MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Cukrzyk w samolocie + co dalej?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

carm_en

Post #1 Ocena: 0

2016-02-17 13:59:02 (9 lat temu)

carm_en

Kobieta

Z nami od: 17-02-2016

Witam :)

za miesiąc szykuje mi się wyjazd do Anglii, jaśniej mówiąc do Swindon. I stąd moje pytanie: jak to jest z przewozem insuliny w samolocie? Jest jakieś ograniczenie? Oczywiście będę miała informacje, że jestem chora i potrzebuje tego, ale czy mogę mieć wszystko w bagażu podręcznym (kilka opakowań) czy lepiej to włożyć do zwykłego bagażu?
I pytanie nr 2. Czy są jakieś problemy ze zdobycie recepty na insulinę bądź paski w UK? Wiadomo, że zapiszę się do diabetologa, ale trzeba najpierw zdobyć pracę (z tego co wyczytałam). A jeśli mam kartę EKUZ to czy nie będzie problemu jeśli pójdę do GP po receptę?

Dzięki wielkie za odpowiedź i pomoc :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer Skype

tomaszzet

Post #2 Ocena: 0

2016-02-17 14:05:32 (9 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Na pewno pomoze jakas dokumentacja medyczna z PL.
Czy to w samolocie, czy juz tutaj na miejscu, gdy bedziesz z GP rozmawiala.
Moze skontaktuj sie z przewoznikiem w tym temacie. Dobrze miec na email i wydrukowac to, co oni odpowoedza.

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 17-02-2016 14:05 ]

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #3 Ocena: 0

2016-02-17 14:15:31 (9 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2016-02-17 13:59:02, carm_en napisał(a):
Witam :)

za miesiąc szykuje mi się wyjazd do Anglii, jaśniej mówiąc do Swindon. I stąd moje pytanie: jak to jest z przewozem insuliny w samolocie? Jest jakieś ograniczenie? Oczywiście będę miała informacje, że jestem chora i potrzebuje tego, ale czy mogę mieć wszystko w bagażu podręcznym (kilka opakowań) czy lepiej to włożyć do zwykłego bagażu?
I pytanie nr 2. Czy są jakieś problemy ze zdobycie recepty na insulinę bądź paski w UK? Wiadomo, że zapiszę się do diabetologa, ale trzeba najpierw zdobyć pracę (z tego co wyczytałam). A jeśli mam kartę EKUZ to czy nie będzie problemu jeśli pójdę do GP po receptę?

Dzięki wielkie za odpowiedź i pomoc :)

Insuliny nie mozna przewozić pod pokładem ze wzg na niska temeperature. Wszystko zabierasz ze sobą i więcej niz pewne, ze nikt nawet nie zapyta. Na wszelki wypadek list od lekarza wystarczy.

Jak bedziesz miała potwierdzenie adresu od razu zarejestruj sie do GP, który bedzie kontynuował leczenie. Mozesz wsiąść jakies ostatnie wyniki badań ale i tak zrobią je raczej od nowa.

Pomimo tego, ze opieka zdrowotna dla mieszkańców jest bezpłatna, weź ze soba karte EKUZ. To z powodu krótkiego zamieszkania. Jednak nie wyskakuj z karta od razu, tylko mow ze mieszkasz w UK. Dopiero jak bedzie jakiś problem z racji krótkiego pobytu to ratuj sie karta.

Leki i wszelkie potrzebne instrumenty dla cukrzyków dostaniesz bezpłatnie. GP wyśle info do NHS i przyślą Ci medical exemption card.

Troche to wszystko potrwa wiec zaopatrz sie w inse i paski na minimum m-c.

Do góry stronyOffline

carm_en

Post #4 Ocena: 0

2016-02-17 14:29:46 (9 lat temu)

carm_en

Kobieta

No ok, ale czy insulina właśnie nie powinna być w niższej temperaturze? I tak planowałam kupić taką małą przenośną lodówkę/termos żeby tam to wszystko zapakować...
boję się tylko, że zgubią mój bagaż.

Do góry stronyOffline

Numer Skype

radzik77

Post #5 Ocena: 0

2016-02-17 14:42:07 (9 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

W niskiej tak, ale nie w ujemnej. Nie wiem jaka temp panuje w luku bagażowym ale na wys przelotowej na zew jest -50*C i nie sadze aby ładownia była ogrzewana. Lekarz stanowczo odradza przewóz insy w pod pokładem. Moze ze wzg na możliwość zamarznięcia, zaginięcia, moze zniszczenia, jedno jest pewne od insy zależy Twoje życie wiec trzymaj ja przy sobie.

Nie kupuj żadnych termosów czy lodówek. Jesli juz to żelowe etui np Frio. Mam i chwale.

Latałem wiele razy z insa, igłami i nikt nigdy nie zapytał do czego ten arsenał. No dobra raz, na lotnisku Bangkoku w drodze powrotnej :D

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 17-02-2016 15:05 ]

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #6 Ocena: 0

2016-02-17 15:57:46 (9 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

W przestrzeni bagażowej jest normalna temperatura. To nieprawda ze tam panuje temperatura otoczenia.

Do góry stronyOnline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2016-02-17 16:02:11 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Kazda linia lotnicza bedzie miala napisane na swojej stronie, zeby nie przewozic lekow w bagazu rejestrowanym. Chociazby ze wzgledu na to, ze jak bagaz opozni sie czy zaginie, to klient zostanie bez lekow.

W luku na pewno jest nizsza temperatura niz normalna w kabinie. Inaczej ludzie, ktorzy chowaja siem tam nie umieraliby z zimna. A zwierzeta transportuje sie w specjalnej czesci luku, ktory ma normalna temperature.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: +1

2016-02-17 16:46:02 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: +2

2016-02-17 18:47:07 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

carm_en

Post #10 Ocena: 0

2016-02-17 22:10:43 (9 lat temu)

carm_en

Kobieta

a badania krwi robią też u GP czy może tak jak u nas musisz iść do takich punktów? i to GP wydaje skierowanie na nie?

Do góry stronyOffline

Numer Skype

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,