|
---|---|
Ronincheltenham | Post #1 Ocena: 0 2013-02-06 12:53:02 (12 lat temu) |
Z nami od: 21-08-2006 Skąd: Gloucester |
Zamierzam przeprowadzić Root telefonu, mam dobrą instrukcję sprawdzoną . Czy źle przeprowadzone może mi uszkodzić bezpowrotnie telefon?
Na czym się skupić i czego unikać? |
moist_ | Post #2 Ocena: 0 2013-02-06 12:58:45 (12 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2012 Skąd: London |
Hej, raczej nie uszkodzisz bezpowrotnie. Zrób dobry backup żeby wrzucić wszystkie dane (chyba, że zależy Ci tylko na numerach telefonów - wtedy zwykła kopia zapasowa książki telefonicznej na kartę pamięci wystarczy
![]() ![]() Profity z roota sa nieporównywalne do ryzyka (zatrzymywanie programów autostart, tweakery, managery, odinstalowywanie aplikacji systemowych czy custom ROM (alternatywy dla pierwotnie wgranego systemu w telefonie), przedłuzanie życia baterii itd itp... możliwości można powiedzieć nieskończone) - w razie czego PW i odezwę się wieczorem - powodzenia i bez strachu ![]() [ Ostatnio edytowany przez: moist_ 06-02-2013 13:02 ] |
Post #3 Ocena: 0 2013-02-06 13:13:54 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
moist_ | Post #4 Ocena: 0 2013-02-07 00:10:05 (12 lat temu) |
Bez odblokowanego bootloadera nie możesz np. zmienić kernela a co za tym idzie nie zmienisz również ROMa na taki który ma podmieniony kernel
![]() Z tego co wiem bootloader Xperii T można już spokojnie odblokować (Sony udostępnia nawet oficjalnie narzędzie do odblokowywania go w serii Xperia) - może już się z tym spotkałeś. To jeden z prostszych sposobów. Wysyłam Ci linka na PW ![]() |
krakn | Post #5 Ocena: 0 2013-02-07 00:21:19 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Uszkodzić?
I tak i nie. W zasadzie nawet zwykła aktualizacja potrafi uceglić telefon. Ale np Samsung ma wycieki systemów, które w połączeniu z niektórymi seriami produktów istnieje duże prawdopodobieństwo uszkodzenia. I jest to tak skuteczne że pomoże tylko serwis. Ale generalnie zrotowałem 3 telefony, Wszytko działa. W zasadzie to rotowanie ma sens gdy chcesz albo podkręcać procesor, albo robić kopie bezpieczeństwa, choć teraz to też ma coraz mniejszy sens. Na pewno jak chcesz używać aplikacji Barclaysa to nie rotuj. Tej apki nie można odpalić na zrotowanym telefonie! Wnerwia mnie też mój firmowy Asus Transformer, i chyba zrezygnuje z gwarancji i odblokuje rota i wgram inny system, który podobno rozwija skrzydła. Inaczej mówiąc, można zepsuć, ale jak robi się to prawidłowo to mało prawdopodobne. Aha, najczęściej ludki psują telefony, bo nie chce im się zamknąć tylnej klapki, w trakcie ładowania i instalacji, bateryjka przerywa i jest klops :> Jaki telefon chcesz rotować? Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
moist_ | Post #6 Ocena: 0 2013-02-07 00:30:12 (12 lat temu) |
Sony /Samsungi / HTC są nie do zbrickowania praktycznie. Teraz (we wszystkich modelach po 2010/11 r. masz dostęp do flashmode'a i fastboota (z poziomu wyłączonego urządzenia podpiętego pod USB w komputerze z odpowiednim oprogramowaniem i ADB itd itp -) trzeba tylko wiedzieć dokładnie jak w jakim modelu. Tutaj wcześniej wymienione XDA-Dev jest niezastąpione.
