2013-09-17 16:50:52, paolomario napisał(a):
2013-09-17 15:55:56, ewamik napisał(a):
Jeśli dziecko ma obywatelstwo polskie,leczenie jest bezpłatne do 16rż
Do 18.
Pierwsze lepsze wygooglowane.
Był już taki wątek, gdzie ktoś pisał, że nawet lekarz sugerował aby nie przyznawać się, że dziecko (i rodzice) mieszka za granicą. Ma paszport, ma dokument potwierdzający polskie obywatelstwo. Ma meldunek, czy nawet dowód osobisty - jeszcze lepiej.

A to chyba ja nawet pisałam. 2 lata temu córka złamała nos. W Izbie przyjęc pytali o ubezpieczenie. Dałam kartę EHIC. Wszystko poszło w system. Ale zaplanowali operację po 3 dniach. Pojechalismy ze skierowaniem. A tam okazuje się,że operacja planowana jest i trzeba za nia płacić,bo karta EHIC nie obejmuje planowanych zabiegów. My stanowczo przy swoim. Na oddziale czekała na nas ordynator,lekarz,menager i pielęgniarki.
Sama menagerka powiedziała nam,że niepotrsebnie dalismy kartę EHIC. Dzieci sa leczone bezpłatnie,a tak wszystko poszło w system.
Pytam,czy jesli ja będę miała wypadek,operację,a na drugi dzień ,druga operacja,to juz jest planowana? No tak-odpowiada. Czyli musze już płacić,bo jeśli nie,to wypisza mnie ze złamanymi nogami,rękoma itd? Zbaranieli. Powiedziałam im,że w takim razie chcę zaświadczenie,że nie przeprowadza operacji nastawiania noska,poniewaz nie stac mnie zapłacić kilku tysiecy.
Odkręcali to z kilkadziesiąt minut. Menagerka biegała po oddziale,do dyrektora itd.
Powiedzieli nam,że na przyszłość nie dawać karty ehic na dziecko.
Tak więc proszę,zanim dacie kartę ehic-sprawdzajcie wszystko i pytajcie.
[ Ostatnio edytowany przez: ewamik 17-09-2013 18:58 ]