MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dieta: twarogi, sery i inne ale SMAKOWE?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Postów: 49

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Myajaaa

Post #1 Ocena: 0

2012-03-18 11:02:15 (13 lat temu)

Myajaaa

Posty: 281

Kobieta

Z nami od: 13-01-2011

Skąd: UK: stale poszukujemy

hej,
jako ze ja nie toleruje bialka w czystej postaci typu twarog, ser itp poniewaz sam zapach wywoluje u mnie odruch wymiotny zastanawiam sie jak ten smak calkowicie zlikwidowac np na czekolade czy inne smaki owocow itp.

slyszalam tez o serku phyliadelphia czy jako tak... o smaku czekoladowym co o tym myslicie?
...Podobno, nie ma rzeczy nie możliwych - są tylko te mniej i bardziej trudne... - czas pokaże;)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #2 Ocena: 0

2012-03-18 11:16:36 (13 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2012-03-18 11:02:15, Myajaaa napisał(a):
hej,
jako ze ja nie toleruje bialka w czystej postaci typu twarog, ser itp poniewaz sam zapach wywoluje u mnie odruch wymiotny zastanawiam sie jak ten smak calkowicie zlikwidowac np na czekolade czy inne smaki owocow itp.

slyszalam tez o serku phyliadelphia czy jako tak... o smaku czekoladowym co o tym myslicie?


philadelphia ligt o smaku czekoladowym ma co prawda obnizona zawartosc tluszczu ale zawiera cukier wiec nie wiem jak to sie bedzie mialo do Twojej diety.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #3 Ocena: 0

2012-03-18 11:18:37 (13 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2012-03-18 11:16:36, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Cytat:

2012-03-18 11:02:15, Myajaaa napisał(a):
hej,
jako ze ja nie toleruje bialka w czystej postaci typu twarog, ser itp poniewaz sam zapach wywoluje u mnie odruch wymiotny zastanawiam sie jak ten smak calkowicie zlikwidowac np na czekolade czy inne smaki owocow itp.

slyszalam tez o serku phyliadelphia czy jako tak... o smaku czekoladowym co o tym myslicie?


philadelphia ligt o smaku czekoladowym ma co prawda obnizona zawartosc tluszczu ale zawiera cukier wiec nie wiem jak to sie bedzie mialo do Twojej diety.



edit: a nie mozesz zmielic sobie twarogu polskiego 0% tluszczu , dodac troche jogurtu naturalnego , slodziku , kakao i aromatu waniliowego
smaczne i nie czuc tak smaku sera
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #4 Ocena: 0

2012-03-18 11:21:11 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #5 Ocena: 0

2012-03-18 11:23:20 (13 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:


nie tolerujesz bialka bo Twoj organizm nie toleruje czy nie trawisz zapachu sera. To 2 rozne rzeczy.


Wlasnie .Dobre pytanie od tego powinnismy zaczac ;-)
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #6 Ocena: 0

2012-03-18 11:24:44 (13 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

A gdyby tak zjeść NORMAlny tłusty smaczny serek, bez napychania go syfem typu słodziki, które haratają żołądek i wątrobę, tylko po prostu zjeść MNIEJ???
Adekwatnie do tego ile się ruszamy i spalamy?
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

galadriel

Post #7 Ocena: 0

2012-03-18 11:31:10 (13 lat temu)

galadriel

Posty: 15696

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Skąd: Lothlorien

Cytat:

2012-03-18 11:02:15, Myajaaa napisał(a):
(...) itp poniewaz sam zapach wywoluje u mnie odruch wymiotny zastanawiam sie jak ten smak calkowicie zlikwidowac np na czekolade czy inne smaki owocow itp.
(...)


Możesz zamortyzować zapach (i smak) przez dobranie odpowiednich dodatków (np. kozie sery- figi w syropie, plus zielona sałata) i koniecznie idące z serami w parze wino! Na kolację jak znalazł, a nie nabawisz się osteopemii (ani, w konsekwencji osteoporozy). Całkiem możliwe, że serwowane w takim towarzystwie, sery polubisz;)
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #8 Ocena: 0

2012-03-18 11:33:15 (13 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2012-03-18 11:31:10, galadriel napisał(a):


