

Ok. A to nowy wyrób.




[ Ostatnio edytowany przez: tadek1217 07-01-2015 21:07 ]
Str 18 z 66 |
|
---|---|
tadek1217 | Post #1 Ocena: 0 2015-01-07 20:14:56 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-01-2008 Skąd: Altrincham |
E tam daj lepiej z kosztować
![]() ![]() Ok. A to nowy wyrób. ![]() ![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: tadek1217 07-01-2015 21:07 ] "Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."
|
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2015-01-08 08:39:31 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
![]() Moje poranne wypieki (jest jeszcze drugi bochenek) -to ze strony BBC poleconych kilka stron wczesniej. Ps oczywiscie nie czekalam cala nocy na wyrosniecie chleba, zostawilam na troche dluzej niz polecane 3 godz do wyrosniecia.
Ada
|
ie2ox4-b | Post #3 Ocena: 0 2015-01-08 09:23:27 (10 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
tu poczytałem o drożdżach, zakwasie, wpływ czasu przy rośnięciu,o roli soli w chlebie i innych domieszkach
Ja czasu nie pilnowałem, sprawdzałem tylko wizualnie. Po włożeniu do foremek zbyt krótki czas wyrastał, więc miał małe dziurki, ale bez zakalca. Wydaje się mi że na drugi dzień był smaczniejszy. Później doczytałem że żytnie są smaczniejsze na drugi dzień i dłużej zachowują świeżość. |
Post #4 Ocena: 0 2015-01-10 00:29:10 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2015-01-10 01:26:54 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: Czy na nic też można robić zakwas, czy trzeba trochę uszlachetnić mąką żytnią? Moja mama gotwala zupe ki3dys nazywana zupa nic ale czy zakwas na nic mozna zrobic to nie wiem...
Ada
|
|
|
ie2ox4-b | Post #6 Ocena: 0 2015-01-10 06:29:56 (10 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
"ki3dys" - jak to się czyta? Robienie zakwasu na nic... toć to bezsens. Jeżeli mam robić coś na nic, to wolę popisać... na kompie.
Co do chleba to już upieczony. Jeden z "normalnej" mąki, drugi z domieszką prażonych płatków owsianych. Oba dobre. |
EFKAKONEFKA33 | Post #7 Ocena: 0 2015-01-11 16:57:24 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Od wczoraj robi sie zakwas na mace zytniej . W przyszlym tygodniu pewnie bede podejmowac pierwsze proby pieczenia chleba na zakwasie .
Jakis czas temu ruszyla maszyna z wyrobem chleba na drozdzach , z ziarnami .Pozyjemy , zobaczymy co to z tego wyjdzie . Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #8 Ocena: 0 2015-01-11 19:23:16 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Pierwszy chleb na drozdzach z maszyny zrobiony .
Juz wiem , ze nastepnym razem powieksze ilosc skladnikow dwukrotnie zeby chlebek byl troche wiekszy .Niemniej pierwsze koty za ploty ![]() ![]() Przepis , ktory wykorzystalam do zrobienia chleba Składniki 190 g wody 1/2 łyżeczki soli 170 g mąki żytniej chlebowej typ 720 150 g mąki pszennej jasnej 550 50 g otrąb pszennych 1/3 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki sezamu 1/3 szklanki nasion dyni 4 g drożdży Wszystkie składniki wrzucam do maszyny w podanej kolejności i ustawiam na program bazowy. Kroję po wystudzeniu. Zrobilam wedlug instrukcji i nacisnelam tylko jeden przycisk a reszta zrobila maszyna . Laczny czas mieszania , wyrastania i pieczenia ok 3 godz . Pierwsza kromka juz wyprobowana i moge powiedziec , ze jest smaczny Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Post #9 Ocena: 0 2015-01-11 19:34:51 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
wielbicielka | Post #10 Ocena: 0 2015-01-11 22:29:57 (10 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2011 Skąd: Londyn |
Cytat: 2015-01-11 19:34:51, Bampool napisał(a): Mnie chodziło o to czy można robić zakwas na samej mące kokosowej, bez dodatku innych mąk. Dlaczego akurat ta maka? Sprobuj, tylko ja bym zrobila najpierw taka "baze" z jogurtu i mleka, zeby miala na czym pracowac ta maka. Gratuluje wypiekow, piekne chlebki sie pojawily ![]() ![]() Ja z braku czasu ostatnio szukam czegos szybkiego i czegos nowego dla moich panow. Wyprobowalam ten przepis: http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-z-san-francisco/ Moja tylko jedna mala uwaga do tego chlebka, nie zostawiajcie na 12-14 godzin do wyrosniecia, tak jak to jest podane w przepisie. Ja zostawilam na cala noc, po 10 godzinach wstaje rano zagladam a tam porazka sporo ciasta wyplynelo z blaszki, mimo ze mialam dokaldnie takie same rozmiary blaszki jak osoba podajaca przepis. Zrobilam na mace orkiszowej i mace pszennej chlebowej, proporcje takie jak w przepisie. Maz powiedzial, ze pyszny a jeszcze smaczniejszy na drugi dzien. |