MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Poród w PL, a ubezpieczenie w UK

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

skrzydelko

Post #1 Ocena: 0

2016-04-17 08:53:26 (9 lat temu)

skrzydelko

Kobieta

Z nami od: 20-12-2014

Dziękuję, o taką odpowiedź mi chodziło - konkretną i na temat :)

Cytat:

2016-04-17 08:51:02, krakn napisał(a):
Cytat:

2016-04-16 21:46:22, Dwunasty napisał(a):
Cytat:

2016-04-16 21:14:23, skrzydelko napisał(a):
Bardziej miałam na myśli to, czy jako Polka mam prawo urodzić w Polsce bez ponoszenia kosztów (pomimo, że jestem ubezpieczona w UK)

Tak, Polka nawet nieubezpieczona ma prawo do bezpłatnego porodu w Polsce. Jest jeden mały szczegół, musi mieszkać w Polsce.

Jestem pewien że nie.
To jest jedyny wyjątek, poród w Polsce dla wszystkich jest bezpłatny.

Natomiast mogą pojawić się opłaty za dodatkowe usługi i ew przy drobnych powiklaniach.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: +1

2016-04-17 09:01:03 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Też kiedyś byłem przekonany że trzeba płacić.
Koleżanke chwyciło na rodzenie na urlopie. Aż digrzebalismy się do ustawy.
Sam się zdziwiłem.
Ale nie obejmuje rodzenia rodzinnego, jakiś znieczulen itd itd. Co w efekcie faktycznie może skutkować slonym rachunkiem.

Drugie dziecko rodziła w uk i stwierdziła tak jak wyżej wspominają, żałuję że pierwsze się nie rodziło w uk.

Tak czy inaczej, zastanów się.
O ile lekarze w przychodniach to konowały od paracetamolu, tak w szpitalach są fachowcy znacznie lepsi, i mają większe zaplecze. W razie kłopotów będziesz miała dostęp do znacznie wyższego standardu leczenia niż w Polsce. I to bezpłatnie, natomiast jeżeli pójdzie coś nie tak to w pl będą mogli za darmo udzielić tylko podstawowej pomocy, a na resztę będą musieli czekać albo na opłatę, albo na zgodę nhs że pokryje koszty leczenia lub transportu.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Heloiza

Post #3 Ocena: +1

2016-04-17 09:13:41 (9 lat temu)

Heloiza

Kobieta

Z nami od: 14-05-2015

Wszystko zależy od szpitala, akurat ten w moim mieście nie ma dobrej sławy. Jeśli koleżanka mieszka tu gdzie ja to obawy są uzasadnione. Co trudniejsze przypadki są odsyłane do Oxfordu. Szpital w MK miał słabą opiekę na oddziale noworodkowym na tyle, że doczekał się postępowania w tej sprawie (przypadki z ostatnich kilku lat były opisywane w miejscowej gazecie).
Odnośnie pytania, o ile się orientuję to Krakn ma rację, jednakże dla swojego spokoju wysłałabym zapytanie do PL oraz zorientowałabym się czy można urodzić w innym szpitalu w UK.

Do góry stronyOffline

skrzydelko

Post #4 Ocena: 0

2016-04-17 09:33:37 (9 lat temu)

skrzydelko

Kobieta

Dziękuję Heloiza! :)

Do góry stronyOffline

skrzydelko

Post #5 Ocena: 0

2016-04-17 09:39:29 (9 lat temu)

skrzydelko

Kobieta

Przy okazji, znalazłam taki artykuł:

http://www.mamazone.pl/artykuly/ciaza-i-porod/porod-i-polog/szkola-rodzenia/2011/ile-kosztuje-porod-w-polsce.aspx#

Do góry stronyOffline

greta

Post #6 Ocena: 0

2016-04-17 11:18:09 (9 lat temu)

greta

Kobieta

Z nami od: 26-05-2007

Cytat:

2016-04-17 07:47:35, skrzydelko napisał(a):

