Cytat:
2014-06-08 19:28:45, mancun napisał(a):
W sklepie z oprawkami, to rzeczywiscie nie uzyskasz pomocy.
Ale jesli na miejscu jest optometrysta (optometrist), to juz wiele potrafi pomoc. Ze nie przepisze lekow sam, to wadomo, ale zbada oko lepiej niz GP. I bez podlaczonego do skierowania wyniku jego badania (formularz GOS18) w wielu rejonach przychodnie okulistyczne odrzucaja skierowania od GP.
Dlaczego sugestia dla GP co ma przepisac, jest smieszna? Lepiej zeby GP bez badania sam w ciemno eksperymentowal?
Smieszna ,poniewaz zbadal komputerowo i nie byl dokladnie pewny co jest. Przypuszczal ostra infekcje,jakies zapalenie.
Powiedzialam dokladnie jakie mam objawy-bol oczodolu,bol nad okiem,przy kazdym ruchu galki ocznej,nawet jak zamykam oko na chwile,wyblakle kolory w prawym oku,bol przy dotykaniu oka,gdzies tam w srodku glowy trudne do sprecyzowania. Optometrysta sugeruje sterydy ale nie jest do konca pewny na co.
Wygooglowalam sobie diagnoze i czekalam na odpowiedz.dopiero w szpitalu okulistycznym Moorfields Eye ,potwierdzili co wyczytalam-zapalenie nerwu wzrokowego. Badalo mnie 3 lekarzy aby wykluczyc pomylke i to nie samym zwyklym komputerem. W sumie chyba pobrali 4probki krwi aby dokladnie zbadac co sie dzieje. Konieczny rezonans magnetyczny glowy i to dwukrotnie.
Autorka ma za powazne objawy,zeby bujac sie po optometrystach. Sugeruje szpital okulistyczny. Byc moze trzeba zrobic szereg badan,a po co tracic czas na opometryste?
W moim przypadku bylo to ostre powiklanie po przeziebieniu/grypie. Minelo 1,5roku..czasem oko mnie boli delikatnie,kolory wyblakle ale juz nie tak. Wczesniej tracilam ostrosc w oku gdy bylam zgrzana,spocona..teraz juz powoli sie regeneruje...ale nerwy wzrokowe bardzo wolno lub wcale regeneruja sie
[ Ostatnio edytowany przez: ewamik 08-06-2014 21:35 ]