Str 895 z 912 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
andyopole |
Post #1 Ocena: 0 2023-01-01 07:23:40 (2 lata temu) |
 Posty: 13581
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2023-01-01 05:58:35, Maat17 napisał(a):
Co ja mam zrobic z tymi dyniami. Te wieksze, takie zwyczajne, wywalilam wczoraj. Ostaly sie dwie, jedna biala I jedna jak ufo. Czy to sie oplaca cokolwiek z tym robic. Ozdabialy mi sltol, ale czas posprzatac.
Jeśli dynia jest zdrowa, nie nadpsuta możesz zrobić wino, bardzo prostym sposobem. Potrzebujesz tylko nóż, świeczkę, czystą serwetkę i kilo cukru. Fajna zabawa.
|
 
|
 
|
|
|
Maat17 |
Post #2 Ocena: 0 2023-01-01 07:40:19 (2 lata temu) |
 Posty: 6791
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat:
2023-01-01 07:23:40, andyopole napisał(a):
Cytat:
2023-01-01 05:58:35, Maat17 napisał(a):
Co ja mam zrobic z tymi dyniami. Te wieksze, takie zwyczajne, wywalilam wczoraj. Ostaly sie dwie, jedna biala I jedna jak ufo. Czy to sie oplaca cokolwiek z tym robic. Ozdabialy mi sltol, ale czas posprzatac.
Jeśli dynia jest zdrowa, nie nadpsuta możesz zrobić wino, bardzo prostym sposobem. Potrzebujesz tylko nóż, świeczkę, czystą serwetkę i kilo cukru. Fajna zabawa.
Przepis?
Wszystko mam w domu.
|
 
|
 |
|
andyopole |
Post #3 Ocena: 0 2023-01-01 08:17:55 (2 lata temu) |
 Posty: 13581
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
W dyni od góry, wokol ogonka wycinasz nozem otwór o takiej srednicy aby Twoja dlon weszla do środka. Nóż podczas wycinania trzymasz pod katem tak żeby potem wycięty dekielek miał oparcie.
Następnie ręcznie wybierasz ze środka nasionka i wszystkie te miękkie farfocle. Zostawiasz tylko to co twarde.
Następnie wsypujesz ośrodka cukier, zakładasz uprzednio wycięty dekielek na swoje miejsce a ślad po nożu "zakapujesz" woskiem ze świecy tak aby połączenie było uszczelnione i powietrze nie miało dostępu do środka.
Kolejna czynność: wstawiasz dynię do jakiejś miski, przykrywasz czystą ściereczką i zostawiasz gdzieś w temperaturze pokojowej.
Mniej więcej po 3-4 tygodniach, zależy od temperatury, gdy popukasz w dynię poczujesz że została w niej tylko zewnetrzna, twarda skorupa. To jest ten moment gdzie miąższ zamienił się w winko. Czasem skorupa pęknie sama i wtedy jest najlepszy moment, dlatego trzeba dynię wstawic do miski.
Robiłem to trzydzieści parę lat temu i wyszło.
|
 
|
 
|
|
Maat17 |
Post #4 Ocena: 0 2023-01-01 08:26:31 (2 lata temu) |
 Posty: 6791
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Hehe.,
U mnie przy wilgotnosci pewnie splesnieje.
Mam takie dwie male. Bede sie bawic.
…a tak na powaznie, to dojadam wigilijno/bozonarodzeniowe ostatki.
|
 
|
 |
|
andyopole |
Post #5 Ocena: 0 2023-01-01 08:34:12 (2 lata temu) |
 Posty: 13581
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Kilo cukru to miara na dynię wielkosci piłki. Jezeli mniejsze to zastosuj proprcjonalnie.
|
 
|
 
|
|
|
jolantina |
Post #6 Ocena: 0 2023-01-01 12:21:58 (2 lata temu) |
 Posty: 3962
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Ja bym zrobila dzem z dyniDiabla oszukac nie grzech
|
 
|
 |
|
Maat17 |
Post #7 Ocena: 0 2023-01-01 12:46:43 (2 lata temu) |
 Posty: 6791
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Jedna jest wlasnie taka.
A druga taka.
|
 
|
 |
|
andyopole |
Post #8 Ocena: 0 2023-01-01 16:01:22 (2 lata temu) |
 Posty: 13581
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Trudno "złapać" proporcję ale tak na oko to ani wina ani dżemu z tego nie będzie. To chyba dynie ozdobne. Zostaw na przyszły rok. [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 01-01-2023 16:09 ]
|
 
|
 
|
|
SweetLiar |
Post #9 Ocena: 0 2023-01-01 23:22:10 (2 lata temu) |
 Posty: 10992
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Rozmrażam kaczkę i indyka na jutro. Mam włoszczyznę, dynię (jadalną, nie ozdobną), jest też jeszcze kapusta słodka i kiszona w lodówce. Więc może kapuśniak i krem z dyni do wyboru co kto lubi?
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
 
|
 |
|
rafald |
Post #10 Ocena: 0 2023-01-02 02:00:56 (2 lata temu) |
 Posty: 2419
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Do kaczki czy indyka możesz zrobić braised cabbage ze słodkiej + pieczone kartofle. Kiszona zabije smak drobiu - tu się lepiej nada świnia albo baran.
A krem z dyni na starter - zimą jak najbardziej - włoszczyznę zużyjesz na wywar do zupy.
|
 
|
 |
|