MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 2 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kolezanka_szkla

Post #1 Ocena: 0

2012-10-15 19:00:31 (12 lat temu)

kolezanka_szkla

Posty: 6388

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Skąd: L5

zuza - podaj adres prosze...
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

keramczak

Post #2 Ocena: 0

2012-10-15 20:34:43 (12 lat temu)

keramczak

Posty: 5981

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

Ciekawy artykul o chlebie,wypieku i rodzajach maki*THUMBS UP*cytat"na przyklad w Anglii pieczywo to dramat"*ROFL*http://m.wyborcza.biz/biznes/1,106501,12123008,Kto_ma_najlepszy_chleb_w_Europie__Polska_.html

[ Ostatnio edytowany przez: keramczak 15-10-2012 20:37 ]

#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

justin1976

Post #3 Ocena: 0

2012-10-16 13:25:53 (12 lat temu)

justin1976

Posty: 734

Kobieta

Z nami od: 05-06-2007

Skąd: Londyn/Croydon

Dlateego pieczywa piekę sama. Nie pozwolę mojej rodzince truć się tym co proponują nam tutejsze sklepy...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailNumer gadu-gadu

Kasia_red

Post #4 Ocena: 0

2012-10-16 14:54:53 (12 lat temu)

Kasia_red

Posty: 3813

Kobieta

Z nami od: 10-07-2009

Skąd: Londyn

Dzisiaj mamy Światowy Dzień Chleba. W związku z tym upiekłam mój ulubiony razowy chleb na zakwasie. Zaczęłam wczoraj późnym popołudniem - zakwas potrzebuje czasu do wyrastania, to cały ceremoniał. Obecnie po chlebie nie ma śladu - na zdjęciu jedna z ostatnich kromek, jeszcze ciepła, na niej rozpływające się masło... Cud, że ją dorwałam ;-)

Szef powiedział, że następny ma być jutro :-]

Obrazek
Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

DariaT

Post #5 Ocena: 0

2012-10-16 16:22:32 (12 lat temu)

DariaT

Posty: 142

Kobieta

Administrator

Z nami od: 15-07-2009

Skąd: Londyn

A czy jest szansa na kromkę tego chleba z masłem? w najbliższej przyszłości ;-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

littleflower

Post #6 Ocena: 0

2012-10-16 17:46:16 (12 lat temu)

littleflower

Posty: 7681

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Skąd: birmingham

zaczelam robic zakwas - ale niestety z bialej maki - white strong bread flour, dzis dokupilam wholemeal i bede dodawac do tego zakwasu - zobaczymy co z tego wyrosnie :-)
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Kasia_red

Post #7 Ocena: 0

2012-10-16 18:52:30 (12 lat temu)

Kasia_red

Posty: 3813

Kobieta

Z nami od: 10-07-2009

Skąd: Londyn

Ja wszystko robiłam na oko, ale używałam tylko mąki razowej. Pierwszy zakwas zrobiłam gdzieś w lutym-marcu 2012 roku i od tego czasu regularnie robię z niego chleb co 1-2 tygodnie. Poniżej fotka zakwasu, jak jeszcze dojrzewał w dzbanku. Teraz przechowuję 2 łyżki w lodówce.

Obrazek

Muszę się rozejrzeć za ciekawymi przepisami na chleb na zakwasie - do tej pory robię wg jednego schematu, który mi zasmakował bardzo. O godz. 18 - 2 łyżki zakwasu + 100 g mąki i ciepłej wody, o 23 - powtórka, to samo o 8 rano. Ok. 10-11 mam gotowy zaczyn. Odkładam 2 łyżki do słoika i do lodówki, a do reszty dodaję 250 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej razowej i tyle samo mąki żytniej razowej - w zależności, jaką mam. Na samej żytniej chleb też wychodzi, ale wtedy tylko ja go jem :-]
Mieszam wszystko, dodaję wody na tyle, aby ciasto miało konsystencję "błotka". Dosypuję łyżkę soli, a następnie inne dodatki, które w danym dniu mi pasują. Zazwyczaj - ziarna dyni i siemię lniane, ponadto (ale nie do jednego chleba, bo smaki się gryzą): czarnuszkę, kminek, zioła prowansalskie, czasami suszone pomidory itp.
Masę dokładnie mieszkam łyżką i przekładam do foremki. Wyrasta ok. 1-3 godzin, w zależności od temperatury otoczenia i siły zakwasu (im starszy, tym krócej). Potem do piekarnika na 220 stopni, po 10 minutach zmniejszam do 180. Następnie wyciągam i zostawiam w piekarniku na kratce. Jem jeszcze ciepły, a potem sięgam po krople żołądkowe, bo na jednej kromce trudno skończyć :-]

Jeśli macie pomysł, co dodać/zmienić/ulepszyć - czekam :-)
Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

littleflower

Post #8 Ocena: 0

2012-10-16 18:56:42 (12 lat temu)

littleflower

Posty: 7681

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Skąd: birmingham

Najgorsze jest ze z moja praca rone godziny mam, a ten zakwas jednak mieszac trzeba co 12 godz - u mnie bedzie to roznie wygladac.

Jak jest maka orkiszowa po Angielsku ?I co to wogole za maka?

Jak robilam na drozdzach - moje smyki lubia chleb z dynia lub slonecznikiem :-)
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Post #9 Ocena: 0

2012-10-16 18:56:56 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

goskauk

Post #10 Ocena: 0

2012-10-16 19:28:20 (12 lat temu)

goskauk

Posty: 959

Kobieta

Z nami od: 05-02-2008

Skąd: Reading

Spelt flour ale nie wiem czy mozna ja dostac i gdzie.Wiem ze gotowy taki chleb jest np w Morrison.
pit-y,benefity itp.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer Skype

Strona 2 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,