Cytat:
2016-02-17 13:59:02, carm_en napisał(a):
Witam
za miesiąc szykuje mi się wyjazd do Anglii, jaśniej mówiąc do Swindon.
I stąd moje pytanie: jak to jest z przewozem insuliny w samolocie? Jest jakieś ograniczenie? Oczywiście będę miała informacje, że jestem chora i potrzebuje tego, ale czy mogę mieć wszystko w bagażu podręcznym (kilka opakowań) czy lepiej to włożyć do zwykłego bagażu?
I pytanie nr 2. Czy są jakieś problemy ze zdobycie recepty na insulinę bądź paski w UK? Wiadomo, że zapiszę się do diabetologa, ale trzeba najpierw zdobyć pracę (z tego co wyczytałam). A jeśli mam kartę EKUZ to czy nie będzie problemu jeśli pójdę do GP po receptę?
Dzięki wielkie za odpowiedź i pomoc
Insuliny nie mozna przewozić pod pokładem ze wzg na niska temeperature. Wszystko zabierasz ze sobą i więcej niz pewne, ze nikt nawet nie zapyta. Na wszelki wypadek list od lekarza wystarczy.
Jak bedziesz miała potwierdzenie adresu od razu zarejestruj sie do GP, który bedzie kontynuował leczenie. Mozesz wsiąść jakies ostatnie wyniki badań ale i tak zrobią je raczej od nowa.
Pomimo tego, ze opieka zdrowotna dla mieszkańców jest bezpłatna, weź ze soba karte EKUZ. To z powodu krótkiego zamieszkania. Jednak nie wyskakuj z karta od razu, tylko mow ze mieszkasz w UK. Dopiero jak bedzie jakiś problem z racji krótkiego pobytu to ratuj sie karta.
Leki i wszelkie potrzebne instrumenty dla cukrzyków dostaniesz bezpłatnie. GP wyśle info do NHS i przyślą Ci medical exemption card.
Troche to wszystko potrwa wiec zaopatrz sie w inse i paski na minimum m-c.