
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 01-01-2022 23:31 ]
Str 868 z 912 |
|
---|---|
Maat17 | Post #1 Ocena: 0 2022-01-01 23:29:52 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
U mnie przypalona pizza, bo ten tego..... zagadalam sie.
![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Maat17 01-01-2022 23:31 ] |
kksiezniczka | Post #2 Ocena: 0 2022-01-01 23:36:05 (4 lata temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
Cytat: 2022-01-01 23:29:52, Maat17 napisał(a): U mnie przypalona pizza, bo ten tego..... zagadalam sie. ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>Maat17</i> 01-01-2022 23:31 ] Polej keczupem- nie będzie widać ![]() ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|
sqlserver | Post #3 Ocena: 0 2022-01-01 23:40:18 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
To jest ser aldente
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
Maat17 | Post #4 Ocena: 0 2022-01-07 07:06:57 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat: 2021-06-10 17:11:54, Gwontownik napisał(a): Cytat: 2021-06-10 16:58:46, gosian napisał(a): Parę dni temu kupiłam w morrisonie mleko w szklanych butelkach (w takich małych jak od mleczarza) z nadzieją ze zrobię z niego ser.. Fakt, mleko robilo się kwaśne, ale również gorzkie. Serka nima niestety ![]() Bo pasteryzowane mleko, a takie jest w większości w sprzedaży, można skwasić, ale trzeba dodać bakterie. Najprościej z zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Bez tego dodatku zgnije. Najlepiej gdzieś poszukać farm shop ze świeżym mlekiem. Tak jak ja kupuję prosto od krowy, takie pełnotłuste jakie mleczarnie przetwarzają na mleko, śmietanę i masło. Sery też można robić ze słodkiego mleka. Najlepiej również niepasteryzowanego. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 10-06-2021 17:14 ] Tez kupilam tanio.. za 20p organic niby. Stoi od wczoraj na stole...mam smietana 18%. Ile tego mam dodac do 2.272l litra/4 pints? |
Maat17 | Post #5 Ocena: 0 2022-01-07 07:08:23 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat: 2021-06-10 17:11:54, Gwontownik napisał(a): Cytat: 2021-06-10 16:58:46, gosian napisał(a): Parę dni temu kupiłam w morrisonie mleko w szklanych butelkach (w takich małych jak od mleczarza) z nadzieją ze zrobię z niego ser.. Fakt, mleko robilo się kwaśne, ale również gorzkie. Serka nima niestety ![]() Bo pasteryzowane mleko, a takie jest w większości w sprzedaży, można skwasić, ale trzeba dodać bakterie. Najprościej z zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Bez tego dodatku zgnije. Najlepiej gdzieś poszukać farm shop ze świeżym mlekiem. Tak jak ja kupuję prosto od krowy, takie pełnotłuste jakie mleczarnie przetwarzają na mleko, śmietanę i masło. Sery też można robić ze słodkiego mleka. Najlepiej również niepasteryzowanego. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 10-06-2021 17:14 ] Tez kupilam tanio.. za 20p organic niby. Stoi od wczoraj na stole...mam smietana 18%. Ile tego mam dodac do 2.272l litra/4 pints? |
|
|
Gwontownik | Post #6 Ocena: 0 2022-01-07 07:35:37 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Ale nie każda śmietana się nadaje. Musi być kulturalna
![]() Dodać śmietanę lub kwasne mleko w ilości (moim zdaniem będzie dobrze) ok 200 ml. To takie minimum na 4 litry. Jak będzie więcej to nic się nie stanie. Śmietanę lub mleko dodajemy o temperaturze pokojowej do mleka podgrzanego do max 38 stopni i trzymamy. Jak długo to zależy od tego co chcemy zrobić. Stopnia kwasowości serka. Jeśli to jest podpuszczkowy to 2 do 3 godzin jest wystarczające. Jeśli z kwasnego mleka to musi się zsiąść, zmienić konsystencję na gęstszą. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
Maat17 | Post #7 Ocena: 0 2022-01-07 07:40:02 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Mam kefir, bedzie?
|
Gwontownik | Post #8 Ocena: 0 2022-01-07 10:36:09 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Będzie. Tylko Będzie troszkę inny ser bo bakterie inne są w kefirze. Ale też dobry.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
jolantina | Post #9 Ocena: 0 2022-01-07 10:39:18 (4 lata temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Cytat: 2022-01-07 07:40:02, Maat17 napisał(a): Mam kefir, bedzie? Ja robie twaróg z kefiru, kwfir też własnej roboty, dodaję do mleka grzybki keforowe Diabla oszukac nie grzech
|
ruuuda | Post #10 Ocena: 0 2022-01-07 12:26:12 (4 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2013 Skąd: brak |
Dzis po slasku - rolada z kluskami sl. i kapusta czer. , jestem "usliniona" po same kostki
![]() Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.
|