|
|
---|---|
jedrek | Post #1 Ocena: 0 2013-02-03 11:30:22 (12 lat temu) |
Z nami od: 02-11-2006 Skąd: London |
Moj telefon, galaxy ace pokazal mi wlasnie komunikat ''demaged sd card'' i zaleca zformatowanie. Probowalem wlozyc ta karte do laptopa, ale poprostu jej nie widzi. Czy ktos ma jakis pomysl co moge z tym zrobic? Nie chce stracic zdjec zapisanych na karcie, sa bezcenne.
|
clockwork_orang | Post #2 Ocena: 0 2013-02-03 11:37:05 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
testdisk moze pomoze...
ps. przed uzyciem zapoznaj sie z FAQ, inaczej mozesz namieszac w partycjach komputera ![]() |
krakn | Post #3 Ocena: 0 2013-02-03 12:05:22 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
za chwile dam ci link do programu odzyskującego pliki, przynajmniej zdjęcia.
Bardzo możliwe że karta pamięci po prostu jest ...zepsuta ![]() Co to za karta? Gdy kupimy kartę, zwłaszcza firmową warto natychmiast sprawdzić ją pod względem prędkości. Jeżeli są duże różnice w tym co powinno być a tym co mamy, to napisać list do serwisu producenta. Np Sandysc dość szybko odpisuje. Ja się 2 razy naciąłem na bardzo udane podróbki, i to do tego stopnia że 2 karty CF, miały dodane idealnie podrobione etui, wpadli na nr seryjnych podanych w fałszywych certyfikatach. Karty działają i mam je do dziś, ale pieniądze udało mi sie odzyskać, a Sandysk zamknął gościowi sklep na eBay, za co ten miał do mnie wielkie pretensje. Druga wtopa była niedawno z kartą samsunga micro SD, to samo. Ale facet na mój email że coś nie teges z tą kartą bardzo szybko oddał pieniądze i unieważniliśmy transakcje. Karta okazała się nie dość że wolna, to praktycznie naćkana błędami, samsung napisał ze nie jest to ich produkt. Tu masz program, jest darmowy i pełno sprawny, dołączany był do jednego z produktów Adobe Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
jedrek | Post #4 Ocena: 0 2013-02-03 13:01:39 (12 lat temu) |
Karte mam samsunga, ponoc oryginalna, 16gb. Probowalem polaczyc kablem z kompem, wlozyc karte czytnika kart, przez czytnik usb, wszystko dupa.
Dobra wiadomosc to taka, ze wlozylem ja do starego telefonu samsunga i podlaczylem kablem do kompa. Na moje szczescie uzyskalem do niej dostep i skopiowalem zdjecia i muzyke na kompa. Uratowany!!! ![]() |
krakn | Post #5 Ocena: 0 2013-02-03 13:20:01 (12 lat temu) |
hm.
Trochę dziwne, ale w elektronice wszytko możliwe. No być może to wina jakiegoś pliku, który znalazł się w uwalonej komórce pamięci. Tak czy siak, wg mnie ta karta jest już ryzykowna. Albo używaj innej, albo zainstaluj sobie dropboxa i niech ci się wszytko synchronizuje automatycznie gdy jesteś w zasięgu Wifi. Przynajmniej nie będziesz się obawiał że jak coś pierdyknie to wszytko stracisz. A dzieje się automatycznie więc pełny luz dla leniwych ;D Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
jedrek | Post #6 Ocena: 0 2013-02-03 13:28:17 (12 lat temu) |
Troche to dziwne, bo stary samsung nie czytal niczego co bylo na karcie, ale jako przenosny dysk karta pojawila mi sie na kompie i moglem ja normalnie otworzyc. A teraz po skopiowaniu wlozylem ja do telefonu i wszystko jest ok. Telefon ja czyta normalnie.
|
clockwork_orang | Post #7 Ocena: 0 2013-02-03 13:33:25 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
nie jest dziwne...
nowy telefon nie potrafil odczytac MBR (sektora, w ktorym sa zapisane wszystkie informacje o zawartosci karty), stary to uczynil i po skopiowaniu plikow zapisal nowy... |
krakn | Post #8 Ocena: 0 2013-02-03 13:38:09 (12 lat temu) |
Na wszelki wypadek, wykonaj wymazanie karty, sprawdzenie wszystkich sektorów i ponowne formatowanie.
Być może z jakiś przyczyn nastąpiło przekłamanie w zapisie i tabela adresowa sie nie zaktualizowała, lub coś w tym stylu. jest wiele programów do testowania kart pamięci. Ja z tego co pamiętam testowałem Flash Memory Toolkit Ale jeszcze coś było tyle ze nie mogę sobie przypomnieć w tym momencie Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #9 Ocena: 0 2013-05-19 20:58:19 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #10 Ocena: 0 2013-05-20 12:56:29 (12 lat temu) |
wyczyscić, wyzerować jakimś programem, żeby nie było partycji?
W zasadzie to dziwne bo ja używam nawet 64 GB bez problemu. A moze trzeba wgrać innego androida, być moze ten co robił twoja wersje coś sknocił w jądrze. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|