Str 879 z 912 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
EFKAKONEFKA33 |
Post #1 Ocena: 0 2022-06-27 16:21:20 (3 lata temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2022-06-27 12:41:53, ZlotaPerla2 napisał(a):
Efka, czy to było dobre? tak serio pytam
Z bakłażanem ma na bakier, bo nie wiem, co bym z nim nie robiło to guma i ten smak bez smaku albo nie wiem dziwny smak? ... co innego cukinia, kabaczki ...
Ja w zasadzie nie przepadam za zadnym z wymienionych przez Ciebie warzyw. Bakłażan też sam w sobie nie nalezy do jakis moich ulubionych. Robilam kiedys w ramach eksperymentu paste z pieczonego bakłażana z dodatkiem smazonej cebuli i suszonych pomidorów i powiem Ci jak dla mnie strzał w dziesiątkę.
Z taką własnie pastą robiłam te pierogi i odpowiadając na Twoje pytanie, bardzo mi smakowały. Ja nie zmuszam sie na siłe do czegoś, co mi nie podchodzi. Jakby nie smakowało to bym nie ruszyła. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
 
|
 |
|
|
ZlotaPerla2 |
Post #2 Ocena: 0 2022-06-27 22:36:53 (3 lata temu) |
 Posty: 4478
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Ale czy on nie jest gumowy? albo inaczej - jak zrobić bakłażana żeby nie był gumowy? no i ten specyficzny dla bakłażana smak, może i faktycznie z cebulą ...
Ja cukinię uwielbiam, mogłabym codziennie samą z rusztu przyprawioną solą pieprze i czosnkiem, albo kotlety, placki "ziemniaczane" Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
 
|
 |
|
SweetLiar |
Post #3 Ocena: 0 2022-06-28 00:20:11 (3 lata temu) |
 Posty: 10992
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Moja teściowa robi rewelacyjnego bakłażana do obiadu, bardzo prosto i szybko się to przyrządza, ale tam u nich bakłażany to zupełnie co innego niż te tutejsze. I tu jest chyba pies pogrzebany. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
 
|
 |
|
daavid |
Post #4 Ocena: 0 2022-06-28 02:36:27 (3 lata temu) |
 Posty: 6966
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat:
2022-06-28 00:20:11, SweetLiar napisał(a):
Moja teściowa robi rewelacyjnego bakłażana do obiadu, bardzo prosto i szybko się to przyrządza, ale tam u nich bakłażany to zupełnie co innego niż te tutejsze. I tu jest chyba pies pogrzebany.
Tutaj jest pogrzebane całe stado dzikich psów i to głęboko pod ziemią.
Próbowałem kilka razy np. batatów, kupionych gdzieś tam w Lidlu, czy Tesco. Dało się zjeść, ale bez euforii. Znajomy o niepolskich korzeniach wyjaśnił mi, że to syf najgorszy, że dobre bataty mogę kupić w np. jamajskich sklepach, ale nie zawsze i kosztują parę razy więcej niż te w Tesco.
Wniosek jest taki, że kupujemy czasami jakieś jedzenie, wydajemy wyroki a problem może być trochę inny.
To trochę tak jakby Anglik obejrzał zachwyty nad bigosem na YouTube i w polskim sklepie kupił sobie słoik bigosu. Być może będzie mu smakować, jeśli np. odniesie to do meatballsów z puszki, ale czy on zna smak bigosu?
|
 
