Str 2 z 3 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2016-04-12 17:03:19 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
gotman25 | Post #2 Ocena: 0 2016-04-12 17:21:57 (9 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Mansfield |
Mowiac okresowe badania chodzilo mi o badania kontrolne.
Tak jak kobieta robia mamografie czy cytologie co iles tam lat. Na cytologie dostala teraz na okresowe. A skoro jest w grupie ryzyka bo cos sie juz dzialo i moze pojawic sie ponownie jako rak to to robic co jakis czas. OK. Napisalem dyski naciskaly nerwy i albo kregi obcieraly sie o siebie to powodowalo bol najprawdopodobniej. Dali jej blokade czyli cos tam wstrzykneli - z zona sie smiejemy ze botox chociaz Pani lekarka mowila ze to podobne czy takie same jest. Moze byc potrzeba powtorzenia co jakis czas ale od 3-4 lat jest spokoj. Chociaz kiedys sie poslizgnela na lodzie i "usiadla na tylek" po tym ja kregoslup bolal i dostala jeden dodatkowy zastrzyk. Zona sie osczedza i nie szaleje z kregoslupem tak czy siak. Nie nosi ciezkich rzeczy, nie robi gwaltownych ruchow. Wiadomo operowanie tego jesli mozliwe jest ryzykowne i wszyscy beda tego uniknac jak tylko sie da. Jak dluzej pochodzi to od czasu do czasu cos tam czuje male niedolegliwosci. Cysty wyszly przez przypadek podczas rezonansu. Moze byc i tak ze gdyby nie kregoslup moze by czula cysty. Ciezko powiedziec czy one tez bolaly, czy bol promieniowal, albo co bylo silniejsze. A robilismy od razu dwie rzeczy naraz. Na ta chwile po robic badania profilaktyczne raz na pol roku, badanie krwi na markery chyba jak dobrze pamnietam i ginekolog raz na pol roku - nie pytam sie jak on was tam bada z zewnatrz czy zewnatrz. Wiem tylko ze mowi ze wszystko ok, ze widzial "jajeczko" czyli wszystko pracuje itp. [ Ostatnio edytowany przez: gotman25 12-04-2016 17:54 ] |
Post #3 Ocena: 0 2016-04-12 17:52:32 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
gotman25 | Post #4 Ocena: 0 2016-04-12 17:56:25 (9 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Mansfield |
Wlasnie edytowalem post wyzej ze chodzilo mi o kontrolne.
Tak robimy prywatnie tak raz na pol roku. |
Post #5 Ocena: 0 2016-04-12 18:30:56 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2016-04-12 18:55:36 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #7 Ocena: 0 2016-04-12 18:57:05 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2016-04-13 11:49:59 (9 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Artykul bardzo dobrze napisany, madry lekarz, mowiacy otwarcie.
Gdzie tam jest o 'brandzlowaniu i wspanialej polskiej medycynie', nie widzialam. Bardziej o realiach zabiegow, ryzyku. Wbrew pozorom rezonans robi sie w ramach SOR, jesli jest taka potrzeba. Faktem jest, ze latwiej nam skorzystac z polskiej sluzby zdrowia prywatnie w Polsce niz w UK z powodow nizszych stawek, mozliwosci dotarcia do dobrego, polecanego czy juz wczesniej prowadzacego leczenie lekarza, do niektorych rozwiazan, na ktore w UK nie bardzo mozna liczyc. Aby skorzystac z prywatnej konsultacji, czy uslugi i tak czesto jest potrzebne skierowanie/zalecenie GP, czesto lekarzjest zdania, ze pacjent nic nie wie, bardz wie 'za duzo', w zwiazku z tym nie warto wysluchac. Zadziwiajaco czesto jest diagnozowany bol fantomowy, wyobrazony, uzywane okreslenie, ze mozg 'zauczyl sie odczuwac bol, ktorego nie ma' w przypadkach realnych problemow somatycznych. Markery genowe wykonuje sie w profilaktyce nowotworowej od wielu lat, zaczelo sie od PAM i kliniki szczecinskiej (tania i skuteczna metoda): markery Badania sa regularne co kilka lat w przypadku braku zmian, co kilka miesiecy przy zmianach. Zgadzam sie, ze trzeba szukac dobrego GP i dobrej przychodni, bez tego za duzo sie nie uda, o jezyku nie ma co wspominac. W tym wszystkim absurdem jedynie jest porownywanie standartow opieki prywatnej i budzetowej sluzby zdrowia. [ Ostatnio edytowany przez: karjo1 13-04-2016 11:54 ] |
Post #9 Ocena: 0 2016-04-13 13:24:12 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
karjo1 | Post #10 Ocena: 0 2016-04-13 15:58:57 (9 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Mialam wrazenie, ze mozna merytorycznie podyskutowac, ale czasem przekonanie o wlasnym monopolu na wiedze psuje efekt, m.in. o tym wspominalam w przypadku konsultacji z niektorymi specjalistami, stad problem z porozumieniem.
I zupelnie nie chodzilo o bariere jezykowa, bo jest to opinia zbiezna z pogladami znajomych tuziemcow. Przykladem moze byc mog kregoslup, kiedy i pielegniarki i lekarz i fizjoterapeuta zgodnie twierdzili, ze miesniobole, dopiero prywatne MRI (robione w UK) potwierdzilo moje 'wiem lepiej' ![]() Na razie spotkalam sie z wymogiem skierowania GP na konsultacje lekarska (daja latwiej, bo oplacana z kieszeni pacjenta/prywatnego ubezpieczenia), natiomiast diagnostyka tego nie wymaga. Zaskoczeniem byla kiedys odmowa badania w labie, zleconego przez lekarza, lab uznal, ze jest zbedne ( w ramach NHS). Przy mechanicznym urazie czy przewleklym problemie z kregoslupem wrecz jest to wskazanie do MRI, rtg jest zbyt niedokladne. Bol fantomowy potocznie odnosi sie od odczuwania utraconych czesci ciala, ale tez bywa uzywany do okreslenia boli o podlozu psychogennym w czesciach ciala, gdzie nie doszlo do zmian fizjologicznych. Profilaktyka obejmuje rowniez osoby, gdzie nie wystapily jeszcze jakiekolwiek zmiany, natomiast byly odnotowane w bliskiej rodzinie. Torbiele moga wskazywac na pewne ryzyko ponownego wystapienia, czy przerodzenia sie w nowotwory, byc moze dodatkowy wywiad zasugerowal taka potrzebe. Na swiecie byc moze nie robi sie badan przesiewowych, natomiast taka profilaktyka sa objete rodziny, w ktorych wystapil nowotwor, prywatnie badz w ramach ubezpieczenia. Niejednokrotnie podkreslana profilaktyka, jako korzystniejsza i spolecznie i finansowo, anizeli samo leczenie. Co do kosztow, komplet badan dla mezczyzny kosztuje nieco ponad 200PLN, powtarzany co 10 lat. Zaskoczona bylam, ze osoby w temacie niewiele wiedza o metodzie, zreszta nawet chyba nie bardzo zainteresowane poszerzeniem wiedzy. Nie czepiam sie personalnie, wypowiadam sie w temacie, a ze mam troche inne zdanie, no coz... Obsesje tez mam zupelnie innego rodzaju ![]() Nie znalam okreslenia 'brandzlowanie', nie wiem dalej, co oznacza i nijak nie potrafilam polaczyc z wywiadem, stad stwierdzenie. |