (10 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Ja też na mąkach za bardzo się nie znam, ale zawsze sprawdzam co jest w tym worku. Interesuje mnie tylko mąka. Jeżeli jest tam jeszcze coś dodane to odkładam.
To co dodają to ma na celu zastąpienie proszku do pieczenia i jeszcze jakieś inne polepszacze. Proszku do pieczenia wystrzegam się. Co do tych napisów to jakoś tak każdy przyzwyczaił się że nie ma sensu czytać, bo to fabryczne to musi być dobre. Ja zawsze zastanawiałem dla kogo dobre. Teraz wiem, że właściciela fabryki. Podobnie sprawa ma się z pietruszką, nawet zawodowi kucharze twierdzą, że ten biały korzeń w Tesco to pietruszka. Guzik prawda, w Polsce, w ogródku miałem pasternak, to od razu go tu rozpoznałem. No i po przetłumaczeniu tej nazwy, też nie wychodzi na pietruszkę. Nazwy trochę podobne to i ludzie, tak za bardzo nie dociekają. |
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2015-01-23 23:22:53 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Zabilam zakwas!!! Tzn oczywiscie nie mogla to byc moja wina tylko...maki?
W ubieglym tygodniu pieklam chleby w weekend ostatni, ale w poniedzialek zauwazylam plesn w zakwasie. Wyrzucilam (ja jeden trzymam w kuchni na blacie, bo czesto uzywam), bo mialam w lodowce, wiec podkarmialam tez z lodowki juz w kuchni na blacie a dzisiaj patrze a tam powtorka... nic z chleba w ten weekend. Inna maka byla i malo sie burzyl w sumie. Nowy zakwas nastawiony.
Ada
|
|
|
andyopole | Post #6 Ocena: 0 2015-01-23 23:47:23 (10 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2015-01-23 22:20:00, ie2ox4-b napisał(a): Z tym zakwasem to jest jeszcze sprawa z zakwaszeniem, dosłownie z zakiśnięciem tego ciasta, zwłaszcza na żytni. Ten filmik już wcześniej oglądałem, ja tak bardzo nie przykładam się do wyrabiania ciasta. Robota puszczam i on miesza, ciasto mam bardziej płynne. Piekę w foremkach, tak wyrobione ciasto, jak na filmie to chyba po to aby w piekarniku, czy dawniej w piecu nie rozpłynęło się. Muszę jeszcze dopracować połysk na skórce, teraz wychodzi matowy. Mokrą łyżką go wygładzam, ale nie widać efektu, ktoś mi podpowiadał że jajkiem trzeba. Ja smaruje rozbeltanym jajkiem z odrobina mleka. Smaruje przed wlozeniem do pieca. Po posmarowaniu posypuje makiem lub ziarenkami sezamu, ktore nie przypalaja sie od wysokiej tempertatury. |
AJ1984 | Post #7 Ocena: 0 2015-01-24 09:02:53 (10 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2013 |
Jejku tak czytam wasze komentarze o chlebie to az slinka leci.Nigdy nie robilam zakwasu ale im czesciej czytam te posty tym bardziej mam ochote zrobic zakwas i upiec chlebek
![]() ![]() ![]() |
wielbicielka | Post #8 Ocena: 0 2015-01-24 09:05:08 (10 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2011 Skąd: Londyn |
Cytat: 2015-01-18 12:48:12, zosiasamosia napisał(a): Obiecałam i wklejam moje bezglutenowe chleby na zakwasie ![]() ![]() ![]() ![]() Upiekę je jeszcze conajmniej 3x zanim podam przepis. Ogólnie jestem zadowolona, są smaczne, choć dodałam zbyt dużo czarnuszki do ciasta. Zoska chlebki rewelacja ![]() ![]() ![]() Ada oczywiscie ze maka ma bardzo duze znaczenie. Dlatego ja do zakwasu stosuje tylko make zytnia 720, bo juz tez wyrzucalam zakwas przez plesn. Do tego stosuje dodatkowa ostroznosc, czyli jak robie duza ilosc zakwasu na raz, czyli 2 lyzki zakwasu i np szklanka maki to taka porcja musi stac okolo 12 godzin po dokarmieniu, jesli np mam zakwasu 1 szklanke i wrzucam pol szklanki maki to taki zakwas stoi na zewnatrz nie dluzej niz 6-8 godzin. Zakwas dokarmiony zawsze laduje w lodowce, nigdy nie zostawiam na 24 godziny poza lodowka. AJ1984 a jakie to ma znaczenie? Najwazneijsze by byla wysoka temperatura...........a tak to czy termoobieg czy tez bez, czy elektryczny czy gazowy.........to nie biszkopt, wytrzyma wszystko. Nasze babcie piekly przeciez w piecach ![]() |
ruuuda | Post #9 Ocena: 0 2015-01-24 15:39:57 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2013 Skąd: brak |
Witam .
Dzisiaj zrobilam zaczyn/zakwas na zur. 6 lyzek maki zytniej - razowej, 1 litr wody przegotowanej , 3 zabki czosnku Odstawialam to w cieple miejsce. Mam pytanie czy jak mi zostanie troche tego zakwasu ,to moge go dokarmic i pozniej z tego zrobic chleb ? Czy zrobic calkiem nowy zaczyn? Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.
|
gosian | Post #10 Ocena: 0 2015-01-24 16:11:52 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Mój chleb jeszcze 15 minut w piekarniku. Tylko, że ja robię na drożdżach nie na zakwasie. Ale wychodzi rewelacyjny zawsze. I co ważne dla mnie zajmuje mi bardzo niewiele czasu, żeby go zrobić😉
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|