Jako, że do tej pory nie korzystałem z szeroko pojętych dobrodziejstw posiadania telefonów na abonament w UK, w związku z podpisanym, dopiero co, kontraktem mam do Was kilka pytań, na które - mam nadzieję - uzyskam tu odpowiedź:
1. Podpisałem kontrakt na 24 miesiące w taryfie (jak się później okazało) Canary 35. Przed podpisaniem dziesięć razy pytałem się sprzedawcy w Carphone Warehouse czy w tej taryfie jest unlimited internet. Odpowiadał, że jest. Wróciłem do domu, sprawdziłem, doczytałem i okazało się, że jeśli chcę mieć 500MB transferu danych, to muszę dodatkowo pięć funciaków miesięcznie płacić.
Trochę się wkurzyłem, no ale tak to jest, jak się w obcym kraju coś załatwia, może on mnie nie zrozumiał, może ja jego do końca, nie wiem... W każdym bądź razie widzę, że Orange ma w ofercie taryfę Panther 35, w której co prawda jest o 300 minut mniej (w Canary jest to 900 minut), ale jest nielimitowany internet w cenie abonamentu.
I teraz pytanie: czy mogę zmienić abonament bez dodatkowych kosztów i jak to najlepiej załatwić? Telefon mam dopiero 3 dni, nie płaciłem jeszcze żadnego rachunku. Więc może ktoś z Was miał podobną sytuację, i wie, jak to bezboleśnie, a co najważniejsze, bez dodatkowych kosztów zrobić.
2. Drugie pytanie trochę bardziej natury technicznej: przez co powinienem się łączyć z internetem, aby pobierało mi to z tej puli danych, jakie mam do wykorzystania, a nie obciążało mojego rachunku. Kiedy korzystam z aplikacji sieciowych mam dwie opcje:
a) Orange Internet
b) Orange Wap (GPRS)
3. Kiedy wchodzę w internet z komórki, na stronę Orange i chcę sprawdzić Your Account ciągle pokazuje mi, że ta opcja jest czasowo (dla mnie) niedostępna. Czy to jakaś ogólna awaria, czy może mam ją jakoś aktywować, czy czekać?...
To wszystko. Mam nadzieję, że znajdzie się jakiś "fachmen" obcykany w tym komórkowym szaleństwie, które w chwili obecnej mnie trochę przerosło.
Z góry dzięki i pozdrawiam!
[ Ostatnio edytowany przez: KazimierzStaszewski 20-10-2010 12:17 ]