|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2010-11-12 13:51:38 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #2 Ocena: 0 2010-11-12 13:52:52 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #3 Ocena: 0 2010-11-12 23:31:06 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Adacymru | Post #4 Ocena: 0 2010-11-12 23:58:54 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
|
agusia29 | Post #5 Ocena: 0 2010-11-13 11:43:33 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2009 Skąd: Southampton |
A ja polecam cosik takiego,oczywiście galaretki bez cukru
![]() Szczęście zamyka się na bardzo mały kluczyk, który łatwo zgubić
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2010-11-14 11:10:18 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
szczurp | Post #7 Ocena: 0 2010-11-14 12:55:48 (14 lat temu) |
Z nami od: 12-09-2007 Skąd: juz w Polsce |
moje ulubione
![]() ![]() ![]() Racuchy 1 mały serek homo 200g, 2 jajko, 1 płaskie łyżki mąki kukurydzianej. Wymieszać i łyżką kłaść na rozgrzaną patelnię. Budyń 2szklanki mleka, 3łyżeczki skrobi kukurydzianej, 2tabletki słodzika, aromat waniliowy, łyżeczka kakao. 1 zółtko 1,5szklanki mleka gotujemy, do 0,5szklanki dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Do gotującego się mleka dodajemy kakaową mieszankę i chwilę gotujemy. Przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. i reszta .. Sos beszamel Wymieszać na zimno 0,251 chudego mleka i 1 łyżkę stołową mąki kukurydzianej, następnie dodać kostkę chudego rosołu. Gotować kilka minut na wolnym ogniu do zgęstnienia. Dodać sól, pieprz lub gałkę muszkatołową, wedle uznania. Doskonale nadaje się do zapiekanek z jarzyn, a szczególnie do cykorii z szynką. Sos chrzanowy Zmiksować pół opakowania serka homogenizowanego z 1 łyżeczką tartego chrzanu, solą i pieprzem aż do momentu, gdy mieszanka stanie się puszysta. Doskonale pasuje do ryb gotowanych na parze, pieczonych w folii lub w mikrofalówce. Można go używać również do białych mięs. RULONIKI BOLOGNESE Składniki (na 3 duże (!) naleśniki): · naleśniki zrobione wg. tego przepisu · 0,5kg mięsa mielonego (ja dałam połowę wołowego i połowę z indyka) · 0,5 dużej cebuli · 2 łyżki otrąb owsianych/pszennych · 1 jajko · sól, pieprz · 0,5 łyżeczki ostrej papryki · 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku · 1 op. serka granulowanego (200g) · przecier pomidorowy bez cukru lub ketchup bez cukru · oregano, majeranek · pęczek szczypiorku Beszamel: · 0,5 szkl mleka · 1 łyżeczka mąki/skrobii kukurydzianej · 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej · 1/4 łyżeczki białego pieprzu Usmażyć naleśniki wg podanego przepisu. Ostudzić. Cebulkę posiekać w drobną kosteczkę. Do mięsa dodać cebulę, jajko, otręby, sól i pieprz wg uznania. Mięso dokładnie wyrobić. Podsmażyć na teflonie. Dodać paprykę i czosnek. Wytopiony tłuszcz odlać z patelni. Smażyć tak, aby nie było dużych części mięsa. Ostudzić. Z podanych składników ugotować beszamel. Naleśniki smarować przecierem pomidorowym/ketchupem, posypać oregano i majerankiem, położyć 1/3 podsmażonego mięsa. Na mięso położyć 2 łyżeczki granulowanego serka i posypać odrobiną posiekanego szczypiorku. Zrobić to samo z pozostałymi dwoma naleśnikami. Ruloniki umieścić ściśle w foremce (ja wsadziłam do foremki od chlebka ![]() pat.
