Str 880 z 912 |
|
---|---|
SweetLiar | Post #1 Ocena: 0 2022-06-28 11:51:53 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
A czy ktoś robił kluski śląskie z angielskich ziemniaków? Ja raz próbowałam i więcej chyba nie będę. Może kupiłam nie tą odmianę co trzeba, ale w Polsce wychodziły mi z każdych ziemniaków, te tutaj są zbyt wodniste.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
gosian | Post #2 Ocena: 0 2022-06-28 12:10:02 (3 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Kupuje od lat tylko angielskie ziemniaki i to jakie popadną, które są w promocji. Zawsze kluski wychodzą czy to śląskie czy kopytka...
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
daavid | Post #3 Ocena: 0 2022-06-28 13:00:36 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Do zupy idealne są te czerwone. Jakbym miał ugotować ziemniaki i zrobić purée to też bym wybrał te czerwone.
|
andyopole | Post #4 Ocena: 0 2022-06-28 13:02:41 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2022-06-28 11:51:53, SweetLiar napisał(a): A czy ktoś robił kluski śląskie z angielskich ziemniaków? Ja raz próbowałam i więcej chyba nie będę. Może kupiłam nie tą odmianę co trzeba, ale w Polsce wychodziły mi z każdych ziemniaków, te tutaj są zbyt wodniste. Więcej mąki? Inna rzecz, rozejrzyj się po polach ziemniaków, zobaczysz ile wlewanych jest w nie wody która stoi w redlinach. Tajemnicą poliszynela jest fakt że nie jest to sama woda. |
dominikaaa | Post #5 Ocena: 0 2022-06-28 13:11:25 (3 lata temu) |
Z nami od: 30-03-2008 |
Cytat: 2022-06-28 12:10:02, gosian napisał(a): Kupuje od lat tylko angielskie ziemniaki i to jakie popadną, które są w promocji. Zawsze kluski wychodzą czy to śląskie czy kopytka... |
|
|
andypolo | Post #6 Ocena: 0 2022-06-28 15:09:58 (3 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Cytat: 2022-06-28 13:02:41, andyopole napisał(a): Cytat: 2022-06-28 11:51:53, SweetLiar napisał(a): A czy ktoś robił kluski śląskie z angielskich ziemniaków? Ja raz próbowałam i więcej chyba nie będę. Może kupiłam nie tą odmianę co trzeba, ale w Polsce wychodziły mi z każdych ziemniaków, te tutaj są zbyt wodniste. Więcej mąki? Inna rzecz, rozejrzyj się po polach ziemniaków, zobaczysz ile wlewanych jest w nie wody która stoi w redlinach. Tajemnicą poliszynela jest fakt że nie jest to sama woda. A co ty możesz wiedzieć o angielskich ziemniakach. Przecież ty od lat już tu nie mieszkasz. ![]() |
andyopole | Post #7 Ocena: 0 2022-06-28 16:21:53 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2022-06-28 15:09:58, andypolo napisał(a): Cytat: 2022-06-28 13:02:41, andyopole napisał(a): Cytat: 2022-06-28 11:51:53, SweetLiar napisał(a): A czy ktoś robił kluski śląskie z angielskich ziemniaków? Ja raz próbowałam i więcej chyba nie będę. Może kupiłam nie tą odmianę co trzeba, ale w Polsce wychodziły mi z każdych ziemniaków, te tutaj są zbyt wodniste. Więcej mąki? Inna rzecz, rozejrzyj się po polach ziemniaków, zobaczysz ile wlewanych jest w nie wody która stoi w redlinach. Tajemnicą poliszynela jest fakt że nie jest to sama woda. A co ty możesz wiedzieć o angielskich ziemniakach. Przecież ty od lat już tu nie mieszkasz. ![]() Ale do dziś pamiętam widok kartoflisk pływających w wodzie. Także ziemniaki, ktore siniały już w garnku podczas gotowania. |
SweetLiar | Post #8 Ocena: 0 2022-06-28 16:57:36 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Problem w tym, że ja nie lubię za dużo mąki dodawać tylko tyle ile trzeba. To samo z plackami ziemniaczanymi. Te na szczęście wychodzą zawsze.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
daavid | Post #9 Ocena: 0 2022-06-28 20:11:14 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Próbowałem zrobić keto placki. Do jogurtu (gęstego, greckiego, domowej roboty) dodałem jajka, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i wyszła mi jakaś ciapa, która nie chciała się usmażyć.
|
dominikana36 | Post #10 Ocena: 0 2022-06-28 20:36:57 (3 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Sprobuj yogurt grecki zbozowy OATLY i z maka migdalowa sama nie wyjda. Mozesz dodac kukurydzianej lub gryczanej (1/3 w stosunku do migdalowej). Jajko tez polowa jak w przepisie, jak za geste ciasto do uzupelnil letnia woda do konzystencji. tylko wtedy zredukuj ilosc proszku do pieczenia bo bedziesz je mogl do samoobrony uzywac
![]() |