MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Operacja w Polsce czy w UK.. ?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

zmartwiona83

Post #1 Ocena: 0

2013-08-15 12:59:03 (12 lat temu)

zmartwiona83

Kobieta

Z nami od: 15-08-2013

Witam,
W trakcie ostatniego pobytu w Polsce zdiagnozowano u mojej mamy dużego mięśniaka, którego trzeba natychmiastowo usunąć. Ze względu na wiek lekarz zalecił usunięcie całego organu, w którym owy mięśniak się znajduje. Moja mama jest oczywiście przerażona tym wszystkim bo nigdy nie miała żadnej operacji i myśl o konieczności tego zabiegu odsuwa od siebie jak najdalej się da..
Stąd postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i sama to wszystko załatwić ale sama mam całe mnóstwo wątpliwości dlatego liczę, że może znajdzie się ktoś kto choć trochę pomoże podjąć decyzję.. A mianowicie..
W Polsce oczywiście nie mamy ubezpieczenia stąd koszt takiej operacji ze wszystkimi badaniami to ok. 7 tys zł no ale olbrzymi komfort psychiczny, że mama się dogada bez problemu.. Tutaj, w UK, byłoby pewnie bezpłatnie ale jakoś nie darzę brytyjskiej służby zdrowia szczególnym zaufaniem (choć osobiście nie byłam nigdy w naszym szpitalu) i mamie pewnie doszedłby dodatkowy stres związany z barierą językową.. Czy miał ktoś może podobny zabieg wykonywany tu, w Uk..? A drugie pytanie to czy jeśli zabieg odbyłby się w Polsce to czy jest możliwość wzięcia zwolnienia lekarskiego tu w UK..? Wiem, że zalecane jest ok 4 tyg zwolnienie.. dobrze gdyby mogło być płatne..
Z góry dziękuję za wszelkie rady.
Pozdrawiam serdecznie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2013-08-15 13:09:40 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

zmartwiona83

Post #3 Ocena: 0

2013-08-15 13:19:02 (12 lat temu)

zmartwiona83

Kobieta

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Ja jakoś dotąd byłam przekonana, że tutaj ta służba zdrowia kuleje skoro naokoło się tylko słyszy, że paracetamol dają na wszystko.. ale wezmę zatem pod uwagę zabieg tutaj..

Do góry stronyOffline

Cookies

Post #4 Ocena: 0

2013-08-15 13:22:42 (12 lat temu)

Cookies

Kobieta

Z nami od: 16-06-2013

Zmartwiona ja mialam kilka zabiegow chirurgicznych tutaj I w pl I powiem szczerze tylko uk I nigdy wiecej zadnej operacji w pl.

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #5 Ocena: 0

2013-08-15 13:27:01 (12 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2013-08-15 12:59:03, zmartwiona83 napisał(a):
koszt takiej operacji ze wszystkimi badaniami to ok. 7 tys zł

Szczerze powiem iż nie chce mi się wierzyć w tak NISKI koszt operacji, badan, pobytu w szpitalu. Pewnie końcowy rachunek mógłby być znacznie wyższy.
W szpitalach w UK nie jest tak źle.

Do góry stronyOffline

zmartwiona83

Post #6 Ocena: 0

2013-08-15 13:39:52 (12 lat temu)

zmartwiona83

Kobieta

Taką cenę podano mi gdyby zabieg wykonywany był prywatnie w klinice, w Polsce. Skoro i tak musiałabym płacić to nawet nie pytałam ile u nas w szpitalu rejonowym by wzięli.. możliwe, że nawet więcej.. Niewykluczone jednak, że końcowy rachunek byłby wyższy..
Powiem tak.. wolałabym, żeby odbyło się to w UK bo choćby logistycznie byłoby łatwiej to zorganizować.. ale boję się żeby czegoś nie spartaczyli.. Wiem, że przy takich zabiegach dają znieczulenie albo miejscowe albo całkowite.. Jest możliwość żeby to sobie wybrać..?

Do góry stronyOffline

Cookies

Post #7 Ocena: 0

2013-08-15 14:01:14 (12 lat temu)

Cookies

Kobieta

Z nami od: 16-06-2013

Mozesz rozmawiac z lekarzem na temat typu znieczulenia watpie by bylo to znieczulenie miejscowe co najwyzej ogolne albo podpajeczynowkowe jednakze typ znieczulenia bedzie zalezal od stanu zdrowia twojej mamy chorob wspolistniejacych a takze opinii anestezjologa.

Do góry stronyOffline

defcon1

Post #8 Ocena: 0

2013-08-15 14:29:07 (12 lat temu)

defcon1

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2010

Cytat:

2013-08-15 13:19:02, zmartwiona83 napisał(a):
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Ja jakoś dotąd byłam przekonana, że tutaj ta służba zdrowia kuleje skoro naokoło się tylko słyszy, że paracetamol dają na wszystko..

Takie gadanie, rownie prawdziwe jak to ze polskie jedzenie jest najlepsze a tutejsze niejadalne.

Cytat:

ale wezmę zatem pod uwagę zabieg tutaj..

Mialem operacje w UK i jak dla mnie sluzba zdrowia w PL to dno w porownaniu do UK. Podejscie do pacjenta itp, inna liga.
"These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"

Do góry stronyOffline

Strona WWW

perfekcja

Post #9 Ocena: +1

2013-08-15 15:02:44 (12 lat temu)

perfekcja

Kobieta

Z nami od: 17-05-2008

Popieram przedmowcow.
Nie znam ani jednej osoby, ktora po przebyciu zabiegu operacyjnego w UK wypowiadalaby sie negatywnie o tutejszej sluzbie zdrowia. Tak jak napisal defcon, zupelnie inna liga, Polacy niestety do piet nie siegaja tutejszym lekarzom, jesli chodzi o podejscie do pacjenta.
Bylam operowana w listopadzie 2009 w London Heart Hospital i do konca zycia bede wdzieczna za uratowanie mojego tylka przed kostucha, za podejscie, za delikatnosc, za szacunek z jakim mnie traktowano.
Nie jest to wyjatek od reguly, tak samo dobrze wspominam National Hospital for Neurology w Londynie oraz Luton&Dunstable Hospital - wszedzie czulam sie bezpiecznie, wszedzie pracuja wspaniali specjalisci.

Bzdety o paracetamolu "na wszystko" opowiadaja ludzie, ktorzy:
a) maja tak marna znajomosc angielskiego, ze nie sa w stanie wytlumaczyc gp co im dolega i jeszcze maja pretensje, ze lekarz nie rozumie po polsku
b) hipochondrycy, ktorzy nawet na zlamany paznokiec chcieliby antybiotyk, a najlepiej ze trzy.

[ Ostatnio edytowany przez: perfekcja 15-08-2013 15:07 ]

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #10 Ocena: 0

2013-08-15 15:11:28 (12 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Tak żeby tylko wyjaśnić, ja osobiście nie mam nic do polskiej służby zdrowia. Rzekłbym nawet iż opieka przynajmniej pielęgniarska jest nawet milsza oku:))
I w UK i w Polsce wg. mnie poziom medyczny jest podobny.
Juz podczas pobytu w UK korzystałem z usług polskiej prywatnej kliniki ale było to spowodowane dostępnym szybkim terminem. Gdybym tutaj powiedziano iż zabieg można wykonać w ciągu kilku tygodni to czekałbym tu, niestety nie było to nic ratującego życie i czas oczekiwania był od 4 - 12 miesięcy...
Poleciałem do Polanda i ...mi życie uratowali heheh ale to już osobna historia.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,