MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 873 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 872 | 873 | 874 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

Str 873 z 912

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

SweetLiar

Post #1 Ocena: 0

2022-01-19 15:00:17 (4 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Skrobia jest bardzo pożądana przy przyrządzaniu risotto.

Co do zanieczyszczeń zawartych w ryżu to można po prostu zrezygnować z jedzenia niektórych potraw bo nie da się ich ugotować po całonocnym moczeniu ryżu.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

sqlserver

Post #2 Ocena: 0

2022-01-19 15:10:30 (4 lata temu)

sqlserver

Posty: 4355

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Skąd: yorkshire

Cytat:

2022-01-19 15:00:17, SweetLiar napisał(a):
Skrobia jest bardzo pożądana przy przyrządzaniu risotto.

Co do zanieczyszczeń zawartych w ryżu to można po prostu zrezygnować z jedzenia niektórych potraw bo nie da się ich ugotować po całonocnym moczeniu ryżu.

to był ekstremalny przykład, wystarczy kilka razy płukać i powinno się to robić z każdym ryżem
czy mięsa tez nie myjesz przed przyrządzaniem, żeby nie traciło swoich wartości. To ze ryz ci pachnie tak jak pachnie to również grzyby a tych w znacznym stopniu pozbędziesz się płukaniem
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #3 Ocena: 0

2022-01-19 18:39:33 (4 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Cytat:

2022-01-19 15:10:30, sqlserver napisał(a):
Cytat:

2022-01-19 15:00:17, SweetLiar napisał(a):
Skrobia jest bardzo pożądana przy przyrządzaniu risotto.

Co do zanieczyszczeń zawartych w ryżu to można po prostu zrezygnować z jedzenia niektórych potraw bo nie da się ich ugotować po całonocnym moczeniu ryżu.

to był ekstremalny przykład, wystarczy kilka razy płukać i powinno się to robić z każdym ryżem

Nie jest ekstremalny bo ja wolałabym już zrezygnować z jakiejś potrawy niż gdybym musiała wcześniej ryż dwa dni przygotowywać (wymoczyć i dobrze wysuszyć). No ale to ja, może komuś innemu by się chciało.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

sqlserver

Post #4 Ocena: 0

2022-01-19 19:19:59 (4 lata temu)

sqlserver

Posty: 4355

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Skąd: yorkshire

Cytat:

2022-01-19 18:39:33, SweetLiar napisał(a):

Nie jest ekstremalny bo ja wolałabym już zrezygnować z jakiejś potrawy niż gdybym musiała wcześniej ryż dwa dni przygotowywać (wymoczyć i dobrze wysuszyć). No ale to ja, może komuś innemu by się chciało.




wypłukanie ryżu o jakim ja mowie trwa 2 minuty chwile przed gotowaniem i nie wymaga wiele wysiłku
Mniej więcej tyle ile umycie rąk przed praca w kuchni , mam nadzieje ze to tez nie jest zbyt wymagające dla ciebie
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #5 Ocena: 0

2022-01-19 20:36:49 (4 lata temu)

Maat17

Posty: 6851

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Alescie zeszli na temat ryzu. To sie doczepie.
U mnie ryz, to podstawa dla polowka.
Praktyka gotowania to pol wieku, nikt nie podwazy.
Ryz sie plucze przynajmniej dwa razy. Kupujemy tylko basmati na objady, czasami ten klejacy na inne potrawy.

I teraz tak moj.... plucze I mierzy wode na palec, a ja tego nie potrafie, bo mamy “inne palce”.
Ja po wyplukaniu odmierzam tyle samo wody i pol z tego co ryzu. Nastawiamy na ogien do zagotowania. Jak wrze, mozna dodac lyzeczke masla lub oleju (nie musi sie). Zmiejszyc ogien na minimum, przykryc z mala szparka na odparowanie, 20 minut - ryz gotowy.