|
 |
|
Maat17 |
Post #5 Ocena: 0 2022-06-28 04:56:19 (3 lata temu) |
 Posty: 6851
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
“Bakłażan, zwany także oberżyną, gruszką miłości czy fachowo psianką podłużną, to fioletowe warzywo o sprężystej skórce i miąższu, który jest znakomitym dodatkiem do wielu dań. Warto go jeść, bo zawiera mało kalorii, a przy tym jest bogaty w składniki mineralne.”
Eggplant 🍆 to jedza przewaznie wegetarianie. Mi nie smakuje, ale jak sie dobrze przyprawi I zapiecze to da sie zjesc.
“Bataty (łac. Ipomoea batatas) to inaczej słodkie ziemniaki, patat, kūmara lub wijec ziemniaczany. Bataty pochodzą z Ameryki Środkowej. Europejczycy przekonali się o ich właściwościach za sprawą Krzysztofa Kolumba. Z kolei portugalscy odkrywcy zabrali je do Afryki i Indii, które dzisiaj są jednym z głównych - obok Wietnamu, Japonii i Chin - producentów batatów.
Istnieje około 400 odmian batatów, o różnym kolorze skórki, od fioletowego, przez czerwony, pomarańczowy i żółty, do białego. Również miąższ może mieć różną barwę, w zależności od odmiany - białą, pomarańczową lub żółtą.”
U mnie leza juz trzeci tydzien… nikt nie chce jesc.
Czasami zrobie frytki, maja duzo potasu. [ Ostatnio edytowany przez: Maat17 28-06-2022 05:03 ]
|
 
|
 |
|
|
ZlotaPerla2 |
Post #6 Ocena: 0 2022-06-28 07:28:28 (3 lata temu) |
 Posty: 4478
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Cytat:
2022-06-28 04:56:19, Maat17 napisał(a):
“Bakłażan, zwany także oberżyną, gruszką miłości czy fachowo psianką podłużną, to fioletowe warzywo o sprężystej skórce i miąższu, który jest znakomitym dodatkiem do wielu dań. Warto go jeść, bo zawiera mało kalorii, a przy tym jest bogaty w składniki mineralne.”
Eggplant 🍆 to jedza przewaznie wegetarianie. Mi nie smakuje, ale jak sie dobrze przyprawi I zapiecze to da sie zjesc.
Czyli to może nie smakować, tak mi się właśnie wydaje, że ma taki swój specyficzny odorek. Ale dziwne, że na bakłażana mnie mdli, a na flaki wołowe to już nie
Dziś będą krokiety z mięsem i może coś tam jeszcze dorzucę, bo mi z rosołu kurak został. Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
 
|
 |
|
Maat17 |
Post #7 Ocena: 0 2022-06-28 09:19:23 (3 lata temu) |
 Posty: 6851
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat:
2022-06-27 12:50:35, violettaphotography napisał(a):
Ciekawi mnie zawartosc tej puszki. To w ogole mieso jest?...
|
 
|
 |
|
rafald |
Post #8 Ocena: 0 2022-06-28 10:23:47 (3 lata temu) |
 Posty: 2547
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat:
2022-06-28 04:56:19, Maat17 napisał(a):ale jak sie dobrze przyprawi I zapiecze to da sie zjesc.
To trochę jak szpinak - bez czosnku ani rusz!
Aubergine można pokroić w grube na cm plastry, skropić obficie olejem czosnkowym, sól, pieprz i na gryla, ewentualnie patelnię.
Dobrze smakuje w ratatouille - z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami.
|
 
|
 |
|
gosian |
Post #9 Ocena: 0 2022-06-28 11:10:52 (3 lata temu) |
 Posty: 9928
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Ja kiedyś robiłam bakłażana faszerowanego. Upiekłam w całości, przekroiłam na pół. Środek wydrążyłam, dodałam paprykę, czosnek, ser. W sumie można dodać wszystko na co się ma ochotę.. Farsz przełożyłam spowrotem do bakłażana, posypałam serem tartym i do piekarnika. Było bardzo dobre Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
 
|
 
|
|
daavid |
Post #10 Ocena: 0 2022-06-28 11:27:49 (3 lata temu) |
 Posty: 6966
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Robiłem podobnie.. Z bakłażana wycinałem środek, to co zostało opłukałemw wodzie z solą. Wydrążona część posiekałem, dodałem do usmażonej cebuli, później trochę pomidora. Usmażyłem mieloną wołowinę, wymieszałem i nafaszerowałem bakłażana. Całość zapiekłem. Na koniec dodałem trochę tartego sera.
Bardzo dobre.
|
 
|
 |
|