![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Str 20 z 66 |
|
---|---|
keramczak | Post #1 Ocena: 0 2015-01-11 23:14:12 (10 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Pierwszy post,pierwsza strona.
![]() #MajsterNaStulecie
|
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2015-01-11 23:14:32 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie sadze ze chodzi tu o wynajdywanie sobie zajecia dla samego zajecia. Chleb bez drozdzy ma sens w przypadku osob dla ktorych drozdze lepiej omijac.
Mozna sobie ulatwic i wyrabiac ciasto w maszynie, a do pieczenia wrzucic do piekarnika. Cytat: Jeszcze jedno pytanie, czym sie na tluszcza forme do pieczenia, obsypuje maka?
Ja natluszczam oliwa, bo tylko taka mam. Musze sie zaopatrzyc chyba w zwykly olej, bo oliwa ma granice bezpiecznych temperatur nizsza chyba. Ja nie obsypuje foremki maka, obsypuje ciasto jak wyrasta w scierce (chyba ze rosnie w naoliwionej misce). To jesli pieke w piekarniku, nie w maszynie, tam nie trzeba oliwic.
Ada
|
radzik77 | Post #3 Ocena: 0 2015-01-11 23:14:45 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Moga byc rożne drożdże to fakt, aby do wypieku maszynowego.
Formy nie natłuszczamy ani nie obsypujemy. Kilka potrząśnięc i chleb wyskakuje ![]() |
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2015-01-11 23:15:04 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Dzieki
|
wielbicielka | Post #5 Ocena: 0 2015-01-11 23:15:21 (10 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2011 Skąd: Londyn |
Radzik a dlaczego jak z maszyny to musi to byc tylko chleb na drozdzach, zobacz tutaj:
http://www.chleby.info/2011/08/100-chleb-na-zakwasie-z-automatu.html Jak widac mozna zrobic piekny, smaczny chlebek na zakwasie i w automacie. Gdybym miala maszyne, pewnie juz bym cos kombinowala ![]() |
|
|
radzik77 | Post #6 Ocena: 0 2015-01-11 23:19:56 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2015-01-11 23:15:21, wielbicielka napisał(a): Radzik a dlaczego jak z maszyny to musi to byc tylko chleb na drozdzach, zobacz tutaj: http://www.chleby.info/2011/08/100-chleb-na-zakwasie-z-automatu.html Jak widac mozna zrobic piekny, smaczny chlebek na zakwasie i w automacie. Gdybym miala maszyne, pewnie juz bym cos kombinowala ![]() Mozna i tak. Tylko ja nigdy zakwasu nie robiłem. Po prostu na drożdżach wydaje mi sie jest mniej zachodu. |
andyopole | Post #7 Ocena: 0 2015-01-11 23:38:53 (10 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2015-01-11 23:10:13, karjo1 napisał(a): W machinie robie na roznych drozdzach, na ogol na suchych, niewazna firma i wychodzi ok ![]() Jeszcze jedno pytanie, czym sie na tluszcza forme do pieczenia, obsypuje maka? U mnie tez nie ma znaczenia producent. Z każdych drożdży z kazdej maki w różnych proporcjach prawie zawsze wychodzi. Edit: mam w planach zakup urządzenia do wyrabiania ciasta. Chcę uzyskać dość gęste ciasto a ręcznie ciężko takie wyrobić. [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 11-01-2015 23:41 ] |
wielbicielka | Post #8 Ocena: 0 2015-01-12 08:30:25 (10 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2011 Skąd: Londyn |
Cytat: 2015-01-11 23:19:56, radzik77 napisał(a): Cytat: 2015-01-11 23:15:21, wielbicielka napisał(a): Radzik a dlaczego jak z maszyny to musi to byc tylko chleb na drozdzach, zobacz tutaj: http://www.chleby.info/2011/08/100-chleb-na-zakwasie-z-automatu.html Jak widac mozna zrobic piekny, smaczny chlebek na zakwasie i w automacie. Gdybym miala maszyne, pewnie juz bym cos kombinowala ![]() Mozna i tak. Tylko ja nigdy zakwasu nie robiłem. Po prostu na drożdżach wydaje mi sie jest mniej zachodu. Proponuje sprawdzic przepis co podeslalam wyzej i dopiero ocenic. Ja robilam chlebki na drozdzach i na zakwasie, uwazam wrecz odwrotnie, mam mniej zachodu przy chlebach na zakwasie (nikt nie naciska by wybierac przepis na chleb przy ktorym sie trzeba cackac caly dzien). Chleb ktory pieke najczesciej wymaga: Zaczyn zrobiony 12 godzin wczesniej (2 minuty pracy). Ciasto wlasciwe: odmierzam skladniki mieszam wszystko reka (wychodzi szybciej niz robotem, mysle ze nie dluzej niz 3 minuty a zwykle robie z 1.5 kg maki plus dodatki) i przekladam do foremek, przykrywam i rosnie sobie chlebek. Ty masz przewage ........., masz maszyne do chleba wiec mozesz sprobowac chlebki ktore sie wyrabia dluzej metoda maszynowa i tyle. Dlaczego przeszlam z wypiekow drozdzowych na chlebki na zakwasie (dodam, ze nie mam maszyny do wypieku chleba): -mniej zachodu -walory smakowe -chleb na zakwasie dluzej utrzymuje swiezosc -nie mam juz chetnych w domu do jedzenia tego rodzaju pieczywa. |
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2015-01-12 10:38:33 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
No dobra, upieklam zaraze
![]() Wyszla bardziej jak wloska ciabatta wysokoscia, juz wiem, ze proporcje jednak trzeba podwoic albo i lepiej. Pare godzin rosniecia na grzejniku nie zaszkodzilo. ![]() ![]() Smakowo dobre, zwlaszcza z dodatkiem slonecznika i dyni. Pierwsze koty za ploty, nastepnym razem Twoj przepis Wielbicielko, wyglada bardziej ludzko ![]() |
Post #10 Ocena: 0 2015-01-12 10:53:04 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|