MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Mobile Broadband

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kingarthur

Post #1 Ocena: 0

2014-02-09 17:48:26 (11 lat temu)

kingarthur

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2014

Witam,

Chciałbym kupić mobile broadband, jednak nurtuje mnie kilka spraw z tym związanych. Dlatego też proszę was o odpowiedzi na moje pytania lub też na podanie linka do miejsca, gdzie odpowiedzi już zostały udzielone.

1. Przede wszystkim jaka firma i jaka taryfa?

Nie wiem za bardzo, która firma ma obecnie najbardziej opłacalne oferty. Do tej pory korzystałem z Three oraz T-Mobile, ale w obu przypadkach tylko w taryfie Pay As You Go. Teraz raczej myślę nad jakimś kontraktem, gdyż nie da się ukryć, że jest to bardziej opłacalne. Z T-Mobile chyba raczej zrezygnuje, miałem z nimi pewne problemy, aczkolwiek początkowo ich oferta 3 miesiące za 30 funtów była chyba najlepsza ze wszystkich. Mogłem korzystać z internetu bez ograniczeń, nawet jeśli zużyłem podstawowy transfer. Jednak obecnie po osiągnięciu tego transferu nie idzie już ściągać plików czy oglądać Youtube. Tak więc T-Mobile odpada, Three było ok. Jednak najbardziej skłaniam się ku O2, a to ze względu na zasięg tej sieci w miejscu mojego zamieszkania(mała wioska). Sprawdzałem zasięg każdej sieci i O2 miało najlepszy, ponadto miałem też O2 oraz Three na komórce i tutaj też O2 było lepsze. Ale nie wiem jak jest z cenami.

2. Jaki stick/dongle(czy to to samo?)?

Z tego co wyczytałem do tej pory, najlepiej wychodzi kupić samemu na eBayu jakiś stick czy dongle, a od operatora zakupić SIM only, a to dlatego, że urządzenia dostarczone przez operatorów są często gorszej jakości oraz posiadają simlock. Czy zgadzacie się z tą opinią? Jeśli tak to czy moglibyście polecić jakieś dobre urządzenie? Moje wymagania dla tego urządzenia:
- obsługa 4G, mimo iż w mojej lokalizacji nie ma, ale na przyszłość, gdybym się miał przeprowadzić;
- bezprzewodowy, podłączenie przez wifi, czyli mam dongla przyczepionego powiedzmy na dachu, a w domu 2 laptopy, które łączą się z urządzeniem przez wifi i w ten sposób korzystają z internetu, żadnych dodatkowych kabli(czy są takie urządzenia? jak z zasilaniem? jakie baterie?);
- możliwość podłączenia do dongla jakiejś anteny poprawiającej sygnał. Dongle z T-Mobile miał takie wejście. Czy te anteny potrafią znacznie zwiększyć sygnał, np. z 3G do 4G??
- brak simlocka, możliwość korzystania ze wszystkich sieci;
- a reszta to standardowo - trwałość, niezawodność działania, solidność wykonania(będzie przyczepiony na dworze) itp.

Bardzo proszę o odpowiedź na powyższe zagadnienia. Jeśli niektóre z nich są oczywiste, to przepraszam, ale jestem trochę zielony w temacie, zwłaszcza jeśli chodzi o urządzenia.
Jeśli macie też coś ciekawego do dodania w temacie to proszę bardzo. Może coś pominąłem lub są już jakieś nowsze i lepsze rozwiązania? Może macie jakieś inne wskazówki, jak zwiększyć zasięg i szbkość internetu?

Na razie to tyle, jakby coś jeszcze mie się przypomniało to napiszę.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kingarthur

Post #2 Ocena: 0

2014-02-18 19:47:04 (11 lat temu)

kingarthur

Mężczyzna

Naprawdę nikt nic nie może doradzić?

Do tej pory samemu się co nieco dowiedziałem.

A więc, jeśli chodzi o kontrakt to najlepsze oferty ma chyba Three:

15Ł za 10GB - rolling contract, lub
15,99Ł za 15GB - 24 month contract

Jeśli chodzi o modem, to wyczytałem, że mifi(czyli modem + router wifi) nie za bardzo sprawdza się, gdy używamy internetu mobilnego, jako domowy. Dzieje się, tak gdyż urządzenie bezprzewodowe łatwiej się grzeje i często dochodzi do jego spalenia. Do tego dochodzi jeszcze dość krótki czas pracy na baterii. Czy ktoś może to potwierdzić?

PS. Czy w tym dziale są aktywni jacyś moderatorzy? Pisałem już do dwóch PW o przeniesienie tematu do innego działu, ale żadnej odpowiedzi ani reakcji nie widać.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2014-02-18 20:32:37 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Z tym grzaniem to żart taki?
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

kingarthur

Post #4 Ocena: 0

2014-02-19 21:14:44 (11 lat temu)

kingarthur

Mężczyzna

Takie opinie gdzieś czytałem, nie pamiętam dokładnie gdzie. Oczywiście mowa jest cały czas o używaniu internetu mobilnego, jak domowy(czyli tak jak ja zamierzam go używać) oraz o konkretnym typie modemu(mifi, czyli modem+router bezprzewodowy zasilane bateriami). Dokładnie rzecz biorąc, jeżeli internet jest używany tylko czasem, np. poza domem, w podróży czy w przerwie w pracy, to wyżej wymienione zjawiska oczywiście nie zachodzą.
Ale co w sytuacji, gdy do modemu podłączonych jest bezprzewodowo kilka urządzeń, które korzystają intensywnie z internetu przez cały dzień? A tak właśnie to u mnie wygląda.
W większości tego typu modemów bezprzewodowych czas pracy baterii podany w specyfikacji wynosi około 10 godzin(czas aktywny, nie w spoczynku). Czy to oznacza, że przy korzystaniu z internetu w sposób, w jaki opisałem powyżej, będę musiał często wymieniać baterię?
Naprawdę bardzo zależy mi na odpowiedziach na te pytania. Nie ukrywam, że taki modem(mifi) byłby dla mnie najbardziej odpowiedni. Obecnie mój modem jest na stałe zamontowany za oknem, na wysokości. Kabel USB od modemu do mojego laptopa ma 10 metrów długości. Nie jest to zbyt wygodne, często też mam chwilowe przerwy w zasięgu, najczęściej, gdy coś lub ktoś ruszy kablem. Dodatkowo, by mieć internet również na drugim laptopie, muszę tworzyć dodatkową sieć. Jeśli zastosuję Mifi, pozbędę się tych niedogodności, jednak jak pisałem wcześniej, jeśli bateria będzie krótko trzymać, to częsta wymiana baterii modemu przyczepionego na wysokości również nie należy do przyjemnych.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,