35. TEMAT:
__DIETA RACJONALNA; tzw. dla myślącego człowieka powinna AKCEPTOWAĆ wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone REGUŁY. Nie jest to trudne, ale bez badań;
KREW, WYDZIELINY, WYDALINY, PIERWIASTKI WŁOSA, nie jest to możliwe.
Wtedy można tylko przerzucać się:
PSEUDO regułami; NA WĘCH i CZUCIE, również PRZYPUSZCZENIA. Kto zada sobie trud
i ZBADA jak poziom cukru się podnosi przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak,
w jakiej ilości się odkładają, jak organizm reaguje na k a t e g o r i e białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne Ew. drobna skala technicznego błędu. A więc:
przy zwalczaniu otyłości ważna jest wiedza, klasyfikująca pożywienie na KATEGORIE uwzględniające zawartość tłuszczów, __WYSOKICH węglowodanów, __NISKICH węglowodanów; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw.
INDEKS ŻYWIENIOWY. To wystarcza, aby samemu DECYDOWAĆ o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, R O Z W I Ą Z A N I E trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. LEKARZ rodzinny co ważne, też to POTWIERDZI !!.
__ARTYKUŁ: o węglowodanach.
__WYSOKIE węglowodany, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu).
__NISKIE węglowodany; to,
1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub
2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.
Ten POZIOM WZROSTU można sobie łatwo sprawdzić samemu, własnym GLUKOMETREM.
Np. odczyt na glukometrze jest/mamy 100 mg/dL na czczo.
Po spożyciu 50 gram glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie najwyższym (sprawdzamy co 15 minut ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50 gram winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy od rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego też poziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao, poziom cukru wzrośnie o ok. 42% (to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie jest dużo węglowodanów wysokich czyli cukru białego lub brązowego).
Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta _UWAGA o ok. 74%, czyli jak przy glukozie !!.
__To jeden z dramatycznych U J E M N Y C H, przyrodniczych rekordów. I tenże wzrost poziomu cukru po spożyciu, można sobie sprawdzić samemu tj. należy tylko odczyty, wykonywać co 15 minut określając najwyższy poziom wzrostu i jest to łatwe, no ale należy to wykonać OSOBIŚCIE.
Badanie zaczynamy NA CZCZO, określamy wówczas; POZIOM CUKRU np. 100mg/dL (tj. 5, 5 mmol/L). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2-gi, a może być 4-ty odczyt. To oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w zjedzonym przez nas produkcie.
Takimi badaniami można łatwo i jednoznacznie potwierdzić sobie tzw. __INDEKS GLIKEMICZNY,
i zobaczyć ile jest tam błędów.
Np. maltoza (piwo) wg IG to 110 IG, a naprawdę wzrost poziomu cukru po spożyciu 50 gram piwa nie przekroczy 3% wzrostu tj. wzrost jest b. niski. RYŻ biały, wg IG to 70IG, a poziom wzrostu po spożyciu ryżu gotowanego nie przekroczy 20%, czyli też jest niski. Chleb ryżowy, czekolada 70% cacao, ciemny chleb, śliwki suszone, arbuz, płatki zbożowe, kukurydza, ZIEMNIAKI, kasze, buraki, frytki, marchewka gotowana, bób gotowany i wiele innych wskaźników IG, do wymienionych tu produktów to zwyczajna: N I E P R A W D A.
Np. FRYTKI; zawierają tłuszcz, ale węglowodany wyłącznie z ziemniaka, których to węglowodanów
w ziemniaku jest ok. 18%, i są to węglowodany (skrobia) które podnoszą poziom cukru po spożyciu nie wyżej niż 20% wzrostu. Skąd więc wysoki IG pokazujący JAKOBY wysoki wzrost poziomu cukru po spożyciu.
Odpowiedź jest oczywista: MARKETING i T O T A L N A BZDURA. Takich przykładów jest B. DUŻO. Łatwo to samemu sobie potwierdzić, no ale należy to wykonać osobiście, a nie zdawać się na teorie, które tak prosto można i trzeba ZWERYFIKOWAĆ, również UWIARYGODNIĆ, w trosce o własne zdrowie i wyniki sportowe.
P. S. __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
__IŻ, to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, a; __IG, to marketing i biznes.
Tabele produktów wg tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY; pomogą nam we właściwej ocenie, przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowych. Tabele te, opracowali naukowcy z instytutu o nazwie; INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszard Lorenca w Krakowie.
W Y S T A R C Z Y zapoznać się z treścią książki !!!;
_pt_______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.

P. S. Chleb typu KR-IRL, stanowi aktualnie o silnym; UKŁADZIE immunologicznym, organizmu człowieka.
Dostarcza ogrom energii, eliminującej; GŁÓD, dlatego iż, GLUKOZA w nim zawarta, stabilizuje POZIOM CUKRU we krwi, na ok. 4-5 godzin !!, tzw. NISKIE węglowodany.
Złe to, WYSOKIE węglowodany. Podnoszą poziom cukru po spożyciu ZBYT wysoko; CUKRZYCA typu 2.
Przepis wypieku Chleba typu KR-IRL zamieszczony jest na stronie internetowej !!!,
_ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!!.
WAŻNE:
G L U K O Z A naturalna; to R Y Ż, wszystkie K A S Z E, O w o c e, W A R Z Y W A. Logika myślenia.
GLUKOZA nienaturalna; to MĄKA, Cukier. IRRACJONALNE zachowania, CZĘSTA zmiana nastroju.
U W A G A: badania laboratoryjne, INSTYTUTU IRL KRAKÓW, są zgodne z; Copyright by WHO***
P. S. Agencja kosmiczna NASA z USA, wyraziła duże zainteresowanie produktem o nazwie; Chleb typu KR-IRL.
I N S T Y T U T naukowo-badawczy im. Prof. Ryszard Lorenca w Krakowie.
Prof. zw. dr hab. n. med. Lidia TYRPA, telefon: 012 359 70 15, telefon/fa

Artykuł ten MOŻE być wykorzystany przez W S Z Y S T K I C H pragnących, Ż Y Ć dłużej i zdrowiej.
I N S T Y T U T naukowo-badawczy im. Prof. Ryszard Lorenca w Krakowie, Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 012 359 70 15, telefon/fa

ARTYKUŁ jest oczywiście do W O L N E G O wykorzystania.
Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią I D E N T Y F I K A C J Ę zjawisk, które są wyewoluowane przez P R Z Y R O D Ę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić.
Wartość stanowią WYNIKI badań LABORATORYJNYCH, a nie puste FRAZESY.
Chodzi też o to, że stale MÓWIMY o rozszerzaniu się chorób tzw.
PLAGA OTYŁOŚCI, oraz; PLAGA CUKRZYCY TYPU 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.
Dla nas tj. INSTYTUTU IRL KRAKÓW, określenie cywilizacja wiąże się z podawaniem ludziom wiedzy;
PRAWDZIWEJ i JASNEJ, oraz Ł A T W E J do potwierdzenia.
Dopiero WTEDY mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo nic nie uszczegóławia,
a raczej utrudnia PRECYZYJNĄ ocenę P R A W D biologicznych.
Ten artykuł ma takie właśnie P R Z E S Ł A N I E.
MOTTO: MĄDROŚĆ człowieka polega na RESPEKTOWANIU prawd przyrody i nie zmienianiu jej ZASAD.
Autorem powyższego artykułu jest: P. Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant INSTYTUTU IRL KRAKÓW.
A r t y k u ł dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a: Anna GRZESZCZUK, Londyn
[ Ostatnio edytowany przez: Wysoka 01-04-2009 17:50 ]