MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 20 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 19 | 20 | 21 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 20 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

keramczak

Post #1 Ocena: 0

2015-01-11 23:14:12 (10 lat temu)

keramczak

Posty: 5983

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

Pierwszy post,pierwsza strona.:-]http://www.mojawyspa.co.uk/forum/71/48304/Amatorskie-wypieki-chleba-na-zakwasie
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2015-01-11 23:14:32 (10 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Nie sadze ze chodzi tu o wynajdywanie sobie zajecia dla samego zajecia. Chleb bez drozdzy ma sens w przypadku osob dla ktorych drozdze lepiej omijac.

Mozna sobie ulatwic i wyrabiac ciasto w maszynie, a do pieczenia wrzucic do piekarnika.

Cytat:
Jeszcze jedno pytanie, czym sie na tluszcza forme do pieczenia, obsypuje maka?


Ja natluszczam oliwa, bo tylko taka mam. Musze sie zaopatrzyc chyba w zwykly olej, bo oliwa ma granice bezpiecznych temperatur nizsza chyba. Ja nie obsypuje foremki maka, obsypuje ciasto jak wyrasta w scierce (chyba ze rosnie w naoliwionej misce). To jesli pieke w piekarniku, nie w maszynie, tam nie trzeba oliwic.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

radzik77

Post #3 Ocena: 0

2015-01-11 23:14:45 (10 lat temu)

radzik77

Posty: n/a

Konto usunięte

Moga byc rożne drożdże to fakt, aby do wypieku maszynowego.
Formy nie natłuszczamy ani nie obsypujemy. Kilka potrząśnięc i chleb wyskakuje :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2015-01-11 23:15:04 (10 lat temu)

karjo1

Posty: 21214

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Dzieki

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

wielbicielka

Post #5 Ocena: 0

2015-01-11 23:15:21 (10 lat temu)

wielbicielka

Posty: 12625

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

Skąd: Londyn

Radzik a dlaczego jak z maszyny to musi to byc tylko chleb na drozdzach, zobacz tutaj:
http://www.chleby.info/2011/08/100-chleb-na-zakwasie-z-automatu.html

Jak widac mozna zrobic piekny, smaczny chlebek na zakwasie i w automacie.

Gdybym miala maszyne, pewnie juz bym cos kombinowala *CRAZY*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

radzik77

Post #6 Ocena: 0

2015-01-11 23:19:56 (10 lat temu)

radzik77

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2015-01-11 23:15:21, wielbicielka napisał(a):
Radzik a dlaczego jak z maszyny to musi to byc tylko chleb na drozdzach, zobacz tutaj:
http://www.chleby.info/2011/08/100-chleb-na-zakwasie-z-automatu.html

Jak widac mozna zrobic piekny, smaczny chlebek na zakwasie i w automacie.

Gdybym miala maszyne, pewnie juz bym cos kombinowala *CRAZY*


Mozna i tak. Tylko ja nigdy zakwasu nie robiłem. Po prostu na drożdżach wydaje mi sie jest mniej zachodu.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #7 Ocena: 0

2015-01-11 23:38:53 (10 lat temu)

andyopole

Posty: 13531

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2015-01-11 23:10:13, karjo1 napisał(a):
W machinie robie na roznych drozdzach, na ogol na suchych, niewazna firma i wychodzi ok :).

Jeszcze jedno pytanie, czym sie na tluszcza forme do pieczenia, obsypuje maka?


U mnie tez nie ma znaczenia producent. Z każdych drożdży z kazdej maki w różnych proporcjach prawie zawsze wychodzi.

Edit: mam w planach zakup urządzenia do wyrabiania ciasta. Chcę uzyskać dość gęste ciasto a ręcznie ciężko takie wyrobić.

[ Ostatnio edytowany przez: andyopole 11-01-2015 23:41 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

wielbicielka

Post #8 Ocena: 0

2015-01-12 08:30:25 (10 lat temu)

wielbicielka

Posty: 12625

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

Skąd: Londyn

Cytat:

2015-01-11 23:19:56, radzik77 napisał(a):
Cytat:

2015-01-11 23:15:21, wielbicielka napisał(a):
Radzik a dlaczego jak z maszyny to musi to byc tylko chleb na drozdzach, zobacz tutaj:
http://www.chleby.info/2011/08/100-chleb-na-zakwasie-z-automatu.html

Jak widac mozna zrobic piekny, smaczny chlebek na zakwasie i w automacie.

Gdybym miala maszyne, pewnie juz bym cos kombinowala *CRAZY*


Mozna i tak. Tylko ja nigdy zakwasu nie robiłem. Po prostu na drożdżach wydaje mi sie jest mniej zachodu.


Proponuje sprawdzic przepis co podeslalam wyzej i dopiero ocenic.
Ja robilam chlebki na drozdzach i na zakwasie, uwazam wrecz odwrotnie, mam mniej zachodu przy chlebach na zakwasie (nikt nie naciska by wybierac przepis na chleb przy ktorym sie trzeba cackac caly dzien).
Chleb ktory pieke najczesciej wymaga: Zaczyn zrobiony 12 godzin wczesniej (2 minuty pracy). Ciasto wlasciwe: odmierzam skladniki mieszam wszystko reka (wychodzi szybciej niz robotem, mysle ze nie dluzej niz 3 minuty a zwykle robie z 1.5 kg maki plus dodatki) i przekladam do foremek, przykrywam i rosnie sobie chlebek.

Ty masz przewage ........., masz maszyne do chleba wiec mozesz sprobowac chlebki ktore sie wyrabia dluzej metoda maszynowa i tyle.

Dlaczego przeszlam z wypiekow drozdzowych na chlebki na zakwasie (dodam, ze nie mam maszyny do wypieku chleba):
-mniej zachodu
-walory smakowe
-chleb na zakwasie dluzej utrzymuje swiezosc
-nie mam juz chetnych w domu do jedzenia tego rodzaju pieczywa.



Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #9 Ocena: 0

2015-01-12 10:38:33 (10 lat temu)

karjo1

Posty: 21214

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

No dobra, upieklam zaraze :].
Wyszla bardziej jak wloska ciabatta wysokoscia, juz wiem, ze proporcje jednak trzeba podwoic albo i lepiej. Pare godzin rosniecia na grzejniku nie zaszkodzilo.
Obrazek

Obrazek

Smakowo dobre, zwlaszcza z dodatkiem slonecznika i dyni.
Pierwsze koty za ploty, nastepnym razem Twoj przepis Wielbicielko, wyglada bardziej ludzko :-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #10 Ocena: 0

2015-01-12 10:53:04 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 20 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 19 | 20 | 21 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,