Witam,
Chciałbym kupić mobile broadband, jednak nurtuje mnie kilka spraw z tym związanych. Dlatego też proszę was o odpowiedzi na moje pytania lub też na podanie linka do miejsca, gdzie odpowiedzi już zostały udzielone.
1. Przede wszystkim jaka firma i jaka taryfa?
Nie wiem za bardzo, która firma ma obecnie najbardziej opłacalne oferty. Do tej pory korzystałem z Three oraz T-Mobile, ale w obu przypadkach tylko w taryfie Pay As You Go. Teraz raczej myślę nad jakimś kontraktem, gdyż nie da się ukryć, że jest to bardziej opłacalne. Z T-Mobile chyba raczej zrezygnuje, miałem z nimi pewne problemy, aczkolwiek początkowo ich oferta 3 miesiące za 30 funtów była chyba najlepsza ze wszystkich. Mogłem korzystać z internetu bez ograniczeń, nawet jeśli zużyłem podstawowy transfer. Jednak obecnie po osiągnięciu tego transferu nie idzie już ściągać plików czy oglądać Youtube. Tak więc T-Mobile odpada, Three było ok. Jednak najbardziej skłaniam się ku O2, a to ze względu na zasięg tej sieci w miejscu mojego zamieszkania(mała wioska). Sprawdzałem zasięg każdej sieci i O2 miało najlepszy, ponadto miałem też O2 oraz Three na komórce i tutaj też O2 było lepsze. Ale nie wiem jak jest z cenami.
2. Jaki stick/dongle(czy to to samo?)?
Z tego co wyczytałem do tej pory, najlepiej wychodzi kupić samemu na eBayu jakiś stick czy dongle, a od operatora zakupić SIM only, a to dlatego, że urządzenia dostarczone przez operatorów są często gorszej jakości oraz posiadają simlock. Czy zgadzacie się z tą opinią? Jeśli tak to czy moglibyście polecić jakieś dobre urządzenie? Moje wymagania dla tego urządzenia:
- obsługa 4G, mimo iż w mojej lokalizacji nie ma, ale na przyszłość, gdybym się miał przeprowadzić;
- bezprzewodowy, podłączenie przez wifi, czyli mam dongla przyczepionego powiedzmy na dachu, a w domu 2 laptopy, które łączą się z urządzeniem przez wifi i w ten sposób korzystają z internetu, żadnych dodatkowych kabli(czy są takie urządzenia? jak z zasilaniem? jakie baterie?);
- możliwość podłączenia do dongla jakiejś anteny poprawiającej sygnał. Dongle z T-Mobile miał takie wejście. Czy te anteny potrafią znacznie zwiększyć sygnał, np. z 3G do 4G??
- brak simlocka, możliwość korzystania ze wszystkich sieci;
- a reszta to standardowo - trwałość, niezawodność działania, solidność wykonania(będzie przyczepiony na dworze) itp.
Bardzo proszę o odpowiedź na powyższe zagadnienia. Jeśli niektóre z nich są oczywiste, to przepraszam, ale jestem trochę zielony w temacie, zwłaszcza jeśli chodzi o urządzenia.
Jeśli macie też coś ciekawego do dodania w temacie to proszę bardzo. Może coś pominąłem lub są już jakieś nowsze i lepsze rozwiązania? Może macie jakieś inne wskazówki, jak zwiększyć zasięg i szbkość internetu?
Na razie to tyle, jakby coś jeszcze mie się przypomniało to napiszę.
Pozdrawiam