MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 9 z 15 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ... 13 | 14 | 15 ] - Skocz do strony

Str 9 z 15

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2017-05-24 22:10:56 (8 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Ja tylko o tych 'zbawiennych' skutkach sterylizacji na zyczenie, bez istotnego uzasadnienia medycznego, szczegolnie w mlodym wieku (cyt.):
- 'zwiększa ryzyko naczyniakomięsaka śledziony i serca,
- trzykrotnie zwiększa ryzyko niedoczynności tarczycy,
- zwiększa ryzyko otyłości, ponieważ spowolniony zostaje metabolizm organizmu
- powoduje problemy z nietrzymaniem moczu, częstomocz. Niedobory testosteronu i estrogenów indukują problemy z nietrzymaniem moczu.
- zwiększa ryzyko zakażeń dróg moczowych,
- zwiększa ryzyko zmian zapalnych pochwy, zwłaszcza u suk sterylizowanych przed osiągnięciem dojrzałości płciowej,
- zwiększa ryzyko guzów układu moczowego,
- zwiększa zagrożenie schorzeniami układu kostno-szkieletowego,
- zwiększa zagrożenie niepożądanymi reakcjami poszczepiennymi (nawet do 40%),
- zmienność nastrojów i zwiększenie agresji (ostatnie doniesienia)
- zmniejszenie masy mięśniowej,

Hormony są związkami chemicznymi, które pełnią funkcję biokatalizatorów różnych reakcji biochemicznych zachodzących w żywych organizmach i odgrywają rolę w utrzymaniu homeostazy czyli równowagi dynamicznej organizmów żywych.
Hormony płciowe – estrogeny i androgeny powstają zarówno w organizmach męskich jak i żeńskich, choć w innych proporcjach.
Hormony działają na zasadzie sprzężenia zwrotnego, gdzie jeden hormon wpływa nie tylko na docelowe tkanki ale także na regulację innych hormonów i substancji hormonami sterujących. Zakłócenie tej delikatnej równowagi w którymś miejscu - skutkuje przeróżnymi zmianami, które kaskadowo postępują w kierunkach, które nie do końca udało się nawet jeszcze poznać.
Można podjąć WYBÓR wykonania kastracji ale mając świadomość, że ingerujemy tym sposobem w biologię organizmu indukując zmiany tak fizyczne jak psychiczne.

Hormony płciowe, poprzez wzajemne korelacje z wieloma hormonami wpływającymi na wzrost, wpływają na zamykanie chrząstek nasadowych w okresie dojrzewania. Stąd kości osobników kastrowanych rosną dłużej. Taki zaburzony proces wzrostu prowadzi do zakłócenia proporcji ciała, w szczególności zaburzenia proporcji długości jednych kości względem innych.

Problemy z zachowaniem, spotykane są fobie nocne i nietypowe zachowania o podłożu seksualnym.

Zmiany skórne, lysienie miejscowe (zmiany skórne o charakterze alopecji ).
Podobnie wzrasta ryzyko nowotworu pęcherza moczowego.
Alarmujący jest związek między wczesną kastracją a mięsakiem kości – osteosarcoma.

Warto także zwrócić uwagę, że organizm pozbawiony estrogenu i progesteronu, nadal otrzymuje estrogeny w żywności! (zwłaszcza wielka czwórka czyli gluten, soja, produkty mleczne, i kukurydza). Niektóre produkty żywnościowe stanowią nieprzebrane źródło estrogenów( dla psów i dla ludzi także). Progesteron pełni funkcję przeciwstawną w stosunku do działania estrogenów a organizm po kastracji ( tak jak w czasie np. menopauzy u ludzi) jest pozbawiony progesteronu a otrzymuje estrogeny w produktach żywnościowych, i staje się wielkim magazynem z estrogenami, które mają działanie indukujące procesy zapalne, neurostymulujące ,i immunosupresyjne.
Więc sterylizując by uniknąć raka sutka, to usuwać naturalne źródła estrogenów i progesteronu wystawiając jednocześnie organizm na zalew estrogenów z zewnątrz.'

