|
---|---|
ewamik | Post #1 Ocena: 0 2012-01-18 12:31:06 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
od jakiegos czasu odczuwam silny ból oka.Jest zaczerwienione.
Noszę szkła kontaktowe. Byłam u optyka.Zbadał mi wzrok.Przepisał jakies krople.Niby była poprawa.Ponownie załozyłam wczoraj kontakty.Gdy zdjęłam wróziło wszystko. Dzisiaj pojechałąm ponownie do optyka.Powiedział,że widocznie krople nie działały i napisał mi list do GP. Opisał objawy,leczenie i poprosił o przepisanie mi sterydów o nazwie MAXIDEX. Mi powiedział,że jeśli lekarz GP bedzie miał watpiwości,to skieruje mnie do okulisty. I teraz pytanie:Miał ktos takie objawy? Czy te krople pomagają? Zabronił mi też zakładac szkła nprzez 2 tyg. Wzrok mi sie nie pogorszył czyli widze tak samo źle jak przez ostatnie kilka lat. Te cholerstwo mam tylko w lewym oku. Chyba boje sie stosowac te krople i pojade do szpitala na emergency. Czy może wybrac sie gdzie do polskiego okulisty? MI powiedział,że te zapalenie mam skupione tylko w rogówce,a tydzien temu troszkę miałam na rogówce i na białej części oka.Teraz tylko rogówka |
martas | Post #2 Ocena: 0 2012-01-18 12:46:39 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-09-2010 Skąd: Szkocja |
Witaj
Mam regularnie co sezon problemy z moimi oczami i za kazdym razem zaczyna sie od niewielkiego zaczerwienienia na bialej czesci oka, potem w zaleznosci od czasu pojscia do lekarza, rozlewa sie na cale oko i boli. Przez ostatnie trzy lata dostaje te same krople, ktore zawsze dzialaja, na 98% jedne z nich to Maxidex, ale wyrzucam opakowania i juz nie pamietam. Na twoim miejscu zrezygnowalambym ze szkiel kontaktowych nawet na dluzej niz 2 tygodnie, jedna z przyczy zapalenia moze byc podraznienie oka. Pierwszy raz jak dostalam to cholerstwo to polska okulistaka zaaplikowala mi zastrzyki do oka, a teraz w UK wystarcza zwykle krople. |
mala24 | Post #3 Ocena: 0 2012-01-18 12:47:19 (13 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2009 Skąd: uk |
Kilka lat temu mialam zapalenie rogowki co skonczylo sie hmm nie wiem jka to ujac...wylewem krwi do oka.mialam cale oko zalane,czerwone,slepa bylam.Musialam nosic bandaz na oku.Ale bylo to w Polsce i tez mialam krople po 2 tygodniach przeszlo.sorry ale nie pamietam nazwy kropli.
|
ewamik | Post #4 Ocena: 0 2012-01-18 13:00:23 (13 lat temu) |
i zaczynam się bać.
Rok temu mój brat miał taki wylew krwi do oka.Nie bolało go ale oślepł na jedno oko.Pojechał do szpitala i tam zaaplikowali mu zastrzyk do oka. Boje sie zastrzyku w oko.Już wole krople. MOże faktycznie miałam zabrudzone szkło? MOże rąk dobrze nie umyłam? Sama nie wiem. Pojechac do szpitala czy lepiej do GP z listem od optyka? |
ewamik | Post #5 Ocena: 0 2012-01-18 14:19:37 (13 lat temu) |
Czytam fora polskie na temat leczenia sterydowego i zaczynam się bać.
Jesli miałabym jechac do szpitala to do okulistycznego czy pierwszy lepszy z brzegu? I boję sie i boli mnie i zaczynam rozklejać się.. I to znalazłam Antibacterial solutions include Quixinex ( levofloxacin ), Zymar ( gatifloxacin ), Vigamox ( moxifloxacin ), Ocuflox ( ofloxacin — available generically). Steroid containing medications should not be used for bacterial infections, as they may exacerbate the disease and lead to severe corneal ulceration and corneal perforation. These include Maxitrol ( neomycin + polymyxin + dexamethasone — available generically), as well as other steroid medications.. One should consult an ophthalmologist or optometrist for treatment of an eye condition. [ Ostatnio edytowany przez: ewamik 18-01-2012 14:23 ] |
|
|
martas | Post #6 Ocena: 0 2012-01-18 17:21:34 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-09-2010 Skąd: Szkocja |
ewamik
procedura w UK jest wlasnie taka, pierwszy raz poszlam do okulisty, ale i tak musialam wrocic z listem od niego do GP, dostaniesz krople i po sprawie, ale jak bedziesz przeciagac sprawe to mozesz nawet oslepnac, czemu nie! |
ewamik | Post #7 Ocena: 0 2012-01-18 19:00:25 (13 lat temu) |
No to Marta dałas mi kopniaka...
Jutro do GP dzwonię....albo pójde! Bedzie szybciej |
jazmar | Post #8 Ocena: 0 2012-01-18 19:55:38 (13 lat temu) |
Z nami od: 18-10-2009 Skąd: Houghton Le Spring |
Witaj od tygodnia mam to samo i tez w lewym oku, w poniedzialek bylem w szpitalu i dali mi kropelki:chloramphenicol.Niestety do tej pory zero poprawy
![]() |
ewamik | Post #9 Ocena: 0 2012-01-18 20:06:12 (13 lat temu) |
zostaw te kropelki 0,05% czy jakoś tak.Tez je miała przez tydzień.Zero poprawy u mnie.
Tzn powiem tak.Brałam te kropelki,oko nie bolało.Załozyłam wczoraj szkła kontaktowe,a wieczorem znowu ból,pieczenie i czerwone oko. Optyk gdy mi badał oko,to na karteczce rysował oko i na rogówce rózne kropki,kropeczki.MI powiedział,że własnie to są te zmiany na oku. Powiedział mi dzisiaj,że te krople sa za słabe i juz on nic nie zrobi.Teraz sterydy i GP. Jak Ci badali oko? A jesli nie bedzie poprawy to co masz zrobić? I jeszcze jedno? Byłes w swoim szpitalu czy okulistycznym? Tez masz keratitis? |
karjo1 | Post #10 Ocena: 0 2012-01-18 20:21:55 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Ewa, pakuj sie na A&E do szpitala okulistycznego http://www.londoneyehospital.com/
Chyba najszybciej i najsensowniejsza pomoc dostaniesz. |