MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Astma i przeprowadzka do UK.

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

jynerso

Post #1 Ocena: 0

2018-01-03 21:31:03 (7 lat temu)

jynerso

Mężczyzna

Z nami od: 03-01-2018

Witam

w tym roku zamierzam skonczyc studia a pozniej planuje wyjechac do Anglii (mozliwe ze na stale).

Choruje na astme (raczej lagodna), polega na tym ze uzywam leku Fostex co ok. 12 godzin (rano i na noc), kiedy go nie uzyje to ciezko mi sie oddycha a w nocy nie moge nawet zasnac i robi mi sie duszno i goraco. Kiedy uzyje leku wszystko jest ok.

Dodatkowo chodze teraz na szczepienia na uczulenie na pylki roslin i traw, odczulanie ma trwac 3 lata, a chodze juz rok. Przez to do lekarza alergologa musze uczeszczac co miesiac na szczepienie, gdyby nie to to musial bym chodzic tylko co ok.3 miesiace do niego lub do rodzinnego po recepte na w.w. Fostex.

Moje pytania:

Co musze zrobic po przybyciu do Anglii aby lekarz wypisywal mi recepte na Fostex lub jakis inny zamiennik? Prosze o szczegolowa odpowiedz bo samo "zapisac sie do lekarza" to za malo.. jestem zielony w tej kwestii. Nigdy nie bylem w UK u lekarza ani w zadnej przychodni. I jak sprawa ta moze wygladac po "brexicie"?

Drugie pytanie: Czy jest jakas mozliwosc kontynuowania tych szczepien w Anglii? Jezeli nie to trudno, nic wielkiego sie raczej nie stanie jak przerwe.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2018-01-03 22:55:27 (7 lat temu)

Mężczyzna

Konto usunięte

Coz, tutaj tez ludzie zyja z astma I po Brexicie tez beda. Poniewaz po przyjezdzie zjawisz sie u lekarza bez kartoteki, najlepiej wziac z soba lekarstwo albo i jakis wypis z Polski. Jak juz dostaniesz repeat prescription to mozesz poprosic w najblizszej aptece zeby pobierali recepty bezposrednio od lekarza dla Ciebie to nawet zaoszczedzisz sobie wizyt w przychodni.

Co do odczulania to nie wiem bo tu sa ogromne kolejki do wszelkich zabiegow i raczej od reki nikt Cie poza kolejka nie wepchnie chyba...
Ale faktycznie, pewna nie jestem.
Jeżeli zależy Ci na stworzeniu jedynej w swoim rodzaju atmosfery a także niezapomnianym doświadczeniu dla Ciebie a, także Twoich gości, zobacz stronę internetową l. muzyka na wese

Do góry stronyOffline

Melanija

Post #3 Ocena: 0

2018-01-03 23:08:23 (7 lat temu)

Melanija

Konto usunięte

1. lokum
2. praca
3. konto w banku
4. nin
A potem możesz spróbować zapisać się do przychodni - wymagane x2 rachunki imienne i ID.
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja.

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2018-01-03 23:19:19 (7 lat temu)

Mężczyzna

Konto usunięte

Cytat:

2018-01-03 23:08:23, Melanija napisał(a):
1. lokum
2. praca
3. konto w banku
4. nin
A potem możesz spróbować zapisać się do przychodni - wymagane x2 rachunki imienne i ID.

Ja nigdy nie posiadalam dwoch rachunkow imiennych i nie byly mi nigdzie dwa potrzebne. A co znaczy sprobowac zapisac sie?
Jeżeli zależy Ci na stworzeniu jedynej w swoim rodzaju atmosfery a także niezapomnianym doświadczeniu dla Ciebie a, także Twoich gości, zobacz stronę internetową l. muzyka na wese

Do góry stronyOffline

Melanija

Post #5 Ocena: 0

2018-01-04 05:01:26 (7 lat temu)

Melanija

Konto usunięte

Katy, kiedy się rejestrowałaś?
No u nas wymagane x2 utility bills jako potwierdzenie zamieszkania.

U nas jest przeludnienie, przychodnie pełne, dla tego spróbować 😉 oczywiście gdzieś przyjmą.
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2018-01-04 07:32:00 (7 lat temu)

Mężczyzna

Konto usunięte

Ostatnio poczatkiem 2016r. W kazdej przychodni wymagaja proof of address ale akurat dwa rachunki to raczej wymog Twojej przychodni, nie slyszalam o takim ogolnym przepisie... Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

AgentOrange

Post #7 Ocena: 0

2018-01-04 09:48:19 (7 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Cytat:

2018-01-04 07:32:00, KatyD napisał(a):
Ostatnio poczatkiem 2016r. W kazdej przychodni wymagaja proof of address ale akurat dwa rachunki to raczej wymog Twojej przychodni, nie slyszalam o takim ogolnym przepisie... Pozdrawiam

Jak napisala wczesniej - tam gdzie jest przeludnienie wymagaja wiecej rachunkow. U mnie bez rachunku council tax nie da sie zapisac.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2018-01-04 09:56:19 (7 lat temu)

Mężczyzna

Konto usunięte

Ja mialam wlasnie council tax bill. Innych nie posiadam, place w internecie

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #9 Ocena: 0

2018-01-04 10:26:25 (7 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Nie ma problemu z wydrukiem rachunku z konta online.
W niektorych miejscach sa takie wymagania, do potwierdzenia faktycznego miejsca zamieszkania, ze wzgledu na obciazenie przychodni.

Odczulanie w ramach NHS jest wlasciwie dla wybrancow, w przypadku ciezkich alergii.
Normalnie idzie lekomania, sterydy i help yourself ;).
Kwestia na ile to odczulanie dziala, na ile warto temat ciagnac, po roku juz powinny byc efekty, wybor odplatnej uslugi w UK, badz wycieczki do Pl.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,