MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 26 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 25 | 26 | 27 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 26 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ruuuda

Post #1 Ocena: 0

2015-01-23 14:33:58 (10 lat temu)

ruuuda

Posty: 2349

Kobieta

Z nami od: 05-02-2013

Skąd: brak

No dobrze , mam checi i nawet zakupilam kilka rodzaji mak. Teraz trzeba czas na to znalesc aby zrobic CUD , znaczy sie chleb :-] Czytam Was na bierzaco ( jak mam czas) . Od listopada mam zakaz jedzenia bialego chleba . Lekarz zalecil zmiany zywieniowe jezeli chodzi o chleb. Jest ciezko , nawyk jedzenia na sniadanie/kolacje chleba , zamienic na cos innego, to nie tak hop-siup. Cos zmienilam ale to nie jest to co smakuje . Lubie "podjadac" suchy chleb czasami , a szczegolnie pietki chleba.

Powiedcie ile wam czasu zajmuje przygotowanie chleba i kiedy zaczynacie robic np zakwas. Ja pracuje czasem i w niedziele. trzeba by tak ustawic sobie dzien/godz. na przygotowanie tego wszystkiego.
Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

orangeapple

Post #2 Ocena: 0

2015-01-23 14:50:57 (10 lat temu)

orangeapple

Posty: 3735

Kobieta

Z nami od: 23-09-2013

Skąd: tam i tu

Zacznij dzis wieczorem i za jakies 6 dni bedziesz jadla pyszny chlebek :-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-b

Post #3 Ocena: 0

2015-01-23 15:51:27 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

Cytat:

2015-01-23 14:33:58, ruuuda napisał(a):
No dobrze , mam checi i nawet zakupilam kilka rodzaji mak. Teraz trzeba czas na to znalesc aby zrobic CUD , znaczy sie chleb :-] Czytam Was na bierzaco ( jak mam czas) . Od listopada mam zakaz jedzenia bialego chleba . Lekarz zalecil zmiany zywieniowe jezeli chodzi o chleb. Jest ciezko , nawyk jedzenia na sniadanie/kolacje chleba , zamienic na cos innego, to nie tak hop-siup. Cos zmienilam ale to nie jest to co smakuje . Lubie "podjadac" suchy chleb czasami , a szczegolnie pietki chleba.

Powiedcie ile wam czasu zajmuje przygotowanie chleba i kiedy zaczynacie robic np zakwas. Ja pracuje czasem i w niedziele. trzeba by tak ustawic sobie dzien/godz. na przygotowanie tego wszystkiego.


zakwas z rozpiską
a tu znajdziesz inne...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ruuuda

Post #4 Ocena: 0

2015-01-23 21:00:46 (10 lat temu)

ruuuda

Posty: 2349

Kobieta

Z nami od: 05-02-2013

Skąd: brak

Ja jestem laikiem pod tym wzgledem :-(

Musze sie jakos przygotowac . Dla jednych to izipizi a dla drugich "wspinaczka":-]
Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Nie_z_tej_bajki

Post #5 Ocena: 0

2015-01-23 21:07:14 (10 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Posty: 7186

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-)

ruuuda, skorzystaj z linku, który ktoś podał wczesniej. Wszystko ładnie opracowane...
Nie mam pojęcia co się dzieje, ale nie działa mi podlikowanie filmu z bbc - wpisz w google How to make sourdough bread BBC.

[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 23-01-2015 21:08 ]

Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

ruuuda

Post #6 Ocena: 0

2015-01-23 21:19:49 (10 lat temu)

ruuuda

Posty: 2349

Kobieta

Z nami od: 05-02-2013

Skąd: brak

Cytat:

2015-01-23 21:07:14, Nie_z_tej_bajki napisał(a):
ruuuda, skorzystaj z linku, który ktoś podał wczesniej. Wszystko ładnie opracowane...
Nie mam pojęcia co się dzieje, ale nie działa mi podlikowanie filmu z bbc - wpisz w google How to make sourdough bread BBC.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Nie_z_tej_bajki</i> 23-01-2015 21:08 ]



Juz zrobilam zapiski :-] dodalam do zakladki pare liknow. Czekam kiedy bede miec jakis wolny weekend, coby pomalutku , krok po kroku zrobic CUD :-]
Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-b

Post #7 Ocena: 0

2015-01-23 22:00:50 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

Jedząc dzisiaj żurek (w gościach) tak se pomyślałem że z tego zakwasu co mam, to chwila i jest żur! Lada dzień wypróbuję, dam znać.
Dzisiaj następne dwa bocheneczki, żytnie, razowe ciemne z prażonym makiem i siemieniem. Chyba to naprawdę prawda, że czym zakwas starszy to ten chleb smaczniejszy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #8 Ocena: 0

2015-01-23 22:02:04 (10 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

http://www.bbc.co.uk/food/recipes/how_to_make_sourdough_08213
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

keramczak

Post #9 Ocena: 0

2015-01-23 22:04:42 (10 lat temu)

keramczak

Posty: 5983

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

Cytat:

2015-01-23 22:00:50, ie2ox4-b napisał(a):
Jedząc dzisiaj żurek (w gościach) tak se pomyślałem że z tego zakwasu co mam, to chwila i jest żur! Lada dzień wypróbuję, dam znać.
Dzisiaj następne dwa bocheneczki, żytnie, razowe ciemne z prażonym makiem i siemieniem. Chyba to naprawdę prawda, że czym zakwas starszy to ten chleb smaczniejszy.


Im starszy,zakwas,tym szybciej chleb wyrasta.
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

ie2ox4-b

Post #10 Ocena: 0

2015-01-23 22:20:00 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

Z tym zakwasem to jest jeszcze sprawa z zakwaszeniem, dosłownie z zakiśnięciem tego ciasta, zwłaszcza na żytni.
Ten filmik już wcześniej oglądałem, ja tak bardzo nie przykładam się do wyrabiania ciasta. Robota puszczam i on miesza, ciasto mam bardziej płynne. Piekę w foremkach, tak wyrobione ciasto, jak na filmie to chyba po to aby w piekarniku, czy dawniej w piecu nie rozpłynęło się.
Muszę jeszcze dopracować połysk na skórce, teraz wychodzi matowy. Mokrą łyżką go wygładzam, ale nie widać efektu, ktoś mi podpowiadał że jajkiem trzeba.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 26 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 25 | 26 | 27 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,