Wprawdzie wiekszosc moich informacji w oparciu o badania skutkow ubocznych u psow i kotow (ze wzgledu na wielkosc proby i dlugosc zycia osobniczego), przy czym czlowiek ma na tyle zbiezne funkcje organizmu, ze dane pokrywaja sie.
Z pewnych powodow stosuje sie HTZ, suplementacje hormonalna osob poddanych zabiegowi, czy majacych zaburzona gospodarke inkretyczna.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 24-05-2017 22:12 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Osola18

Post #2 Ocena: 0

2017-05-25 06:27:02 (8 lat temu)

Osola18

Kobieta

Z nami od: 20-05-2017

Z całym szacunkiem, choć wywód jest bardzo kompetentny, to dotyczy kastracji, natomiast usunięcie macicy, czy sutek kastracją nie jest, bowiem jajniki, jeżeli są zdrowe powinny pozostać. Macica hormonów nie produkuje, jedynie prostaglandyny, które są produkowane też przez inne narządy a na pełną adaptacją organizmu ma wpływ czynna grasica.Nie wiem czy u psów jest odpowiednik ludzkiej grasicy, ale pewne jest że usunięcie samej macicy bez jajników poprawia między innymi funkcjonowanie tarczycy. Dowodem na to co piszę jest zespół MRKH, czyli brak macicy i pochwy od urodzenia i co? Organizm rozwija się prawidłowo, a nawet jest sprawniejszy niż u rówieśniczek.Kobiety z zespołem MRKH statystycznie żyją dłużej. a coś takiego jak trądzik, czy zespół napięcia ... jest im nieznany. Ja nie twierdzę, że wszystkie młode dziewczyny powinny zaraz lecieć i wycinać sobie macicę, Jest jednak pewien odsetek kobiet które zdecydowanie nie chcą matkować lub nie mogą i nie należy ich straszyć jakimiś wielkim i powikłaniami. Jest coś takiego jak wadliwy gen, i dotyczy to prawie dwudziestu procent kobiet, zaś histerektomia w starszym wieku grozi nawet co trzeciej kobiecie, przynajmniej tak jest w Stanach, więc jeżeli nie chcę rodzić, nie chcę się całe życie borykać z bolesną i obfitą miesiączką i nie chcę się stresować obawą przed rakiem to co mi pozostaje?

Do góry stronyOffline

ie2ox4-2b

Post #3 Ocena: 0

2017-05-25 07:22:12 (8 lat temu)

ie2ox4-2b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 22-08-2016

Cytat:

2017-05-25 06:27:02, Osola18 napisał(a):
(...)
więc jeżeli nie chcę rodzić, nie chcę się całe życie borykać z bolesną i obfitą miesiączką i nie chcę się stresować obawą przed rakiem to co mi pozostaje?

Pozostaje przerzucić się na zdrowe życie, czyli ubiór, przedmioty którymi się otaczasz, artykuły spożywcze, czym mniej przetworzone tym zdrowsze itd. Kto Cię tak przestraszył rakiem?

Do góry stronyOffline

Osola18

Post #4 Ocena: 0

2017-05-25 07:38:41 (8 lat temu)

Osola18

Kobieta

Witam-no nareszcie przyjazny klimat. Więc nie tylko raka się obawiam. Mam takie objawy, które wskazują na hiperprolaktynemię. Nie będę się wdawać w szczegóły, bo to jeszcze nie potwierdzone. Rak to jedno z bardzo licznych zagrożeń, ale nie jedyne.Twoja rada, na pewno słuszna, jest nie do zrealizowania. Nie jestem zwolenniczką spiskowej teorii dziejów, ale jest coraz więcej informacji na tema celowych działań,żeby zmniejszyć populację ludzką na ziemi. Chemiczna kastracja za pomocą szczepionek jest już faktem. Stosowana jest np. na Ukrainie, ale od nowego roku trafi do nas. Zatruwanie żywności może być również celowe, przynajmniej jakiejś jej części.Ja generalnie mam awersję na seks, na penetrację na te wszystkie fizjologiczne obrzydłości. Może byłam molestowana w dzieciństwie, nie pamiętam, ale chciała bym się poczuć czysta.To jest moje marzenie od dawna, ale niestety jest ogromna bariera - finansowa. Łudziłam się że może w UK będzie jakaś szansa.

