MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 18 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 18 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

tadek1217

Post #1 Ocena: 0

2015-01-07 20:14:56 (10 lat temu)

tadek1217

Posty: 203

Mężczyzna

Z nami od: 05-01-2008

Skąd: Altrincham

E tam daj lepiej z kosztować:)hehe . Mój znajomy też robi smaczny samogoneg , nigdy mnie po nim głowa nie boli, chociaż czasami jak się zaczniemy delektować to ciężko do domu potem trafić :).
Ok. A to nowy wyrób.Obrazek
Obrazek
Obrazek
*ROFL*

[ Ostatnio edytowany przez: tadek1217 07-01-2015 21:07 ]

"Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2015-01-08 08:39:31 (10 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Obrazek

Moje poranne wypieki (jest jeszcze drugi bochenek) -to ze strony BBC poleconych kilka stron wczesniej.

Ps oczywiscie nie czekalam cala nocy na wyrosniecie chleba, zostawilam na troche dluzej niz polecane 3 godz do wyrosniecia.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-b

Post #3 Ocena: 0

2015-01-08 09:23:27 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

tu poczytałem o drożdżach, zakwasie, wpływ czasu przy rośnięciu,o roli soli w chlebie i innych domieszkach
Ja czasu nie pilnowałem, sprawdzałem tylko wizualnie. Po włożeniu do foremek zbyt krótki czas wyrastał, więc miał małe dziurki, ale bez zakalca. Wydaje się mi że na drugi dzień był smaczniejszy. Później doczytałem że żytnie są smaczniejsze na drugi dzień i dłużej zachowują świeżość.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #4 Ocena: 0

2015-01-10 00:29:10 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2015-01-10 01:26:54 (10 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

Czy na nic też można robić zakwas, czy trzeba trochę uszlachetnić mąką żytnią?


Moja mama gotwala zupe ki3dys nazywana zupa nic ale czy zakwas na nic mozna zrobic to nie wiem...
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-b

Post #6 Ocena: 0

2015-01-10 06:29:56 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

"ki3dys" - jak to się czyta? Robienie zakwasu na nic... toć to bezsens. Jeżeli mam robić coś na nic, to wolę popisać... na kompie.
Co do chleba to już upieczony. Jeden z "normalnej" mąki, drugi z domieszką prażonych płatków owsianych. Oba dobre.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #7 Ocena: 0

2015-01-11 16:57:24 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Od wczoraj robi sie zakwas na mace zytniej . W przyszlym tygodniu pewnie bede podejmowac pierwsze proby pieczenia chleba na zakwasie .

Jakis czas temu ruszyla maszyna z wyrobem chleba na drozdzach , z ziarnami .Pozyjemy , zobaczymy co to z tego wyjdzie .
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #8 Ocena: 0

2015-01-11 19:23:16 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Pierwszy chleb na drozdzach z maszyny zrobiony .

Juz wiem , ze nastepnym razem powieksze ilosc skladnikow dwukrotnie zeby chlebek byl troche wiekszy .Niemniej pierwsze koty za ploty :-)

Obrazek

Przepis , ktory wykorzystalam do zrobienia chleba

Składniki

190 g wody
1/2 łyżeczki soli
170 g mąki żytniej chlebowej typ 720
150 g mąki pszennej jasnej 550
50 g otrąb pszennych
1/3 szklanki siemienia lnianego
1/3 szklanki sezamu
1/3 szklanki nasion dyni
4 g drożdży

Wszystkie składniki wrzucam do maszyny w podanej kolejności i ustawiam na program bazowy. Kroję po wystudzeniu.

Zrobilam wedlug instrukcji i nacisnelam tylko jeden przycisk a reszta zrobila maszyna .

Laczny czas mieszania , wyrastania i pieczenia ok 3 godz . Pierwsza kromka juz wyprobowana i moge powiedziec , ze jest smaczny
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #9 Ocena: 0

2015-01-11 19:34:51 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

wielbicielka

Post #10 Ocena: 0

2015-01-11 22:29:57 (10 lat temu)

wielbicielka

Posty: 12625

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

Skąd: Londyn

Cytat:

2015-01-11 19:34:51, Bampool napisał(a):
Mnie chodziło o to czy można robić zakwas na samej mące kokosowej, bez dodatku innych mąk.


Dlaczego akurat ta maka?
Sprobuj, tylko ja bym zrobila najpierw taka "baze" z jogurtu i mleka, zeby miala na czym pracowac ta maka.

Gratuluje wypiekow, piekne chlebki sie pojawily *THUMBS UP*:-]

Ja z braku czasu ostatnio szukam czegos szybkiego i czegos nowego dla moich panow. Wyprobowalam ten przepis:

http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-z-san-francisco/

Moja tylko jedna mala uwaga do tego chlebka, nie zostawiajcie na 12-14 godzin do wyrosniecia, tak jak to jest podane w przepisie.
Ja zostawilam na cala noc, po 10 godzinach wstaje rano zagladam a tam porazka sporo ciasta wyplynelo z blaszki, mimo ze mialam dokaldnie takie same rozmiary blaszki jak osoba podajaca przepis.

Zrobilam na mace orkiszowej i mace pszennej chlebowej, proporcje takie jak w przepisie.
Maz powiedzial, ze pyszny a jeszcze smaczniejszy na drugi dzien.



Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 18 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,