Cytat:
2022-01-07 17:11:47, Maat17 napisał(a):
Fajnie. Moze na przyszlosc.
W tej chwili mam mleko co wyglada juz dziwnie, bo stoi na stole od wczoraj do skwaszenia i obok kefir co wyciaglam z lodowki wczesniej.
To teraz co? Mam nastawic to mleko do podgrzania i wtedy kefir, czy kefir I wszystko podgrzac razem?
Tak ktok, po kroku...,
Jeszcze jakis stary podkoszulek muze znalesc.
Opcja z podpuszczką
Mleko podgrzewamy do max 38 i dodajemy kefir w temperaturze pokojowej. Mieszamy dokładnie. Zostawiamy na dwie godz. Dobrze aby temp. Nie spadła. Po tym czasie dodajemy podpuszczkę zmieszana z wodą. Ilość ustalana doświadczalnie na podstawie testów. W czasie do 1 godziny powstaje skrzep. Takie bardzo zgęstniała mleko. Ważne utrzymanie temperatury. Tniemy długim nożem na małe kawałki i mieszamy aby odeszła serwatka. Czekamy godzinkę i odcedzamy. Może być przez sitko lub durszlak. Najlepiej przenosić wstępnie odcedzone czyli nie wylewać całej zawartości garnka. Dobra jest gaza. Ważne aby było czyste. Wieszamy do odcięcia. Nawet 36 godzin.
Bez podpuszczki
Mieszamy kefir z mlekiem i odstawiamy do czasu aż się zsiądzie, zgęstnieje. Może to potrwać nawet 2 dni. Zsiadłe już podgrzewamy, ale nie przegrzewały. Im wyższa temperatura tym bardziej suchy twaróg. Ciągle mieszać podczas podgrzewania. Gdy mamy grudki wielkości ziaren grochu, fasoli możemy zacząć odcedzać. Podobnie jak w pierwszym przypadku. Dalej tak samo.
W obu przypadkach podczas przenoszenia skrzepu do odcedzania możemy wstępnie posolić lub / i dodać ulubione zioła czy przyprawy.
Serwatka.
Nie wiem do czego stosujesz, ale jest do wykorzystania. Dużo nie wyjdzie, ale zawsze trochę będzie. Ewentualnie można dolać do niej trochę mleka. Ale na początek możesz spróbować na samej serwatce.
Dodać do niej sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i podgrzać na maksa. Zagotować. Gdy będzie wrzące na powierzchnię wypłyną serowe drobinki. Zebrać z powierzchni do odcedzania. To jest ricotta.
Osobiście raz to robiłem. Z 5 litrów serwatki było ok 200 gram ricotty. To produkt uboczny.
[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 07-01-2022 19:09 ]
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.