MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dwulatek a dentysta

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

vitaclub

Post #1 Ocena: 0

2010-09-22 11:07:32 (15 lat temu)

vitaclub

Kobieta

Z nami od: 07-11-2008

Witaj

Skad jestescie? W Glasgow w klinice Bridgeton przyjmuja kazdych dzieciecych pacjentow bez problmeu i daja im tyle czasu ile potrzebuja.
Warto poszukac zakladow, w ktorych dentysta jest na etacie, a nie pracuje na akord. Do tego najlepiej udac sie do pedodonty. Moze masz obok jakis szpital dentystyczny. Tam popytaj lub popros dentyste zeby Was do takiego odeslal.

Co do przygotowania dziecka. Moja mala 3,5 letnia pacjnetka przez pierwsze trzy wizyty ryczala jak mnei tylko widziala. Nawet gdy probowalam jej bajke czytac o dentyscie to plakala, a na czwartej wizycie weszla pewna siebie, siadla na fotel i buzie otworzyla i pozwolila mi ladnie poogladac zabki.

dziecko trzeba przyzwyczaic, chwalic, dawac mu nagrody, pozwolic pobawic sie krzeslem. mozna tez mame/tate/ starsze rodzenstwo posadzic na fotel i pozwolic dziecku byc na chiwlke "dentysta". Poogladac zeby w lusterku itp.

To nei prawda ze mleczaki sie nie licza. Prochnica moze doprowadzic do infekcji (bol, nieprzespane noce a nawet czasmi potrzebny jest antybiotyk), a takze do ubytkow na zebach stalych, ktore przeciez rozwijaja sie pod mleczakami.

W UK czesto kiedy dziecko nie pozwala sobie na leczenie wykonuje sie leczenie pod uspieniem generalnym w szpitalu. Nie polecam jako wybor pierwszego stopnia, ale czasmi trzeba.

A co zrobic w takiej sytuacji. Calkowicie zmienic diete, polozyc troche fluory na zeba, sczotkowac dwa razy dziennie (i to rodzice maja to robic bo dzieci same nie maja takich zdolnosci manulanych aby dobrze zeby czyscic).

Wg mnie najwazniejsza jest dieta. Zero posilkow i napojow (innych niz woda) po ostatnim wieczornym myciu zebow. Jesli cos ma wiecej niz 10 gram cukrow na 100 gram produktu nie nalezy tego podawac pomiedzy posilkami.
Jesli slodycze to tylko i wylacznie do posilkow i zadnych cukierkow, lizakow.
Nie poleca sie sokow i napojow gazowanych. Moga doprowadzic do erozji i prochnicy.

Zapraszam na usmiech.webs.com

Zamierzam tlumaczyc najwazniejsze wskazowki i tam wstawiac.

Z mila checia odpowiem tez na kazde pytania.
alive

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

roksana82

Post #2 Ocena: 0

2010-09-29 13:37:43 (15 lat temu)

roksana82

Kobieta

Z nami od: 15-09-2008

dziekuje slicznie za odpowiedz.
moj maly myje zeby 2 razy dziennie.tzn.najpierw sam probuje sobie umyc, a pozniej daje szczoteczke albo mi albo mezowi i my mu je myjemy. butelki nigdy nie pil-najpierw piers, pozniej juz wszystko lyzeczka.w nocy tylko woda do picia.
naprawde dbam o jego zabki. i nie wiem co to jest- to wyglada jak jakis nalot a nie dziurka.ale az tak sie na tym nie znam.dlatego zalezy mi zeby zobaczyl to jakis fachowiec:)
no zobaczymy-wizyta tuz tuz...probuje go oswoic z tym tematem,ale ciezko jest;/

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

vitaclub

Post #3 Ocena: 0

2010-10-05 12:53:23 (15 lat temu)

vitaclub

Kobieta

Moze tzw.prochnica butelkowa??

wyglada na poczatku jak taki kremowy nalot i zabki bardzo szybko sie krusza.

Tyle ze ona szczegolnie poprzez picie zbutelki jest spowodowana
alive

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2010-10-05 13:43:57 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2010-10-05 14:49:51 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

vitaclub

Post #6 Ocena: 0

2010-10-05 15:06:43 (15 lat temu)

vitaclub

Kobieta

jest kilka dobrych metod. Nie zawsze trzeba zaczac leczenie na pierwszej wizycie. Mozna poprosic dnetyste by dal sie dziecku fotelem pobawic.
Krzeslem pojezdzic na dol i do gory, popsikac mame ze strzykawki itp.

Zamiast leczenia warto zaczc od zabawy.

Samo szczotkowanie niestety nie pomoze. Najwaznijesza jest odpowiednia dieta. Zero soczkow, mleka w butelce. Slodycze i podjadanie pomiedzy posilkami tez robia swoje.
alive

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2010-10-16 16:04:48 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

beata76

Post #8 Ocena: 0

2010-10-16 17:05:25 (15 lat temu)

beata76

Kobieta

Z nami od: 13-03-2007

A moja niunia wogole nie chciala otworzyc buzi,plakala.No i nici z wizyty. Mam nadzieje,ze nastepnym razem bedzie lepiej
Kobieta piękna, lecz pozbawiona bystrości umysłu, nie daje kochankowi nic poza fizycznym delektowaniem się jej urodą. Brzydka, ale mądra może do tego stopnia rozkochać mężczyznę w swojej inteligencji, że nie pragnie on niczego ponadto.

Do góry stronyOffline

vitaclub

Post #9 Ocena: 0

2010-10-18 15:50:14 (15 lat temu)

vitaclub

Kobieta

kirenia uwarzaj z tym osadem- prochnica u dzieci charakteryzuje sie wlasnie mlecznym- kremowym kolorem.

Sprawdzaj jej zabki czesto i jak sie bedzie to powiekszac to zglos sie do dentysty ponownie.

Dobrze ze wizyta odbyla sie bez szwanku:)
alive

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,