MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nerwica lękowa / ataki paniki i depresja

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

Str 4 z 7

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

lichowie

Post #1 Ocena: 0

2014-08-15 22:11:22 (11 lat temu)

lichowie

Z nami od: 20-09-2007

Cześć Ika.

Gratuluję Ci brzuszka.

Nie ma potrzeby się martwić, że Ci dzicie zabiorą ponieważ samo cierpienie na stany lękowe nic nie oznacza. Musiałabyś być zagrożeniem dla dziecka. Poza tym, ojciec dziecka też ma prawa rodzicielskie więc nikt nikomu ot tak nie odbierze dziecka.
Dodam jeszcze, że są kobiety, które cierpią na depresję poporodową i im się wtedy pomaga, a nie dzieci odpiera.
Dlatego proszę Cię, żebyś się nie zamartwiała. Ważne, że zdajesz sobię sprawę, że chorujesz i możesz podjąć kroki, żeby się z tego wykaraskać. Może porozmawiaj z GP? Albo jeśli Cię stać poszukaj terapeuty? Stanów lękowych czy depresji nie trzeba leczyć tabletkami. Terapia daje równie dobre efekty, a wręcz moim zdaniem jest lepsza ponieważ uczysz się technik jak sobie radzić z natrętnymi myślami, jak tym myślom "odpyskować", jak się relaksować. I do tego wszystkiego możesz dokopać się do powodów Twoich problemów i nawet je wyeliminować. Tabletki niestety bardzo częto są tylko problemem doraźnym i działają tak długo jak je bierzesz (i kilka miesięcy po). Później bardzo często dochodzi do nawrotu choroby. Nie mniej jednak, na początek są dobrym pomysłem w trudniejszych przypadkach, ale nie w ciąży. Niestety tabletki przeciwdepresyjne szkodzą płodowi. W tym dochodzi do wad serca.
Ale nie martw się. Zawsze możesz skorzystać z terapi mówionej. Jest ona nieoceniona. W depresji i stanach lękowych szczególnie pomocna jest cognitive behavioural therapy, w której uczysz się nowego sposobu myślenia i zachowania (tak po krótce i w uproszczeniu).

Jeśli czytasz po angielsku zajrzyj do "Feeling good: The new mood therapy" napisanej przez David D. Burns (psychiatra).
Autor wykorzystuje cognitive behavioural therapy w tej książce i cytuje w niej badania, które pokazują, że samopomoc książkowa może być równie skuteczna jak tabletki czy terapia z psychologiem.

Mam nadzieję, że troszkę Ci podpowiedziałam. Jeśli chciałabyś jeszcze pogadać to pisz: na forum czy na priv; jak chcesz.

Mam też nadzieję, że masz kochanego partnera, który Cię wspiera. Jego pomoc będzie nieoceniona.

Życzę Ci wszystkiego dobrego.

[ Ostatnio edytowany przez: a-were 15-08-2014 22:16 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2014-08-15 22:42:52 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

lichowie

Post #3 Ocena: 0

2014-08-16 09:24:44 (11 lat temu)

lichowie

Z nami od: 20-09-2007

Leki antydepresyjne lekarz przepisze wtedy, gdy korzyści z ich brania przewyższą ryzyko ich brania. Czyli jeśli lęki są nasilone, pacjentka sobie nie radzi i nie ma innej alternatywy to faktycznie lekarz przepisze antydepresanty. Niemniej jednak u kobiet w ciąży jest to ostateczność i sam NHS o tym wspomina, wymieniając ewentualne komplikacje wynikające z brania antydepresantów.
Nie ma jedak badań które jednoznacznie wskazują jak szkodzą antydepresanty kobietom w ciąży bo takich badań z powodów etycznych nie można przeprowadzić.

W swoim wpisie wspomniałam o ich szkodliwości dla kobiet w ciąży, a raczej dla rozwijających się płodów, aby Ika miała tego świadomość zanim się zobaczy z GP.
Niestety bardzo często zdarza się, że lekarze wolą przepisać tylko receptę bez rzadnej dodatkowej terapii mówionej bo to dla nich szybsze i tańsze. Szkoda tylko, że leki często tylko doraźnie wyrównują braki chemiczne w mózgu. Jeśli nic nie zmieni się w sposobie myślenia pacjenta to często jakiś czas po przestaniu brania antydepresantów dochodzi do ponownej nierównowagi i nawrotu choroby.
Nie jestem przeciwniczką antydepresantów. Zdaję sobie sprawę z tego, że są ludzie, którzy ich potrzebują i to właśnie one działają lepiej niż inne interwencje, ale według mnie zbyt często ucieka się najpierw do antydepresantów (zwłaszcza w gabinetach GP), które na dłuższą metę nie roziwązują problemu.