Krakn - rootowanie ma sens też kiedy chcesz poblokować reklamy, aplikacje startowe, odinstalować aplikacje systemowe, uzyskać dostęp do terminala z normalną linią komend i opcji developerskich no i to o czym wspomniałeś - procesor, tweakery, rozdzielczości, częstotliwości i inne "ości" wszelkiej maści. Generalnie zabawa (jeśli ktoś lubi takie zabawy) zaczyna się po roocie ![]() Co do Transformera - teraz już masz dostępny tzw "1-Click Tool" - bez zbędnego grzebania. Robi roota i instaluje busyboxa oraz aplikacje do obsługi SU i chyba CWM które pozwala później na instalowanie nowych ROMów z oprogramowaniem oraz robienie komplentych backupów (całego systemu a nie tylko danych) z poziomu "recovery menu" w urządzeniu a nie komputera. Root nie zawsze oznacza utratę gwarancji. Bo jeśli np wyświetlacz padnie to zawsze można roota "wyczyścić" i dorzucić "oryginalnego ROMa z systemem który był na początku. Dużo rzeczy da się zrobić przez właśnie fastboot czy flashmode z poziomu komputera i wyłączonego urządzenia. Sorki, trochę za dużo. Rozpisałem się - w każdym razie jak coś to służę pomocą ![]() P.S: Asus Transformer to całkiem niezły sprzęt ![]() [ Ostatnio edytowany przez: moist_ 07-02-2013 00:48 ] |
krakn | Post #7 Ocena: 0 2013-02-07 00:47:36 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Jajo w Asusie jest takie że skurczybyki wiedzą że został odblokowany i zrotowany. Informacja natychmiast zostaje przesłana do producenta.
:/ Tak że przywrócenie systemu itd nic nie daje :/ I masz oficjalną informację, jak chcesz unlocker jest do pobrania, ale tracisz gwarancję. Ale zgadza się, samsung i HTC nie mają nic przeciwko rotowaniu, choć podobno w polsce robią z tym problem. Ale to się akurat da obejść, wystarczy skasować licznik flashowania i wgrać oryginalny soft. Mam TF700T w wersji francuskiej, i powiem ci czasami mnie szlak trafia. Czasami chodzi akceptowalnie, ale bywa tak że przeglądanie stron www staje się koszmarem. A jak wezmę w tym czasie Note2 albo nawet SGS2 z softem 4,1,2 to kurde chodzą jak rakieta, a Asus przy nich jak żółw ![]() I już kombinowałem, szybkość na full, nawet włączyłem obliczanie GPU dla pulpitu i 2D i może trochę lepiej ![]() ![]() ![]() Jak bym za to zapłacił żywą gotówką to bym się WQ bo tanie to to nie jest. Do tego nie ma obsługi Wifi 5Ghz co już stary laptop z przed 5 lat ma i SGS2 też. A poza tym faktycznie jest to przyjemny kanapowiec ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2013-02-07 04:06:44 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
tak se patrze na to pisanie, probuje czytac ale nie probuje nawet zrozumiec, hi hi hi .... ciemna mogila, ja tam z telefonu dzwonie a nie go drutuje czy jakos, tam, cos....
![]() |
blackmargo | Post #9 Ocena: 0 2013-02-07 04:43:59 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-09-2012 Skąd: Londyn |
Cytat: 2013-02-07 04:06:44, andyopole napisał(a): tak se patrze na to pisanie, probuje czytac ale nie probuje nawet zrozumiec, hi hi hi .... ciemna mogila, ja tam z telefonu dzwonie a nie go drutuje czy jakos, tam, cos.... ![]() bles you |
blackmargo | Post #10 Ocena: 0 2013-02-07 04:47:18 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-09-2012 Skąd: Londyn |
Cytat: 2013-02-07 04:43:59, blackmargo napisał(a): Cytat: 2013-02-07 04:06:44, andyopole napisał(a): tak se patrze na to pisanie, probuje czytac ale nie probuje nawet zrozumiec, hi hi hi .... ciemna mogila, ja tam z telefonu dzwonie a nie go drutuje czy jakos, tam, cos.... ![]() bles you [/QUOTE ze nie powiem blues ![]() |