MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 13 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 13 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

tadek1217

Post #1 Ocena: 0

2015-01-02 23:01:33 (10 lat temu)

tadek1217

Posty: 203

Mężczyzna

Z nami od: 05-01-2008

Skąd: Altrincham

Ok przepis na ten chleb.
Zaczyn.
100g strong white flour
100g strong brown flour
100 zakwas żytni
100ml ciepłej wody 30-40 stopni.
Mieszam to wszystko, wychodzi gęste ciasto i odstawiam pod przykryciem na 12-14 godzin.
Ciasto właściwe.
200g strong white flour
100g strong brown flour
100g strong stoneground wholemeal flour
300 ml ciepłej wody 30-40 stopni.
2 łyżeczki soli
Zaczyn.
Samą mąkę mieszam z wodą i odstawiam na 20-30 minut.
Następnie dodaję rozdrobniony zaczyn i wrzucam do maszyny do mieszania. Mieszam 10 minut, ale w międzyczasie rozpuszczam dwie łyżeczki od herbaty soli w odrobinie ciepłej wody i dodaję do ciasta.
Po wymieszaniu przekładam do miski wysmarowanej olejem i odstawiam pod przykryciem na godzinkę.
Po godzinie wyciągam i odgazowuję i znowu na godzinkę odstawiam.Po drugiej godzinie powtarzam odgazowywanie i dalej na godzinkę odstawiam niech sobie ciasto odpoczywa.
Po trzeciej godzinie wyciągam i ugniatam przez 3 minutki. Wkładam do foremki wysmarowanej olejem do wyrośnięcia pod przykryciem ściereczką na 3-4 godziny.
Pieczenie.
Rozgrzewam piekarnik do 240 stopni.
Wkładam blaszkę do pieczenia wysmarowaną masłem. Jak blaszka się nagrzeje, wyciągam i przekładam ciasto. Szybko nożem nacinam po wierzchu i do piekarnika. Do piekarnika dorzucam
3 kostki lodu, żeby była wilgotność, wtedy skórka jest bardziej chrupiąca.
Po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę 25 minut.
Następnie wyciągam na kratkę do ostudzenia(ale jeszcze nigdy nie wystygł, został zjedzony w czasie:-].
Smacznego
"Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2015-01-02 23:07:02 (10 lat temu)

karjo1

Posty: 21214

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Skad zakwas?
Moge prosic o prosty przepis na zakwas, by wreszcie sie udal :)?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tadek1217

Post #3 Ocena: 0

2015-01-02 23:13:55 (10 lat temu)

tadek1217

Posty: 203

Mężczyzna

Z nami od: 05-01-2008

Skąd: Altrincham

Cytat:

2015-01-02 23:07:02, karjo1 napisał(a):
Skad zakwas?
Moge prosic o prosty przepis na zakwas, by wreszcie sie udal :)?

Oczywiście. Proszę karjo1 link http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/.
Ja tak wychodowałem sobie zakwas, bardzo łatwy przepis.
Pozdrawiam i wytrwałości życzę:)
"Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2015-01-02 23:15:22 (10 lat temu)

karjo1

Posty: 21214

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Dzieki, jutro bede szalec :).
Pikny ten Twoj chlebek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tadek1217

Post #5 Ocena: 0

2015-01-02 23:17:35 (10 lat temu)

tadek1217

Posty: 203

Mężczyzna

Z nami od: 05-01-2008

Skąd: Altrincham

Dzięki za pochwałę:) Szalej, szalej. Naprawdę warto się poświęcić .
"Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Post #6 Ocena: 0

2015-01-03 08:12:50 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

zosiasamosia

Post #7 Ocena: 0

2015-01-03 12:13:09 (10 lat temu)

zosiasamosia

Posty: n/a

Konto usunięte

tadek1217 , mam wrażenie, że czuję smak i zapach tego chleba.
Zrobię zakwas, choć spektakularnych efektów się nie spodziewam :(
Ale zdam relację.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tadek1217

Post #8 Ocena: 0

2015-01-03 14:39:36 (10 lat temu)

tadek1217

Posty: 203

Mężczyzna

Z nami od: 05-01-2008

Skąd: Altrincham

Konduktor68 i Zosiasamosia, dziękuję bardzo:)
Zosiasamosia czekamy na fotorelację z Twojego wypieku.
"Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Adacymru

Post #9 Ocena: 0

2015-01-04 14:35:25 (10 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Rosnie ciasto na dwa chleby-

http://przepisnachleb.pl/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie-2/

i

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/may/10/hugh-fearnley-whittingstall-recipes-sourdough

zobaczymy jakie beda efekty.

U mnie juz sa trzy sloje z zakwasem- jeden w lodowce, i dwa na blacie, korzystam z nich na przemian, z roznym skutkiem (w sensie powodzenia z chlebem) ale sie nie poddaje. Dzisiaj wydawalo mi sie jakbym wyczula sens tego zagniatania i rozciagania ciasta, tzn wyczylam ta zmiane konsystencji. Czy moje starania przyniosa efekty, to sie okaze.

Jeszcze z kupowanego chleba nie mozemy zrezygnowac...;-)
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #10 Ocena: 0

2015-01-04 14:43:44 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 13 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,