Do góry stronyOffline

WiedzmaPlePle

Post #4 Ocena: 0

2014-08-16 09:35:34 (11 lat temu)

WiedzmaPlePle

Kobieta

Z nami od: 21-04-2014

Tylko, ze na ewentualna terapie, czy to counselling, czy cbt, tez ja skieruje lekarz, wiec od tego warto zaczac. Od wizyty GP znaczy sie.

[ Ostatnio edytowany przez: WiedzmaPlePle 16-08-2014 09:37 ]

W czasie wojny milcza prawa!

Do góry stronyOffline

ika123

Post #5 Ocena: 0

2014-08-16 10:18:43 (11 lat temu)

ika123

Kobieta

Z nami od: 15-08-2014

Dziekuje za odpowiedzi . U mnie zaczelo sie 2 lata temu kiedy stracilam synka w 24 tygodniu ciazy , z poczatku myslalam ze to atak serca , karetka , szpital i okazalo sie ze to atak paniki . Wiele problemow, stresow itd zawdzieczalam mojemu bylemu chlopakowi , jednak pozniej zaczelam ukladac swoje zycie na nowo . Przez dlugi czas byl spokoj , zadnych atakow paniki , lekow ,poznalam wspanialego chlopaka ....no i nie planowana ciaza !!! Pogodzialam sie z ta mysla jednak ale od kilku dni STRACH , ze jestem moze juz za stara(33)ze sobie moze nie poradze , do tego moj partner jest duzo mlodszy ode mnie (co rodzina w Polsce powie )Moj partner mnie wpiera , jest dobrym i kochajacym czlowiekiem , jest bardzo odpowiedzialny i opiekunczy .Z pierwszego zwiazku mam corke ktora ma 13 lat jest cudowna ale czasem widze ze sie martwi o mnie , kiedy zaczynaja sie te leki . Wczoraj zaczelo sie na dobre ,jak zobaczylam ze w karcie ciazy polozna w rubryce- MENTAL HEALTH FACTORS zaznaczyla Anxiety. No i zaczelo sie , przegladanie roznych stron , jak to social services zabiera dzieci z byle powodu itd itp , nocka z glowy . Przepraszam ze pisze moze bez ladu i skaldu ale chyba rozumiecie mnie ...

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #6 Ocena: 0

2014-08-16 10:25:19 (11 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Ika - zajrzyj tutaj, może spróbuj tam podejść i zapytać o możliwość uczestniczenia w grupie?
Unikaj leków w ciąży jak ognia. No chyba, że nie będzie się już dało. Ale zacznij od grupy - wiem co mówię ;-).
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

ika123

Post #7 Ocena: 0

2014-08-16 10:27:32 (11 lat temu)

ika123

Kobieta

Z nami od: 15-08-2014

W tej chwili jestem sama , corka na wakacjach , chlopak w delegacji ... ech tak bym chciala sie nie bac :-(

Do góry stronyOffline

WiedzmaPlePle

Post #8 Ocena: 0

2014-08-16 10:30:59 (11 lat temu)

WiedzmaPlePle

Kobieta

Z nami od: 21-04-2014

Cytat:
(...) przegladanie roznych stron

Elefriends- Mind

zrodla bezplatnej pomocy w UK, organizacje/ agencje charytatywne

W czasie wojny milcza prawa!

Do góry stronyOffline

Krzysztof_

Post #9 Ocena: 0

2014-12-20 12:34:31 (10 lat temu)

Krzysztof_

Mężczyzna

Z nami od: 23-11-2012

SPAM

Uwaga moderatora: Z reklama bloga, zapraszamy do dzialu: Ogloszenia. W.

Do góry stronyOffline

aga244

Post #10 Ocena: 0

2015-01-15 12:47:31 (10 lat temu)

aga244

Kobieta

Z nami od: 15-01-2015

Z tego co wiem w ciąży nie powinno się brać takich leków.

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

Strona 4 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,