|
szczurp | Post #8 Ocena: 0 2010-11-14 12:57:59 (14 lat temu) |
PIZZA:
8 łyżek otrąb najlepiej różnych, 4 łyżki mąki kukurydzianej, trochę drożdży rozpuszczonych w niewielkiej ilości ciepłej wody, jedno całe jajo. Zagniatamy na ciasto, czekamy na wyrośnięcie (albo i nie ). Wykładamy na lekko otłuszczoną (może być olejem parafinowym) blaszkę-znów odstawiamy na trochę do wyrośnięcia. Następnie smarujemy cienką warstwą koncentratu pomidorowego i nakładamy ulubione dodatki - u mnie były to pieczarki uduszone z cebulką, papryka, pomidorki, drobiowa wędlina i serek wiejski. posypujemy ziołami i wkładamy do nagrzanego do 190st. C piekarnika (z termoobiegiem). pieczemy ok 30min Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, opakowanie serka wiejskiego, 2-3 jajka na twardo, pieprz do smaku, zioła według uznania. Sałatka z tuńczyka i korniszonów 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, opakowanie serka wiejskiego, 2-3 jajka na twardo, pieprz do smaku, zioła według uznania PLACUSZKI Z CUKINII I PORA (FAZA P+W) ![]() 1 cukinia 1 por 4-5 łyżek maki kukurydzianej 2 jajka pęczek koperku 2-3 łyżek mleka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, vegeta do smaku Cukinię obieramy, usuwamy środek z pestkami i trzemy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z soku. Pora i koperek drobno siekamy. Do cukinii dodajemy pora, jajka, mąkę, mleko i zmiażdżony czosnek. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Dodajemy koperek i dokładnie mieszamy (jesli jest bardzo rzadki dodajemy odrobinę mąki). Nakładamy łyżką na patelnię i smażymy z obu stron na złoto. Podajemy na gorąco. pat.
|
szczurp | Post #9 Ocena: 0 2010-11-14 12:59:01 (14 lat temu) |
a dzis na obiad
![]() ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM · 3 duże pojedyńcze piersi z kurczaka · 1 cebula · szpinak (może być mrożony, porcjowany, użyłam 12 krążków zamrożonego szpinaku) · sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, czosnek granulowany, ostra papryka w proszku Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni. W razie, gdyby za szybko chciała się przypalić, podlać wodą. Dodać szpinak i przykryć, aby mógł się rozmrozić. Gdy szpinak się rozmrozi, posolić, popieprzyć wg smaku, dodać szczyptę gałku muszkatołowej i 0,5 płaskiej łyżeczki curry. Wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić do wystygnięcia (chociaż ja kładłam ciepłą masę ![]() Piersi rozbić tak, aby powstało 5 płatów z kurczaka, posolić, popieprzyć i posypać lekko czosnkiem granulowanym. na to wyłożyć masę ze szpinaku i rozsmarować, zostawiając 0,5cm wolnego od brzegu. Zawinąć roladki. Kłaść na blaszkę wyłożoną folią aluminiową końcówką roladki na dół, tak aby zamknięcie było na folii. Ułożyć pozostałe roladki, zostawiając niewielką przerwę między nimi. Osolić i posypać ostrą papryką. Piec 40-45 min w piekarniku nagrzanym na 170st. Podlewając co 15 min płynem z foremki, który nam się wytworzy podczas pieczenia pat.
|
calineczka2 | Post #10 Ocena: 0 2010-11-15 12:25:02 (14 lat temu) |
Z nami od: 21-10-2010 Skąd: Miasto |
Witam.Od dzisiaj zaczelam ta diete,zobaczymy jakie beda efekty.Powiedzcie mi prosze bo kupilam tak: oatbran,porridge oats(co to???), oraz wholegrain oats, zadnych innych owsianek nie ma. A czy taki serek moze byc,bo innego nie znalazlam u siebie :Lightchoices,natural normandy fromage frais, w skladzie ma tak
![]() Jak macie jakies przepisy na I faze-uderzeniowa, to cchetnie moze skorzystam. |