[ Ostatnio edytowany przez: Osola18 25-05-2017 07:40 ]

Do góry stronyOffline

lulilu1

Post #5 Ocena: 0

2017-05-25 07:40:45 (8 lat temu)

lulilu1

Kobieta

Z nami od: 03-09-2016

No ale to już jest dyskusja;)Osobiście nie rozumiem tego poruszenia tematem. Mam wrażenie, że coś jest takiego w naszej polskiej mentalności co nie pozwala spojrzeć na coś innego, coś co kompletnie nam jako jednostkom nie leży w sposób pragmatyczny. Jakoś chyba nie potrafimy zaakceptować faktu, że skoro czegoś nie lubimy i nam się nie podoba i uważamy to za głupie , może podobać się komuś innemu. Nie wiem. To jest całkowicie Twoja decyzja. Z mojego punktu widzenia poważna ale mam wrażenie. że przyjdzie Ci w życiu podejmować poważniejsze.Dla mnie o wartości człowieka nie dedyduje fakt posiadania macicy,zdolności rozrodcze, ilość posiadanych domów czy perfekcyjna cera.
Z drugiej strony bardzo skupiasz się na pozytywach tej operacji jakby kompletnie ignorując możliwe skutki uboczne i powikłania,zarówno fizyczne jak i psychiczne.Powinnaś też mimo wszystko wyobrazić sobie scenariusz w którym jednak zmieniasz zdanie za kilka, kilkanaście lat co wtedy? po prostu podejdź do tematu jak najbardziej obiektywnie i na zimno- rozważ wszystkie scenariusze, porozmawiaj z kimś kogo zdanie nie jest Ci obojętne a myśli inaczej niż Ty.Jeżeli nadal Twoja determinacja nie zmaleje to zrób o czym marzysz.Pamiętaj tylko że tak jak widzisz zawsze będziesz w mniejszości i będziesz się zmagać z krytyką, niezrozumieniem i odrzuceniem.Powodzenia ;)

Do góry stronyOffline

Osola18

Post #6 Ocena: 0

2017-05-25 07:54:04 (8 lat temu)

Osola18

Kobieta

Bardzo się cieszę Lulilu, że nas nie opuściłaś. Wcale nie jestem taka zdeterminowana. Gdyby tak było nie radziła bym się na forum. Mam wiele wątpliwości, ale muszę się spieszyć z decyzją. Grasica zanika w wieku ok 25 lat i koniec. Mam nadzieję że odezwie kiedyś dziewczyna, która to przeszła i dowiem się wszystkiego z pierwszej ręki. Lekarze mówią niestety każdy co innego.Najprościej odpowiedział mi lekarz ze Słowacji, "to nie problem". My to robimy szybko i tanio, o nic nie pytamy. Ale to jest klinika prywatna.

Do góry stronyOffline

gosian

Post #7 Ocena: 0

2017-05-25 12:48:58 (8 lat temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Ten temat się jeszcze ciągnie? ? Na pierwszych stronach dostałaś odp.. UK nie refunduje tej operacji. Chcesz rób prywatnie gdzie chcesz i kiedy chcesz. .. a tu 9 stron i walkowanie tego samego. :-?

....i tak nadal twierdzę, że nie pisze tego 18-latka. ..
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2017-05-25 13:21:07 (8 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

gosian

Post #9 Ocena: 0

2017-05-25 13:52:11 (8 lat temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

....no tak... i jeszcze taki temat był dyskusją tygodnia. ..
Myślę, że temat powinien być usunięty. Ale to zawsze więcej kilka wejść na MW , więc pewnie zostanie :-o
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

lulilu1

Post #10 Ocena: 0

2017-05-25 14:00:10 (8 lat temu)

lulilu1

Kobieta

Z nami od: 03-09-2016

Przecież jeżeli Paniom temat nie leży to nikt na siłę nie zmusza do czytania i uczestniczenia w dyskusji.Po co? dlaczego? Autorka już wie, że jest głupia, żenująca, nudna i spamuje.Nie trzeba tekstu pogrubiać i pisać dziesięć razy to samo.Gdyby były jakieś wątpliwości- ZNANE jest zdanie Pań na ten temat, bystry i przenikliwy umysł został zauważony, można spocząć*CRAZY* No chyba, że mimo wszystko dalsze udzielanie się sprawia przyjemność to przepraszam- nie przeszkadzam i zachęcam ;)*THUMBS UP*

P.S. usunięty??? to wróciły te czasy kiedy cenzuruje się treści niewygodne?...a tak przepraszam , się wie, że wróciły...*THUMBS UP*

[ Ostatnio edytowany przez: lulilu1 25-05-2017 14:04 ]

Do góry stronyOffline

Strona 9 z 15 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ... 13 | 14 | 15 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,