Cytat:
2012-03-18 11:33:15, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
(...)No jak sie wpierw nawali winem ...znaczy znieczuli

potem to juz jej bedzie wszystko jedno co je
Niekoniecznie. To nie przypadek, że wino tradycyjnie podaje się z wyśmienitymi serami.
Gatunków sera masz około 4 tysiące. A, że akurat odrabiam zadanie domowe...
Sery, i ich krótka charakterystyka, jako dodatek do kolacji z winem w roli głównej:
Appenzeller, (silny zapach ziół i orzechowy, albo owocowy smak) zestawiasz z Pomerol, Graves, Cabernet Sauvignon i charakterystycznym, czekoladowym Merlot-em.
Delikatny bri (subtelna pleśń i dym) nie powinien popsuć posmaku żadnego wina. Lepiej komponuje się z winami Camambert (pasteryzowany z młodszym chianti, niepasteryzowany pasuje do czerwonego burgunda, lub porto LBV).
Cheddar (półtwardy, ostry, lekko kwaskowy z orzechową nutą) będzię pasował z Rosso do Monatlcino, albo dojrzałym Salice Salentino.
Edam nie przejawia silnego zapachu. Lekko słony i pikantny w smaku idzie w parze z dobrze zbudowaną Rioją, bądź (na zasadzie łączenia smaków) z lekko pikantnym autralijskim Shirazem (Syrah).
Feta przez swoją słoność kłóci się z wiekszością czerwonych win, tak więc wypada pobawić się z winami białymi: np. alzackim reslingiem, albo białym burgundem.
Parmezan w smaku powinien być owocowo świeży i słodki, z ananasem w tle. Doskonale łączy się z Amarone della Valpolicella Barolo, albo Barbaresco.
Intensywne, pleśniowe sery z rdzennie włoskiem rodowodem Gorgonzola można podlać długo dojrzewającymi bordeaux, albo wiekowym sangiovese.
Przy tanich winach stołowych (Vin de Table) kierowałabym się zasadą łączenia na wyczucie, przy winach regionalnych (Vin de Pays) pochodzeniem sera (kraj wina, z krajem sera), i zasadą łączenia (kwaśne z kwaśnym, gorzkie z gorzkim, słodkie ze słodkim) , ale w zasadzie nie zaszkodzi poeksperymentować. Wino powinno przytłumić smak i zapach sera, wysunąć się na prowadzenie, ser z kolei powienien pozostać tłem dla trunku.
Co tam jeszcze do tych zestawów można dodać, to już jakiś kucharz, albo propedeutyk żywienia może ci podpowie
A może sama polubisz taką zajęciową terapię

, i przekonasz się, że smak sera można samemu neutralizować, uwydatniać, albo zmieniać- przez odpowiednie podrasowanie kolacyjki

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 18-03-2012 12:14 ]
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett