Str 14 z 66 |
|
---|---|
Adacymru | Post #1 Ocena: 0 2015-01-04 14:45:16 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Jak zagladniesz na linki i poczytasz watek, to zauwazysz ze mowa o chlebie na zakwasie a nie drozdzach.
Ada
|
wielbicielka | Post #2 Ocena: 0 2015-01-04 14:51:22 (10 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2011 Skąd: Londyn |
Ada zajrzyj tutaj: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/how_to_make_sourdough_08213
Filmik, bardzo pomocny ![]() |
Adacymru | Post #3 Ocena: 0 2015-01-04 14:58:39 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Ciarki mnie zaczynaja przechodzic, bo wlasnie tez sam filmik mialam zamiar wstawic..... telepatia...ogladnelam wczoraj i wlasnie taka wizualna pomoc chyba mi byla potrzebna.
Ada
|
Post #4 Ocena: 0 2015-01-04 15:06:57 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
wielbicielka | Post #5 Ocena: 0 2015-01-04 15:19:08 (10 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2011 Skąd: Londyn |
Cytat: 2015-01-04 14:58:39, Adacymru napisał(a): Ciarki mnie zaczynaja przechodzic, bo wlasnie tez sam filmik mialam zamiar wstawic..... telepatia...ogladnelam wczoraj i wlasnie taka wizualna pomoc chyba mi byla potrzebna. ![]() W tym filmiku, .....wyrobione ciasto na chleb wlozyli do miseczki i przykrywaja sciereczka, ja juz wyprobowalam kilka opcji i zdecydowanie polecam przykryc/owinac miseczke ale folia spozywcza, zeby ciasto nie obeschlo na gorze. Pozniej po uformowaniu bochenka, i tu w zaleznosci gdzie on bedzie wyrastal, jak w koszyku czy foremce tez przykrywam dosc szczelnie folia spozywcza ( naj......szczelniej jak daje rade), natomiast jak wyrasta na papierze bez foremki lub na plaskiej blaszczce wtedy klade na chlebek sciereczke i na to mokry dobrze wykrecony kawalek papierowego recznika kuchennego (czy jak to sie zwie ![]() Zdarzalo sie ze chlebek wyrastal i bez przykrycia bo akurat moje dziecko sprawdzalo co tam jest a ja nie zauwazylam jak pocichaczu pomknal do kuchni ![]() Bampool nasze chlebki tez czesto sa "uwalone" maka, jak wrzucasz do koszyka do wyrastania taki chlebek, to nie ma bata musisz obsypac obficie sciereczke maka, inaczej masz problem zeby go wyjac bez naruszania struktury chlebka. Ja bulki pieke na papierze (oczywiscie na blaszczce) wiec akurat nie sa uwalone maka nigdy ale w piekarniach chyba nikt do wypieku nie stosuje papieru ![]() To juz trzeba specjalistki sie pytac, nie tylko sie uczyla ale i widziala wiecej ![]() |
|
|
Adacymru | Post #6 Ocena: 0 2015-01-04 15:29:22 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Jak wlasnie poswiecilam scierke zeby podlozyc pod wyrastajace ciasto, ale dla pewnosci przykrylam tez folia, zeby nie obeschlo.
Ada
|
wielbicielka | Post #7 Ocena: 0 2015-01-04 19:06:59 (10 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2011 Skąd: Londyn |
Ada jak chlebek?
A moze ktos jeszcze pochwali sie swoimi wypiekami ![]() Szukam natchnienia na kolejny eksperyment z chlebem. Kupilam make ryzowa i gryczana. Ciekawe co z tego wyjdzie ![]() |
tadek1217 | Post #8 Ocena: 0 2015-01-04 20:39:09 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-01-2008 Skąd: Altrincham |
Cytat: 2015-01-04 19:06:59, wielbicielka napisał(a): Ada jak chlebek? A moze ktos jeszcze pochwali sie swoimi wypiekami ![]() Szukam natchnienia na kolejny eksperyment z chlebem. Kupilam make ryzowa i gryczana. Ciekawe co z tego wyjdzie ![]() Chlebek wyjdzie, chlebek wielbicielko ![]() A i chciałem powiedzieć, że ja zawsze przykrywam tylko ściereczką i nigdy nie jest suchy. Tylko że ja w czasie włożenia chlebka do piekarnika wrzucam z 3-4 kostki lodu. "Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."
|
Adacymru | Post #9 Ocena: +1 2015-01-04 20:45:07 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
![]() Zrobilam zdjecie do gory nogami. Nareszcie!!! wlasnie zjadamy troche jednego, troche drugiego...pycha
Ada
|
tadek1217 | Post #10 Ocena: 0 2015-01-04 20:47:00 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-01-2008 Skąd: Altrincham |
Łooomatko , ale wyżerka
![]() "Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."
|