MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Chora w Polsce, leczenie w UK

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 10 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

Str 10 z 11

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Mieszko

Post #1 Ocena: 0

2010-04-01 21:31:12 (15 lat temu)

Mieszko

Kobieta

Z nami od: 16-07-2009

Cytat:

2010-04-01 21:08:43, Adacymru napisał(a):
Leki dla dzieci w UK np sa bezplatne. Ja mowie o zbiorce na leczenie, nawet na MW byly akcje, wystarczy wpisac w Google.

Ada, bo może chodzi o to, że potrzebna jest zgoda prezesa NFZ tzw. promesa? Jeśli takiej zgody nie ma, NFZ nie pokryje kosztów leczenia i trzeba samemu rachunek uregulować. Tu jest fragment ze strony NFZ: "Wniosek o przeprowadzenie leczenia lub badań diagnostycznych albo kontynuację leczenia lub badań diagnostycznych poza granicami kraju oraz pokrycie kosztów transportu

W celu uzyskania zgody na przeprowadzenie leczenia lub badań diagnostycznych poza granicami kraju konieczne jest złożenie wniosku do Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia o przeprowadzenie leczenia lub badań diagnostycznych albo kontynuację leczenia lub badań diagnostycznych poza granicami kraju oraz pokrycie kosztów transportu (w formacie określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 27 grudnia 2007 r.) za pośrednictwem właściwego oddziału wojewódzkiego NFZ.

Procedura rozpatrywania wniosku zostaje zakończona wydaniem decyzji - zgodą lub odmową Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia.

Osoby, które poddały się leczeniu przed uzyskaniem zgody Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia, zobowiązane są do pokrycia kosztów leczenia we własnym zakresie." A tu link do tych przepisów: www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=5&artnr=1399

Na tej stronie też dobrze wyjaśnione jest jak się można leczyć za granicą: www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/8336

Tu z kolei: prawo.money.pl/aktualnosci/wiadomosci/artykul/leczenie;za;granica;nadal;tylko;za;zgoda;nfz,119,0,569975.html jest podane, że w zeszłym roku taką zgodę uzyskało tylko 114 pacjentów. Akurat ten artykuł potwierdza, że nie jest wcale tak łatwo leczyć się za granicą na koszt NFZ. Może dlatego zdesperowani ludzie, którym odmówiono, starają się zebrać za wszelką cenę pieniądze wierząc, że zagraniczna kuracja będzie lepsza i skuteczniejsza.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2010-04-01 21:32:16 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #3 Ocena: 0

2010-04-01 21:33:37 (15 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Moje pytanie bylo raczej retoryczne, zdaje sobie sprawe dlaczego sa potrzebne takie akcje, chcialam tylko troche realizmu dodac do poprzednich rozwiazan.
Ada

Do góry stronyOffline

sarcia

Post #4 Ocena: 0

2010-04-01 21:35:54 (15 lat temu)

sarcia

Kobieta

Z nami od: 23-05-2008

Wydaje mi sie ze nikt nie wie jak moze sie zachowac w takiej sytuacji,ja tez nie wiedzialam ze jestem zdolna dawac lapowki lekarzom aby tylko ratowali mi brata ,wstydzilam sie tego ale tak robilam bo juz nie wiedzialam co mam robic jezeli oni nie chcieli nic robic.Kiedys tez mowilam ze to straszne takie ponizajace no i wogole jak to tak wreczyc taka niezreczna sytuacja, ale pozniej to robilam jak w amoku .Dlatego teraz nigdy nie mowie ze ja nigdy ....

Do góry stronyOffline

Mieszko

Post #5 Ocena: 0

2010-04-01 21:37:08 (15 lat temu)

Mieszko

Kobieta

Z nami od: 16-07-2009

Cytat:

2010-04-01 20:20:57, cristal napisał(a):
na szczescie nikt nie musi nikogo zatrudniac , ubezpieczenie zdrowotne z NFZ przejdzie na NHS .
Trzeba wypelnic kilka papierow , podan , pojezdzic i wszystko jest do zrobienia , mozemy sie leczyc gdziekolwiek chcemy w krajach Uni Europejskiej , wystarczy tylko przenies swoje ubezpieczenie.

Hmm, no to tylko nieśmiało zapytam co z tą nieszczęsną zgodą prezesa NFZ na leczenie za granicą? Podałam już linki w innym poście do artykułów i przepisów, z których wynika, że żeby NFZ płacił za leczenie, taka zgoda jest potrzebna. A wcale o nią łatwo nie jest. Tak tylko pytam, bo myślałam, że nie jest to takie "hop - siup, przenosimy ubezpieczenie i leczymy się za granicą" jak to opisuje Cristal.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2010-04-01 21:38:41 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2010-04-01 21:42:25 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2010-04-01 21:45:11 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #9 Ocena: 0

2010-04-01 22:18:27 (15 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Wiecie co, czytam watek, sam powod jego zaistnienia smutny, przygnebiajacy.
I tak sobie jeszcze mysle o czyms innym.
Raz przebrnac przez cala procedure w UK, od GP poczynajac.
Dwa, liczycie sie z mozliwoscia podobnej reakcji tutejszej sluzby zdrowia?
Moze sie okazac, ze zmiany sa nieleczalne, pozostaje usmierzanie bolu...
Czasem jest tak, ze tylko odplatne leczenie prywatne daje szanse na jakakolwiek probe zmierzenia sie z choroba.

Do góry stronyOffline

cristal

Post #10 Ocena: 0

2010-04-01 22:36:48 (15 lat temu)

cristal

Kobieta

Z nami od: 12-01-2010

Cytat:

2010-04-01 21:37:08, Mieszko napisał(a):
Cytat:

2010-04-01 20:20:57, cristal napisał(a):
na szczescie nikt nie musi nikogo zatrudniac , ubezpieczenie zdrowotne z NFZ przejdzie na NHS .
Trzeba wypelnic kilka papierow , podan , pojezdzic i wszystko jest do zrobienia , mozemy sie leczyc gdziekolwiek chcemy w krajach Uni Europejskiej , wystarczy tylko przenies swoje ubezpieczenie.

Hmm, no to tylko nieśmiało zapytam co z tą nieszczęsną zgodą prezesa NFZ na leczenie za granicą? Podałam już linki w innym poście do artykułów i przepisów, z których wynika, że żeby NFZ płacił za leczenie, taka zgoda jest potrzebna. A wcale o nią łatwo nie jest. Tak tylko pytam, bo myślałam, że nie jest to takie "hop - siup, przenosimy ubezpieczenie i leczymy się za granicą" jak to opisuje Cristal.

dokladnie tak przenies ubezpieczenie ..
wiesz co od 5 strony masz pdoane wszelkie informacje na ten temat i podane tel. spedzialm dzis na tel ok 4h wszytko co do najmnijeszego szczegolu zalatwiam , bardzo prosze jesli masz jakies obawy poprostu sobie zadzwon i sie dopytaj
Nie ma sily juz pisac porasz nasty jakie sa zasady dzialnaia bo mi sie nie chce , ja swoje wydzwonialm , watpisz masz podane tel i sam sie dowiedz jesli moja informacja jest dla ciebie bledna.

Do góry stronyOffline

Strona 10 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,