Możesz zamortyzować zapach (i smak) przez dobranie odpowiednich dodatków (np. kozie sery- figi w syropie, plus zielona sałata) i koniecznie idące z serami w parze wino! Na kolację jak znalazł, a nie nabawisz się osteopemii (ani, w konsekwencji osteoporozy). Całkiem możliwe, że serwowane w takim towarzystwie, sery polubisz;)


No jak sie wpierw nawali winem ...znaczy znieczuli ;-)potem to juz jej bedzie wszystko jedno co je 8-)
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

staryznajomy

Post #9 Ocena: 0

2012-03-18 11:42:12 (13 lat temu)

staryznajomy

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2012-03-18 11:33:15, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Cytat:

2012-03-18 11:31:10, galadriel napisał(a):


Możesz zamortyzować zapach (i smak) przez dobranie odpowiednich dodatków (np. kozie sery- figi w syropie, plus zielona sałata) i koniecznie idące z serami w parze wino! Na kolację jak znalazł, a nie nabawisz się osteopemii (ani, w konsekwencji osteoporozy). Całkiem możliwe, że serwowane w takim towarzystwie, sery polubisz;)


No jak sie wpierw nawali winem ...znaczy znieczuli ;-)potem to juz jej bedzie wszystko jedno co je 8-)
po wczorajszych tematach polecam Lambrini:-]:-]:-]
wali w dekiel aż miło8-)
przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że: ?v=ZXNx4g960-I

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

galadriel

Post #10 Ocena: 0

2012-03-18 12:12:49 (13 lat temu)

galadriel

Posty: 15696

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Skąd: Lothlorien

Cytat:

2012-03-18 11:33:15, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
(...)No jak sie wpierw nawali winem ...znaczy znieczuli ;-)potem to juz jej bedzie wszystko jedno co je 8-)


Niekoniecznie. To nie przypadek, że wino tradycyjnie podaje się z wyśmienitymi serami.
Gatunków sera masz około 4 tysiące. A, że akurat odrabiam zadanie domowe... 8-)


Sery, i ich krótka charakterystyka, jako dodatek do kolacji z winem w roli głównej:

Appenzeller, (silny zapach ziół i orzechowy, albo owocowy smak) zestawiasz z Pomerol, Graves, Cabernet Sauvignon i charakterystycznym, czekoladowym Merlot-em.

Delikatny bri (subtelna pleśń i dym) nie powinien popsuć posmaku żadnego wina. Lepiej komponuje się z winami Camambert (pasteryzowany z młodszym chianti, niepasteryzowany pasuje do czerwonego burgunda, lub porto LBV).

Cheddar (półtwardy, ostry, lekko kwaskowy z orzechową nutą) będzię pasował z Rosso do Monatlcino, albo dojrzałym Salice Salentino.

Edam nie przejawia silnego zapachu. Lekko słony i pikantny w smaku idzie w parze z dobrze zbudowaną Rioją, bądź (na zasadzie łączenia smaków) z lekko pikantnym autralijskim Shirazem (Syrah).

Feta przez swoją słoność kłóci się z wiekszością czerwonych win, tak więc wypada pobawić się z winami białymi: np. alzackim reslingiem, albo białym burgundem.

Parmezan w smaku powinien być owocowo świeży i słodki, z ananasem w tle. Doskonale łączy się z Amarone della Valpolicella Barolo, albo Barbaresco.

Intensywne, pleśniowe sery z rdzennie włoskiem rodowodem Gorgonzola można podlać długo dojrzewającymi bordeaux, albo wiekowym sangiovese.

Przy tanich winach stołowych (Vin de Table) kierowałabym się zasadą łączenia na wyczucie, przy winach regionalnych (Vin de Pays) pochodzeniem sera (kraj wina, z krajem sera), i zasadą łączenia (kwaśne z kwaśnym, gorzkie z gorzkim, słodkie ze słodkim) , ale w zasadzie nie zaszkodzi poeksperymentować. Wino powinno przytłumić smak i zapach sera, wysunąć się na prowadzenie, ser z kolei powienien pozostać tłem dla trunku.


Co tam jeszcze do tych zestawów można dodać, to już jakiś kucharz, albo propedeutyk żywienia może ci podpowie;)
A może sama polubisz taką zajęciową terapię ;), i przekonasz się, że smak sera można samemu neutralizować, uwydatniać, albo zmieniać- przez odpowiednie podrasowanie kolacyjki;)

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 18-03-2012 12:14 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 1 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,