MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nietuczace a pyszne --> przepisy

 

Postów: 1

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

anna69

Post #1 Ocena: 0

2009-03-26 09:11:17 (16 lat temu)

anna69

Posty: 6324

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Skąd: W Yorkshire

chodzi mi o pomysly dla osob dbajacyh o linie, ale lubiacych smacznie zjesc..:

zupa pomidorowa:

-pol szklanki ryzu(np brazoweg - zdrowiej)
-4 spore marchewki
-piers kuraka
-lubczyk, lisc laurowy, zile angielskie, majeranek, sol, pieprz, troche wegety lub kosta rosolowa, szczypta corku(zalezy od soku)
-sok pomidoroy(najlepjej babciny, ale jak nie ma to moze byc taki w kartoniku
-szklanka mleka

do sredniego garnka wlewamy do polowy wode, wsypujemy ryz i obrane pokrojone w srednie kawalki marchewki(takie idealne na jeden kes) i tk samo pokrojona piers z kuraka, dodajemy lisc, ziele, lubczyk i kostke rosolowa lub wegete....na wolnym ogniu zagotowujemy...smakujemy czy dos slone..jak nie to doprawiamy sola..dajemy sie dalej gotowac aaz marchew bedzie na pol miekka...wtedy dodajemysok pomidorowy...ja dodaje babci ze sloika wiec starcza bez przecieru ale jak malo pomidorowe bedzi to mozna troche przecieru lub wiecej soku(zdrowiej), sprawdzamy czy nie za kwasne, jesli za kwasne to dodajemy szczypte cokru...i pamietajmy ciagle mieszajmy bo ryz sie przypali...
jak juz zupka jest w miare dosmakowana tzn odpowiednio slona i nie za kwasn, dodajemy szklande mleka do zabielenia i spora garsc majeranku i pieprz...wylaczamy z ognia ...i zupka pyszna gotowa:) najesc sie ja mozna spokojnie nie potrzeba 2 dania, a ze ugotowana na piersi to malo tlusta i bez maki bo ryz wystarczjaoco zagesci:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

anna69

Post #2 Ocena: 0

2009-03-26 09:24:05 (16 lat temu)

anna69

Posty: 6324

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Skąd: W Yorkshire

piers z kuraka nadziewana feta i czosnkiem:-)

dla 2 sob:
-2 spore pierki z kuraka
-1/4 kostki fety
-2duze zabki czosnku
-sol, pieprz
-rekaw do pieczneia
-wykalaczki

w cyckach robimy spora kieszen ale uwaga tak zeby nie przebic na wylot...fete rozdrabniamy w pacach na malutkie kawaleczki, czosnek kroimi na cienkie plasterki...kieszen piepryzmy(nie solimy!) i nadziemy feta i czosnkiem, spinawy wykalaczkimi tak zeby podczas pieczenia farsz nie wyplynal..nacieramy z wierzu sola i pieprzem wkladamy do rekawa i zapeikamy bez dodatlu tlusczu i wody przed 20min w 200C
....
Z reszty fety moza zrobic salatke: salata lodowa, feta, ogorek pimidor, sos: sok z cytryny, oliwa, ziola, sol pieprz...

obiadek pycha nie potrzeba zapychaczy typu ziemniaki itp..bo to wszytko samo w sobie jest naprawde sycace i mozna sie najesc:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

 

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,