![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Powiedcie ile wam czasu zajmuje przygotowanie chleba i kiedy zaczynacie robic np zakwas. Ja pracuje czasem i w niedziele. trzeba by tak ustawic sobie dzien/godz. na przygotowanie tego wszystkiego.
Str 26 z 66 |
|
---|---|
ruuuda | Post #1 Ocena: 0 2015-01-23 14:33:58 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2013 Skąd: brak |
No dobrze , mam checi i nawet zakupilam kilka rodzaji mak. Teraz trzeba czas na to znalesc aby zrobic CUD , znaczy sie chleb
![]() Powiedcie ile wam czasu zajmuje przygotowanie chleba i kiedy zaczynacie robic np zakwas. Ja pracuje czasem i w niedziele. trzeba by tak ustawic sobie dzien/godz. na przygotowanie tego wszystkiego. Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.
|
orangeapple | Post #2 Ocena: 0 2015-01-23 14:50:57 (10 lat temu) |
Z nami od: 23-09-2013 Skąd: tam i tu |
Zacznij dzis wieczorem i za jakies 6 dni bedziesz jadla pyszny chlebek
![]() |
ie2ox4-b | Post #3 Ocena: 0 2015-01-23 15:51:27 (10 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Cytat: 2015-01-23 14:33:58, ruuuda napisał(a): No dobrze , mam checi i nawet zakupilam kilka rodzaji mak. Teraz trzeba czas na to znalesc aby zrobic CUD , znaczy sie chleb ![]() Powiedcie ile wam czasu zajmuje przygotowanie chleba i kiedy zaczynacie robic np zakwas. Ja pracuje czasem i w niedziele. trzeba by tak ustawic sobie dzien/godz. na przygotowanie tego wszystkiego. zakwas z rozpiską a tu znajdziesz inne... |
ruuuda | Post #4 Ocena: 0 2015-01-23 21:00:46 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2013 Skąd: brak |
Ja jestem laikiem pod tym wzgledem
![]() Musze sie jakos przygotowac . Dla jednych to izipizi a dla drugich "wspinaczka" ![]() Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.
|
Nie_z_tej_bajki | Post #5 Ocena: 0 2015-01-23 21:07:14 (10 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
ruuuda, skorzystaj z linku, który ktoś podał wczesniej. Wszystko ładnie opracowane...
Nie mam pojęcia co się dzieje, ale nie działa mi podlikowanie filmu z bbc - wpisz w google How to make sourdough bread BBC. [ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 23-01-2015 21:08 ] Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
|
|
ruuuda | Post #6 Ocena: 0 2015-01-23 21:19:49 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2013 Skąd: brak |
Cytat: 2015-01-23 21:07:14, Nie_z_tej_bajki napisał(a): ruuuda, skorzystaj z linku, który ktoś podał wczesniej. Wszystko ładnie opracowane... Nie mam pojęcia co się dzieje, ale nie działa mi podlikowanie filmu z bbc - wpisz w google How to make sourdough bread BBC. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Nie_z_tej_bajki</i> 23-01-2015 21:08 ] Juz zrobilam zapiski ![]() ![]() Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.
|
ie2ox4-b | Post #7 Ocena: 0 2015-01-23 22:00:50 (10 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Jedząc dzisiaj żurek (w gościach) tak se pomyślałem że z tego zakwasu co mam, to chwila i jest żur! Lada dzień wypróbuję, dam znać.
Dzisiaj następne dwa bocheneczki, żytnie, razowe ciemne z prażonym makiem i siemieniem. Chyba to naprawdę prawda, że czym zakwas starszy to ten chleb smaczniejszy. |
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2015-01-23 22:02:04 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
|
keramczak | Post #9 Ocena: 0 2015-01-23 22:04:42 (10 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Cytat: 2015-01-23 22:00:50, ie2ox4-b napisał(a): Jedząc dzisiaj żurek (w gościach) tak se pomyślałem że z tego zakwasu co mam, to chwila i jest żur! Lada dzień wypróbuję, dam znać. Dzisiaj następne dwa bocheneczki, żytnie, razowe ciemne z prażonym makiem i siemieniem. Chyba to naprawdę prawda, że czym zakwas starszy to ten chleb smaczniejszy. Im starszy,zakwas,tym szybciej chleb wyrasta. #MajsterNaStulecie
|
ie2ox4-b | Post #10 Ocena: 0 2015-01-23 22:20:00 (10 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Z tym zakwasem to jest jeszcze sprawa z zakwaszeniem, dosłownie z zakiśnięciem tego ciasta, zwłaszcza na żytni.
Ten filmik już wcześniej oglądałem, ja tak bardzo nie przykładam się do wyrabiania ciasta. Robota puszczam i on miesza, ciasto mam bardziej płynne. Piekę w foremkach, tak wyrobione ciasto, jak na filmie to chyba po to aby w piekarniku, czy dawniej w piecu nie rozpłynęło się. Muszę jeszcze dopracować połysk na skórce, teraz wychodzi matowy. Mokrą łyżką go wygładzam, ale nie widać efektu, ktoś mi podpowiadał że jajkiem trzeba. |