Jakosciowo to nawet ten sam z roznego sklepu bedzie sie roznil. Ja kupuje z Tesco ten zielony albo zolty worek 10kg. Te z Lidl fioletowe kiedys byly lepszej jakosci z Indi. Od kilka lat nie ma, jest inny, mam tego 3 worki (polowek niezadowolony)?:-(

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 19-01-2022 20:43 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #6 Ocena: 0

2022-01-19 21:05:29 (4 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Cytat:

2022-01-19 19:19:59, sqlserver napisał(a):
wypłukanie ryżu o jakim ja mowie trwa 2 minuty chwile przed gotowaniem i nie wymaga wiele wysiłku
Mniej więcej tyle ile umycie rąk przed praca w kuchni , mam nadzieje ze to tez nie jest zbyt wymagające dla ciebie

Wytarcie rąk zajmuje dużo mniej czasu niż ich wymycie, ale już wytarcie ryżu przed prażeniem jest trochę bardziej upierdliwe.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla1

Post #7 Ocena: 0

2022-01-19 22:45:43 (4 lata temu)

ZlotaPerla1

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2022-01-19 13:32:18, sqlserver napisał(a):
Cytat:

2022-01-19 13:23:50, ZlotaPerla1 napisał(a):
Wszystko co tanie to z niczym się nie będzie komponować :-p ale nawet z ryżem, jak kupuję Tilda i nie jest najtańszy, to raz mi się trafił śmierdzący grzybem - wszystko od magazynów też zależy.

Ogórkowa raz z ryżem raz bez, zależy od "humoru"

A dziś skoro już ktoś chińczyka wywołał z kąta owszem jest chińszczyzna z makaronem ryżowym, tylko że makaron mi się nie dogotował, a chińszczyzna przypaliła ... i też średnio to się komponuje ... ehhhh


wszystko zależy od tego jak ryz gotujesz, każdy kto robił sushi wie ze ryz trzeba kilkukrotnie opłukać przed gotowaniem



Nie lubię ryb i nie lubię tych alg, nie lubię ryżu w sushi.

Nigdy w życiu nie płukałam ryżu, a gotuję często czy to sam czy w zupie. Różne są gatunki ryżu, przeważnie gotuję basmanti czy jaśminowy, ładnie na sypko się gotują.
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #8 Ocena: 0

2022-01-19 23:01:35 (4 lata temu)

Maat17

Posty: 6851

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

U nie w domu ryz musi byc codziennie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jolantina

Post #9 Ocena: 0

2022-01-20 10:07:34 (4 lata temu)

jolantina

Posty: 3965

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart

czytając te dyskusje o ryżu, przypomniała mi się wojna o rosół.
Ja zawsze staram się moczyć wcześniej ryz i oczywiście wylewać wodę, a jeśli nie udało mi się tego zrobić przed, ze względu na sponton chociażby, to wylewam pierwsza, albo i druga wodę po zagotowaniu.
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Magducha31

Post #10 Ocena: 0

2022-01-20 12:05:12 (4 lata temu)

Magducha31

Posty: 259

Kobieta

Z nami od: 05-12-2011

Skąd: st.albans

Ja jakos nigdy ryzu nie mylam, moze powinnam? Hmm pewnie tak ale zawsze myslalam ze to tylko by wyplukac skrobie, nie by usunac zanieczyszczenia. Tak samo z miesem, ja nigdy nie myje zadnego miesa, moze dlatego ze nie przepadam za dotykaniem sztuki miesa ;) a do tego wydaje mi sie ze caly zlew i dookola bedzie zanieczyszczone podczas procesu mycia. Wiem, ze na miesie sa bakterie ale przy odpowiedniej obrobce termicznej to chyba nie ma ryzyka, moze sie myle?
Zeby nie odchodzic od tematu u nas dzisiaj wegetarianski Shepherds Pie, dzieci nie sa zachwycone :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 873 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 872 | 873 | 874 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,