MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 15 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14 | 15 | 16 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 15 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

zosiasamosia

Post #1 Ocena: 0

2015-01-04 21:18:59 (10 lat temu)

zosiasamosia

Konto usunięte

Ada lubię Twoje chlebki, szkoda, że są do góry nogami ;)

Cytat:

2015-01-04 19:06:59, wielbicielka napisał(a):
Szukam natchnienia na kolejny eksperyment z chlebem. Kupilam make ryzowa i gryczana. Ciekawe co z tego wyjdzie :-]

Wielbicielka pamietaj tylko, że obie mąki są bezglutenowe, więc chleb wyjdzie kruchy i suchy, jeżeli nie zakombinujesz z innymi mąkami (glutenowymi).

[ Ostatnio edytowany przez: zosiasamosia 04-01-2015 21:20 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

wielbicielka

Post #2 Ocena: 0

2015-01-04 21:20:50 (10 lat temu)

wielbicielka

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

Ada nie wazne, ze do gory nogami, chlebki wygladaja rewlacyjnie *BRAVO* :-]

Gdybym wczesniej nie wiedziala, ze jestes poczatkujaca w wyepiach chlebkow na zakwasie, to po tym zdjeciu wyzej, na slowo bym na pewno nie uwierzyla. Masz reke do wypiekow *THUMBS UP* :-]

Tadek na pewno cos tam namieszam, tyle co ja mam rodzai mak :-D problem tylko jaki rodzaj chleba piec *DONT_KNOW*
Niestety ale mi przysechl kiedys chlebek pod sciereczka dosc szybko, i powstala taka sucha skorupa na wierzchu, slabiej wyrosl. Dlatego teraz przykrywam albo folia spozywcza albo wlasnie dodatkowo na sciereczke cos mokrego i piknie rosnie :-]

Zoska nie bylabym soba gdybym nie zakombinowala :-] mam duzo opcji, mam make orkiszowa 3 rodzaje, 2 rodzaje zytniej, pszenna pelnoziarnista, mieszanka 3 zboz i jeszcze pewnie cos sie po szafkach paleta :-D
I co tu wybrac *DONT_KNOW*

Do góry stronyOffline

tadek1217

Post #3 Ocena: 0

2015-01-04 21:33:25 (10 lat temu)

tadek1217

Mężczyzna

Z nami od: 05-01-2008

Cytat:

2015-01-04 21:20:50, wielbicielka napisał(a):

Mam duzo opcji, mam make orkiszowa 3 rodzaje, 2 rodzaje zytniej, pszenna pelnoziarnista, mieszanka 3 zboz i jeszcze po szafkach jakieś palety.
I co tu wybrac *DONT_KNOW*

Jejku czy Ty masz młyn w domu, czy może jakąś piekarnie:-o*ROFL*:-]
"Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #4 Ocena: 0

2015-01-04 21:38:43 (10 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Dzieki wielbicielka, mialam dobrego nauczyciela...*THUMBS UP* dzieki za wskazowki.

Jak pisalam wczesniej, wczoraj sobie poczytalam na spokojnie, troche filmikow podgladnelam, i dzisiaj mialam nawet wrzucic do wyrobienia do maszyny, ale ze mam teraz taka na pol kilogramowy bochenek, to odpadla ta opcja. Zaczelam mikserem, ale recznym dalej nie jest wygodnie, wiec od podstaw zaczelam wyrabianie tego razowego. I wlasnie nastapil ten moment eureka, ze ta zmiane struktury czy konsystencji poczulam. Drugi (ten pszenny) juz bez kombinowania sama wyrabialam.

Drugie odkrycie, ze moja kuchnia widocznie jak sie nie gotuje, to nie jest taka ciepla bo dzisiaj postawilam jeden chleb na reczniku na kaloryferze a drugi w takim lekko cieplym piekarniku, i rosly w oczach. Kombinacja wyrobienia i ciepla.

Juz jest plan na nastepny, musze maki zapas zrobic. Narazie oprozniam szafke z maki z data waznosci Maj 2014...:-]

Jeden zakwas zostanie w kuchni, moze zakonczymy kupowanie chleba (jak tylko zapewnie "tostowcom" pszenny wariant to pewnie sie przechrzca na nowa wiare.

Dobrze ze jutro ide do pracy (nie sadzilam ze to powiem...) bo juz nastepny chleb nastawialabym.

PS Mi bardziej podeszlo wyrabianie ciasta chlebowego na naolejonym blacie, niz na posypanym maka.

PS2 Jescze chwile i sama siebie zaskocze i naucze sie ciasto na pierogi robic....:-]
Ada

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #5 Ocena: 0

2015-01-04 22:52:17 (10 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Z dodatkiem słonecznika...
Następnym razem jednak, robię w blaszce ;-)
Wredziuchy... :-8

Obrazek

Obrazek

Piekarnik mi przepuszcza - cała para szła bokami i górą... po klejeniu tej cholernej szyby od środka *NO*

[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 04-01-2015 22:54 ]

Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Adacymru

Post #6 Ocena: 0

2015-01-04 22:56:59 (10 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Mniam, mniam...

Z jakiego przepisu robilas Magda, mozesz podac?
Ada

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2015-01-04 22:58:54 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #8 Ocena: 0

2015-01-04 23:02:27 (10 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Ada, z przepisu Tadka :-). Tyle, że cała mąka to Lubella 3 zboża ( pełnoziarnista ). Zakwas jedynie był na pszennej białej byle jakiej.
Wciąga to pieczenie, co? - podoba mi się Twój chlebek na drożdżach :-). Jakiś czas temu robiłam, ale ten na zakwasie bardziej mi smakuje.
Szukam teraz na amazonie koszyków do wypieku, żeby kształt ładny miały :-].

[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 04-01-2015 23:05 ]

Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Adacymru

Post #9 Ocena: 0

2015-01-04 23:37:13 (10 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Drogie te koszyki na amazonie. W sumie to mozna wykorzystac wiklinowe wg swojego uznania i kawalek lnu do wylozenia.

W lakelandzie widzialam sprzedaja silikonowe do wyrastania i do pieczenia w jednym.

Tak a'propos- ja gdzies czytalam, moze nawet tutaj, ze w zeliwnym garnku dobrze sie piecze chleb. Musze sprawdzic, kupilam w Tesco ostatnio za te naklejki z doplata jeden (bo musialabym upasc na glowe zeby za garnek zaplacic 134 funty)

Te garczki

tylko w instrukcji pisze zeby nie nagrzewac pustych, a do chleba pasowaloby nagrzac przezd przelozenien do pieczenia? *DONT_KNOW*
Ada

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #10 Ocena: 0

2015-01-04 23:47:18 (10 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

U mnie weszla w zycie nowa swiecka tradycja ze jak idziemy na jakies okragle urodziny albo parapetowke w nowym domu to ja przynoszę w prezencie wlasnorecznie upieczony chleb i na te okazje pieke w duzej brytfannie, kora jest przeznaczona na pieczenie indyka. Tak wiec upiec mozna we wszystkim.

Do góry stronyOffline

Strona 15 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14 | 15 | 16 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,