Str 3 z 4 |
|
---|---|
sisilka | Post #1 Ocena: 0 2010-03-13 08:22:28 (15 lat temu) |
Z nami od: 22-09-2008 Skąd: New Malden |
Tak wlasnie.Zdania sa podzielone.Jak bylam w Polsce spytalam dentyste u ktorego bylam co on na to ze dziecia wyrywa sie zeby tutaj.owiem Wam byl bardzo zdziwiony i powiedzial ze w naszym kraju to jest nie do pomyslenia.Oczywiscie jezeli nie dzieje sie nic wielkiego prucz pruchnicy.I powiem Wam szczerze sama juz nie wiem kogo sluchac.Teraz kiedy moj syn ma 6 lat (a mial wyrwanych 6 zabkow jak mial 1.5 roku)znowu slyszlam ze moga byc problemy tego typu ze,te zabki przednie moga miec problem z wyjsciem poniewaz dziasla takiego malucha sa bardzo twarde.On tych dziasel uzywa normalnie do gryzienia i naprawde sa dosc mocne.W tym wieku w sumie nie rozni sie od swoich rowiesnikow,bo to normalka ze dzieciaczki chodza bez jedynek.Ale obawiam sie ze bede musiala z nim znowu isc na naciecie tych dziasel poniewaz zabki juz stale moga miec problemy z wyjsciem.Znowu wczesniej przed wyrwaniem kazdy lekarz tutaj mowil nam ze zeby mleczne maja bardzo duzy wplyw na zeby stale i dlatego potrzebna byla ta "operacja"Sprawdzam co chwilke czy cos tam sie dzieje ale stalych zabkow jeszcze nie widac.Mam tylko nadzieje ze same wyjda bez pomocy nastepnych odwiedzin szpitali.Takze trzymam kciuki za Ciebie i trzeba byc dobrej mysli
![]() ![]() |
Kasiulek1983 | Post #2 Ocena: 0 2010-03-13 08:31:31 (15 lat temu) |
Z nami od: 01-08-2009 Skąd: WOLVERHAMPTON |
mojego m siostrzenica tez miala rwane w wieku 4lat, 6szt teraz zaczely wychodzic juz stale bez zadnych klopotow
![]() mleczaki tez przeciez nie kazdemu maluchowi rowno wychodza u mnie z regoly wychodzily z zaskoczenia bezobjawowo a znam dzieci ktore bardzo cierpia ![]() ![]() Jakub 11
Kacper 6
Antoni 4
i Emilka
![]() |
ciesza | Post #3 Ocena: 0 2010-03-13 08:59:35 (15 lat temu) |
Z nami od: 29-08-2007 Skąd: MANCHESTER |
ja zapytam w temacie w jakiej postaci waszedzieci dostaly lek przeciwbolowy po zabiegu?
Moj maly o ile dojdzie do usuniecia nie przelknie zadnej tabletki (po mamusi) z tym, ze mamusia z cala szklanka wody jakos tabletke w siebie wmusi, ale maly cale 8 lat ani jednej |
sisilka | Post #4 Ocena: 0 2010-03-13 09:12:06 (15 lat temu) |
Z nami od: 22-09-2008 Skąd: New Malden |
Cytat: 2010-03-13 08:59:35, ciesza napisał(a): ja zapytam w temacie w jakiej postaci waszedzieci dostaly lek przeciwbolowy po zabiegu? Moj maly o ile dojdzie do usuniecia nie przelknie zadnej tabletki (po mamusi) z tym, ze mamusia z cala szklanka wody jakos tabletke w siebie wmusi, ale maly cale 8 lat ani jednej Sa leki przeciwbolowe w plynie,np nurofen od 6 roku zycia. ![]() |
Kasiulek1983 | Post #5 Ocena: 0 2010-03-13 09:52:40 (15 lat temu) |
moj dostal paracetamol w syropie kilka dni dawalismy trzy razy dziennie
Jakub 11
Kacper 6
Antoni 4
i Emilka
![]() |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2010-03-13 22:20:49 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
karjo1 | Post #7 Ocena: 0 2010-03-13 22:49:12 (15 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Ja tylko tak sobie czytam i patrze, ile dzieci mialo usuwane mleczaki z powodu prochnicy. I to nie jeden, dwa, ale znaczniej wiecej.
Z tego, co pamietam pare lat temuz pracy w stomatologii (gabinet prywatny i klinika), usuniecie bylo niemal ewenementem, pojedyncze sztuki, jak pojawiala sie prochnica kwitnaca. |
kik1976 | Post #8 Ocena: 0 2010-03-14 09:18:15 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
moja miala wyrywanie poniewaz: w pl na jednym zebie odpadla jej korona zeba, polecielismy do dentystki, a ta ze korzen zostawi, zeby bylo miejsce na staly zab, zdziwilam sie, ale mysle dentystka chyba wie co mowi. przyjechalismy tutaj, po jakims czasie zrobil sie babel na dziasle i poszlismy do szpitala dentystycznego, a tam zrobili zdiecie rentgenowskie i wyszlo, ze nie dosc, ze prochnica od tego korzenia zainfekowala inne korzenie, co normalnie na zebach nie bylo widac, to jeszcze zeby maja korzenie , jak deby i to mleczaki. tym sposobem zdecydowali o narkozie. przednie mleczaki normalnie powypadaly i wszystkie zeby rosna bez problemow.
czasem wiec narkoza jest konieczna, bo raczej dziecko nie daloby sobei wyrwac pare zebow tylko na zamrozeniu dziosla. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2010-03-14 09:48:41 (15 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Jasne, ze bywaja sytuacje, ze zabieg jest konieczny. Natomiast daleka jestem od uznania narkozy jako srodka na cale nieszczescie.
Od malego z dzieckiem chodzimy do dentysty, regularnie co 3 m-ce, nie ma problemu z lekiem, bo oswojone z gabinetem. Rzadko cos do zrobienia, jak juz to male wypelnienie i to pojedynczo, odpada bol i stres. Stad zastanawia taka ilosc maluchow i zebow juz tylko do usuniecia u kazdego. Moze warto porozmawiac o lakowaniu trzonowcow (zdrowych zupelnie), lakierowaniu (pokrycie preapratem zabezpieczajacym zeby, powtarzane co 3 m-ce), badz inne preparaty np. elmex zel co kilkanascie dni, krople dla maluszkow, dokladnym myciu co najmniej 2 razy dziennie (przez rodzica), o ograniczeniu slodyczy i napojow poza woda nawet nie mowiac. |
Kasiulek1983 | Post #10 Ocena: 0 2010-03-14 09:58:57 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-03-13 22:20:49, Bestia napisał(a): Tak czytam wasze opinie i strach mnie przeraza. Wyrywanie zabkow pod narkoza? Moj syn ma juz 11 lat, ale nigdy bym nie podjela sie narkozy przy mleczakach. W Polsce zamraza dentysta dziaselko, 30 sekund i zabek wyrwany. Przeciez ten mleczak tak mozna fajnie rozruszac ze po jakims czasie sam wyleci. Wyrywac mleczaki na zapas? Moze dlatego Anglicy maja takie usmiechy w dwa rzedy... no niewiem czy zabek ktorego sam korzen ma ok 1cm (caly ok 1,5) mozna fajnie rozruszac ![]() my jak dostalismy zabki na pamiatke bylismy w szoku ze mleczaki moga miec takie korzenie Jakub 11
Kacper 6
Antoni 4
i Emilka
![]() |