MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 895 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 894 | 895 | 896 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

Str 895 z 912

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

andyopole

Post #1 Ocena: 0

2023-01-01 07:23:40 (2 lata temu)

andyopole

Posty: 13581

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2023-01-01 05:58:35, Maat17 napisał(a):
Co ja mam zrobic z tymi dyniami. Te wieksze, takie zwyczajne, wywalilam wczoraj. Ostaly sie dwie, jedna biala I jedna jak ufo. Czy to sie oplaca cokolwiek z tym robic. Ozdabialy mi sltol, ale czas posprzatac.


Jeśli dynia jest zdrowa, nie nadpsuta możesz zrobić wino, bardzo prostym sposobem. Potrzebujesz tylko nóż, świeczkę, czystą serwetkę i kilo cukru. Fajna zabawa.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Maat17

Post #2 Ocena: 0

2023-01-01 07:40:19 (2 lata temu)

Maat17

Posty: 6791

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Cytat:

2023-01-01 07:23:40, andyopole napisał(a):
Cytat:

2023-01-01 05:58:35, Maat17 napisał(a):
Co ja mam zrobic z tymi dyniami. Te wieksze, takie zwyczajne, wywalilam wczoraj. Ostaly sie dwie, jedna biala I jedna jak ufo. Czy to sie oplaca cokolwiek z tym robic. Ozdabialy mi sltol, ale czas posprzatac.


Jeśli dynia jest zdrowa, nie nadpsuta możesz zrobić wino, bardzo prostym sposobem. Potrzebujesz tylko nóż, świeczkę, czystą serwetkę i kilo cukru. Fajna zabawa.

Przepis?

Wszystko mam w domu.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #3 Ocena: 0

2023-01-01 08:17:55 (2 lata temu)

andyopole

Posty: 13581

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

W dyni od góry, wokol ogonka wycinasz nozem otwór o takiej srednicy aby Twoja dlon weszla do środka. Nóż podczas wycinania trzymasz pod katem tak żeby potem wycięty dekielek miał oparcie.

Następnie ręcznie wybierasz ze środka nasionka i wszystkie te miękkie farfocle. Zostawiasz tylko to co twarde.

Następnie wsypujesz ośrodka cukier, zakładasz uprzednio wycięty dekielek na swoje miejsce a ślad po nożu "zakapujesz" woskiem ze świecy tak aby połączenie było uszczelnione i powietrze nie miało dostępu do środka.

Kolejna czynność: wstawiasz dynię do jakiejś miski, przykrywasz czystą ściereczką i zostawiasz gdzieś w temperaturze pokojowej.

Mniej więcej po 3-4 tygodniach, zależy od temperatury, gdy popukasz w dynię poczujesz że została w niej tylko zewnetrzna, twarda skorupa. To jest ten moment gdzie miąższ zamienił się w winko. Czasem skorupa pęknie sama i wtedy jest najlepszy moment, dlatego trzeba dynię wstawic do miski.

Robiłem to trzydzieści parę lat temu i wyszło.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Maat17

Post #4 Ocena: 0

2023-01-01 08:26:31 (2 lata temu)

Maat17

Posty: 6791

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Hehe.,
U mnie przy wilgotnosci pewnie splesnieje.
Mam takie dwie male. Bede sie bawic.

…a tak na powaznie, to dojadam wigilijno/bozonarodzeniowe ostatki.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #5 Ocena: 0

2023-01-01 08:34:12 (2 lata temu)

andyopole

Posty: 13581

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Kilo cukru to miara na dynię wielkosci piłki. Jezeli mniejsze to zastosuj proprcjonalnie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

jolantina

Post #6 Ocena: 0

2023-01-01 12:21:58 (2 lata temu)

jolantina

Posty: 3962

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart

Ja bym zrobila dzem z dyni
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #7 Ocena: 0

2023-01-01 12:46:43 (2 lata temu)

Maat17

Posty: 6791

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Jedna jest wlasnie taka.
Obrazek
A druga taka.
Obrazek

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #8 Ocena: 0

2023-01-01 16:01:22 (2 lata temu)

andyopole

Posty: 13581

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Trudno "złapać" proporcję ale tak na oko to ani wina ani dżemu z tego nie będzie. To chyba dynie ozdobne. Zostaw na przyszły rok.

[ Ostatnio edytowany przez: andyopole 01-01-2023 16:09 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

SweetLiar

Post #9 Ocena: 0

2023-01-01 23:22:10 (2 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Rozmrażam kaczkę i indyka na jutro. Mam włoszczyznę, dynię (jadalną, nie ozdobną), jest też jeszcze kapusta słodka i kiszona w lodówce. Więc może kapuśniak i krem z dyni do wyboru co kto lubi?


Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

rafald

Post #10 Ocena: 0

2023-01-02 02:00:56 (2 lata temu)

rafald

Posty: 2419

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Skąd: Londyn

Do kaczki czy indyka możesz zrobić braised cabbage ze słodkiej + pieczone kartofle. Kiszona zabije smak drobiu - tu się lepiej nada świnia albo baran.
A krem z dyni na starter - zimą jak najbardziej - włoszczyznę zużyjesz na wywar do zupy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 895 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 894 | 895 | 896 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,