Str 859 z 912 |
|
---|---|
EFKAKONEFKA33 | Post #1 Ocena: 0 2021-11-07 19:20:30 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Polędwiczki wieprzowe w sosie czosnkowym
![]() ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #2 Ocena: 0 2021-11-17 20:06:19 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Zupa z łososiem i kukurydzą
![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Turefu | Post #3 Ocena: 0 2021-11-23 19:23:40 (4 lata temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Gammon w slowcookerze, ziemniaczki, kalarior, marchewka, brokuly.
|
andyopole | Post #4 Ocena: 0 2021-11-23 19:52:56 (4 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Wczoraj podsmazylem grzyby zebrane w niedziele nad Pacyfikiem. Nie mam pomyslu co z nich zrobic. Moze jakas zupe ...?
|
niebieskieucho | Post #5 Ocena: 0 2021-11-24 00:23:03 (4 lata temu) |
Z nami od: 24-11-2008 Skąd: Folkestone |
Po obejrzeniu ponizszego wideo, w którym jego autor odwiedzil meksykanska pierogarnie, moje zainteresowanie odnosnie "Co dzis na obiad?" skupilo sie na ruskich pierogach, które wygladaly smakowicie (pokazane miedzy 8'25'' a 25'25''). Wprowadze tylko nieznaczna modyfikacje, bo nie mam zamiaru robic, walcowac i wycinac ciasta oraz zalepiac nadzienia. Zbyt czaso- i pracochlonne. Moja wersja bedzie bez ciasta.
- Do ugotowanych i roztluczonych ziemniaków dodam duzo przyrumienionej cebuli. - Osobno przyrumienie na masle pare lyzek mąki razowej. - Dobrze posole sola himalajska - Wymieszam wszystko razem i gotowe. Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi
|
|
|
andyopole | Post #6 Ocena: 0 2021-11-24 00:49:15 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-11-24 00:23:03, niebieskieucho napisał(a): Po obejrzeniu ponizszego wideo, w którym jego autor odwiedzil meksykanska pierogarnie, moje zainteresowanie odnosnie "Co dzis na obiad?" skupilo sie na ruskich pierogach, które wygladaly smakowicie (pokazane miedzy 8'25'' a 25'25''). Wprowadze tylko nieznaczna modyfikacje, bo nie mam zamiaru robic, walcowac i wycinac ciasta oraz zalepiac nadzienia. Zbyt czaso- i pracochlonne. Moja wersja bedzie bez ciasta. - Do ugotowanych i roztluczonych ziemniaków dodam duzo przyrumienionej cebuli. - Osobno przyrumienie na masle pare lyzek mąki razowej. - Dobrze posole sola himalajska - Wymieszam wszystko razem i gotowe. Nie odkryłeś Ameryki, nie krzykniesz też Eureka! To co chcesz zrobić to nic innego jak tzw. Leniwe Pierogi w Twojej wersji. [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 24-11-2021 00:50 ] |
ZlotaPerla1 | Post #7 Ocena: 0 2021-11-24 03:20:39 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Leniwe to ziemniaki z białym serem i mąką ziemniaczaną i pszenną - nie ma tam cebuli i żytniej mąki i wcale mi to nie pasuje. Leniwe są delikatne jak chmurka, z bułeczką na maśle albo skwarkami, obłęd.
Ktoś robi kapustę zasmażaną do schabowych? a jak? Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2021-11-24 06:31:52 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-11-24 03:20:39, ZlotaPerla1 napisał(a): Leniwe to ziemniaki z białym serem i mąką ziemniaczaną i pszenną - nie ma tam cebuli i żytniej mąki i wcale mi to nie pasuje. Leniwe są delikatne jak chmurka, z bułeczką na maśle albo skwarkami, obłęd. Ktoś robi kapustę zasmażaną do schabowych? a jak? Termin "leniwe" nie pochodzi od składników lecz od mniejszego nakładu robocizny (odpada wałkowanie i lepienie ciasta). Rzeczywiście najpowszechniejsze są takie jak opisujesz. A @niebieskie ucho "opracowal" nowy skład. Nasypal, namieszał co znalazł i leniwą metodą wyszlo to co nazwał pierogami. Kapustę kroisz troszkę grubiej niż na surówka, wrzucisz do garnka. Zalewasz zimna woda i na wolnym ogniu podgotowujesz aż zmięknie tak jak chcesz. Robisz zasmażkę na osobnej patelni albo (dla leniwych) wsypujesz mąkę prosto do podgotowanej kapusty. Można też razem z kapusta gotować cebulę. Na koniec dodać koperku. Smacznego. Jak każda potrawa typu wiejskiego ma tyle przepisów ile kucharek. W każdej wsi robią inaczej, a w tej wsi każda gospodyni robi po swojemu. [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 24-11-2021 06:58 ] |
EFKAKONEFKA33 | Post #9 Ocena: 0 2021-11-24 06:48:09 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Podsmażam cebulę, doprawiam solą, pieprzem i daje trochę czosnku. Potem dodaję pokrojoną kapustę i razem przesmażam. Następnie daję troche bulionu i duszę do miękkości. Wrzucam sporą ilośc kminku i na koniec robie zasmażkę na maśle, którą dodaje na sam koniec.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
ZlotaPerla1 | Post #10 Ocena: 0 2021-11-24 07:48:14 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Dzięki, nie wiem czemu kapusta mi się kiszona z tym kojarzyła.
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|