Str 857 z 912 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
EFKAKONEFKA33 |
Post #1 Ocena: 0 2021-09-03 10:25:02 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Groszkowo ziemniaczane puree z dorszem plus sos z sera pleśniow
Przylazł czas na rybkę, bo już Króliś doświadczalny łaził był za Konefką i gapił się na nią jak ten zbity pies czy Kot ze Shreka. Łaził, łaził i wyłaził. Konefka się łaskawie zgodziła, bo oddając Królisiowi sprawiedliwość, to rzeczywiscie dawno Ci panie w Konefkowym domu ryby nie było. No ale jak podana ryba!! Ryba jak z najlepszej restauracji. Konefka miała dobry dzień i się postarała. Do rybki sosik z sera pleśniowego i wytrawnego wina…Paluszki lizać. Trochę potem wali w domu serem, ale jak ktoś przyjdzie to mówicie, że to skarpetki Królisia i zdobywacie nawet współczujące spojrzenia od odwiedzających. Dodatkowym plusem jest to, że goście już więcej nie przychodzą, dla Was odludków to dobre wieści.
Do tej rybki i sosiku puree z zielonego groszku wymieszane z ziemniaczkami. Tłusta śmietanka, masło (jak Króliś pyta z czego puree to zacinacie sie przy groszku)…i jedziecie jak zdarta płyta,..z ziemniaczków i groszku, ziemniaczków i groszku…o maśle i śmietance radzę nie wspominać, po grzyba macie potem używać czegoś ciężkiego do obezwładnienia Królisia…a na bank będzie coś potrzebne jak sie dowie, ze tyle cholesterolu na raz. Coś ciężkiego może Wam zwichnąć rączkę więc się nie przepracowujecie z tą żeliwną patelenką.. Ewentualnie w ostateczności, ale to naprawdę przymuszeni. W sumie tego puree to za dużo nie zostalo. Konefka tak próbowała, że musiała dorobić nowe…ale takie dobrutkie było, że szok
 Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|
|
karjo1 |
Post #2 Ocena: 0 2021-09-03 10:41:59 (4 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Czlowiek dopiero oczy otworzyl, a tu obiad juz gotowy  .
|

|
 |
|
cris82 |
Post #3 Ocena: 0 2021-09-25 12:18:24 (4 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
ziemnioczki z sosem pieczarkowym do tego zolta fasolka szparagowa w bulce tartej
: P
specjalnie podkreslilem ze zolta bo tu chyba nie jest popularna co? zawsze jak kupuje to polski produkt
|

|
 |
|
tesstickle |
Post #4 Ocena: 0 2021-09-25 19:47:44 (4 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
"Łoś" z kaparami  i świeżo mielonym pieprzem  [ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 25-09-2021 20:35 ] - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|

|
 |
|
ZlotaPerla1 |
Post #5 Ocena: 0 2021-09-27 12:58:22 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
żółta fasolka pojawiła się w Tesco w takich małych paczkach - dla Polaka to śmieszna porcja, normalnie w polskich sklepach jest na bieżąco i u nas na carboocie, Polak przywozi warzywa/ owoce.
Za łososia to ja dziękuję, nie cierpię.
W sobotę lepiłam pierogi z wieprzowych płucek  udało mi się kupić w nowym polskim sklepie, ale pyszne, a że ciasta mi zostało, to parę ze śliwkami węgierkami też wyszło.
Dziś rosół. Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|

|
 |
|
|
ZlotaPerla1 |
Post #6 Ocena: 0 2021-09-29 09:42:46 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
ad fasolka - kupiłam w morrisonie mrożonkę taki mix różnistych fasoli - dziś z tego będzie zupa, ciekawa jestem ... Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|

|
 |
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #7 Ocena: 0 2021-10-03 12:52:35 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Kotlety drobiowe z suszonymi pomidorami
 Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|
ZlotaPerla1 |
Post #8 Ocena: 0 2021-10-03 13:58:45 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Kotlety drobiowe - kto wie, co to kotlet pożarski?
ja muszę się przyznać, słyszałam to nazwę, ale tak na prawdę nigdy przez całe swoje życie czegoś takiego nie jadłam
Kotlet pożarski to taka wersja kotleta mielonego ale z mięsa z piersi kurczaka, czasem z cielęciną. U nas w domu nigdy takich kotletów się nie jadło/ robiło. Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|

|
 |
|
Maat17 |
Post #9 Ocena: 0 2021-10-03 15:41:56 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
U mnie kielbaski, kapusta do tego mash potatoes.
Zrobilam galaretke, to na pozniej.
|

|
 |
|
andyopole |
Post #10 Ocena: 0 2021-10-03 16:28:48 (4 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2021-10-03 13:58:45, ZlotaPerla1 napisał(a):
Kotlety drobiowe - kto wie, co to kotlet pożarski?
ja muszę się przyznać, słyszałam to nazwę, ale tak na prawdę nigdy przez całe swoje życie czegoś takiego nie jadłam
Kotlet pożarski to taka wersja kotleta mielonego ale z mięsa z piersi kurczaka, czasem z cielęciną. U nas w domu nigdy takich kotletów się nie jadło/ robiło.
Kotlet "pożarski" to stały punkt menu restauracji i barów w PRLu. Wieprzowina szła za granicę a prywatne kurniki produkowaly drób, było z czego robić, czerstwych bułek też nie brakowało.
|

|

|
|