Ogólnie chciałabym rodzić w Polsce prywatnie, nie jest to duży koszt - około 2 tys zł. Jednak wiem, że jeśli poród zacznie się 2 -3 tyg przed terminem, to wtedy prywatna klinika nie ma prawa przyjąć takiej kobiety i wysyłają ją do państwówki. Sytuacja jest podobna, gdy są komplikacje - odwożą do szpitala państwowego. I stąd moje pytanie, czy muszę wtedy ponosić koszta.

porod prywatny za 2 tys zl?
ja placilam 2 tys 18 lat temu!
ja urodzilam przed terminem i urodzilam wlasnie w prywatnej klinice bez problemu nikt mnie do publicznego szpitala nie odeslal
to ile kosztuje porod w szpitalu ?
jak bym miala bulic za porod w szpitalu to wolalabym juz prywatnie ze znieczuleniem

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #7 Ocena: 0

2016-04-17 11:26:00 (9 lat temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Cytat:

2016-04-17 09:39:29, skrzydelko napisał(a):
Przy okazji, znalazłam taki artykuł:

http://www.mamazone.pl/artykuly/ciaza-i-porod/porod-i-polog/szkola-rodzenia/2011/ile-kosztuje-porod-w-polsce.aspx#

Pisza, ze porod w prywatnej klinice kosztuje od 8tys zl. Skat te dwa tysiace?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2016-04-17 11:44:21 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Cytat:

2016-04-17 09:01:03, krakn napisał(a):

Jesli porod byl dobrze przed terminem.
Nikt z lekarzy nie zaleca podrozy w wysokiej ciazy, krotko przed porodem,zadne ubezpieczenie tego nie pokryje, linie lotnicze i promowe maja swoje regulacje. Bezposrednio po porodzie tez i matka i dziecko nie beda lecieli na drugi koniec Europy.
Jest telefon do poloznej, mozna ustalic szczegoly,porozmawiac o przyspieszeniu USG, ewentualnie zrobic badanie prywatnie.

Do góry stronyOffline

skrzydelko

Post #9 Ocena: 0

2016-04-17 12:12:27 (9 lat temu)

skrzydelko

Kobieta

Cena pewnie zależy od regionu z Polsce. Ja pytałam osobiście w klinice, podczas prywatnych badań, to lekarz powiedział, że poród naturalny to koszt 2 tys zł, a cesarskie cięcie to koszt 2500 zł. Chyba, że te ceny wynikają z tego, że są częściowo finansowane z NFZ. Jutro zadzwonię i się upewnię.

Szanowna Greto,
tak jak napisałam, jeśli poród rozpoczyna się 3 tyg przed terminem, to klinika nie ma prawa przyjąć ciężarnej. Wysyłają ją do państwówki. Może 18 lat temu było inaczej.
Dodatkowo, poród jest bezpłatny w Polsce. Płacisz tylko za dodatkowe usługi, typu znieczulenie - koszt około 500zł.

Do góry stronyOffline

skrzydelko

Post #10 Ocena: 0

2016-04-17 12:17:40 (9 lat temu)

skrzydelko

Kobieta

Skąd wiesz w którym tygodniu ciąży leciała ta Kobieta? Większość linii lotniczych zezwala latać do 36 tygodnia ciąży. To mógł być wcześniak.
Kolejna kwestia to jest taka, że noworodek może lecieć gdy ma skończony tydzień. Szybciej i tak pewnie nie wróciła, bo nie miała stosownych dokumentów, niezbędnych do podróży z dzieckiem.

Teraz moja sprawa - skąd wiesz, że nie byłam prywatnie? Skąd masz pewność, że nie dzwoniłam do położnej, albo nawet osobiście do szpitala?

Ludzie nie oceniajcie!

Cytat:

2016-04-17 11:44:21, karjo1 napisał(a):
Cytat:

2016-04-17 09:01:03, krakn napisał(a):

Jesli porod byl dobrze przed terminem.
Nikt z lekarzy nie zaleca podrozy w wysokiej ciazy, krotko przed porodem,zadne ubezpieczenie tego nie pokryje, linie lotnicze i promowe maja swoje regulacje. Bezposrednio po porodzie tez i matka i dziecko nie beda lecieli na drugi koniec Europy.
Jest telefon do poloznej, mozna ustalic szczegoly,porozmawiac o przyspieszeniu USG, ewentualnie zrobic badanie prywatnie.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,