Str 855 z 912 |
|
---|---|
Maat17 | Post #1 Ocena: 0 2021-08-25 20:34:19 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
...tylko ze 2 knedle to za malo. Dla mnie caly talerz kopiaty poprosze.... I jak tu schudnac😱
|
tesstickle | Post #2 Ocena: 0 2021-08-27 11:54:57 (4 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Pierś kurczaka, lekko ponacinana - nacierana świeżo mielonym czarnym pieprzem (duuuużo pieprzu), grubą solą, majerankiem i Hot Smoked paprika.
Na patelni na oleju z sundried tomato podsmażane całe ząbki czosnku, garstka ![]() Już przyrumieniony czosnek zdejmujemy i kładziemy kurzęce cycki, całość okładamy pociętą świeżą papryką (2?) Po obróceniu cycków na drugą stronę na każdym kładziemy połówkę ser camembert przecięty na płask, kładziemy skórką do dołu żeby po rozgrzaniu rozlał się na całość. Dokładamy wcześniej przyrumieniony czosnek. (można zmniejszyć "gaz" ![]() Całość przykrywamy pokrywką i trzymamy według upodobań. Aż cycki i papryka będą miękkie. ![]() Przed podaniem zdejmujemy pokrywkę i podnosimy temperaturę żeby odparować sos. Na patelni ![]() Na talerzu ![]() Coraz lepiej mi idzie ![]() ![]() ps: ( oczywiście bez wskazówek "najwyższego kierownictwa" nic by nie wyszło) ![]() [ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 27-08-2021 12:02 ] - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
tesstickle | Post #3 Ocena: 0 2021-08-27 20:59:23 (4 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Dzisiaj w sumie procedura podobną tylko troszkę inne składniki.
![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 27-08-2021 21:00 ] - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
EFKAKONEFKA33 | Post #4 Ocena: 0 2021-08-27 21:25:28 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
A poszoł won...a ja taka głodna
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
gosian | Post #5 Ocena: 0 2021-08-28 08:13:49 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Kupiłam te duże krewetki już podgotowane. Obrałam z pancerza, włożyłam na noc w marynatę i chcę podsmażyć je na maśle z czosnkiem. Pytanie jak długo? Nie chcę żeby zrobiły się gumowate. Po 2 minuty na średnim ogniu?
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
|
|
ZlotaPerla1 | Post #6 Ocena: 0 2021-08-28 10:47:58 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
no rozumiem nie wiedzieć co z krewetkami zrobić, a ja mam udka z kurczaka i też nie wiem co z nimi zrobić
![]() Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
gosian | Post #7 Ocena: 0 2021-08-28 10:57:13 (4 lata temu) |
Udka przyprawić i albo usmażyć /udusić na głębokiej patelni albo z warzywami do piekarnika...
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #8 Ocena: 0 2021-08-30 12:17:57 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Króliś (doświadczalny, dla którego gotuję) poleca Placuszki serowe z sosem pieczarkowym.
Kolejne danie z serii O matko bosko, nie wiem gdzie “rence” włożyć, a Królisiowi trzeba dać żreć, bo menda będzie marudna bardziej niż zwykle. Danie na tzw. szybciora. Placuszki robicie rzucając wszystko w twórczym szale do miski, mieszacie, formujecie placki i już smażycie na patelni. Proste. Prawda? Nawet dla kogoś – jak Konefka – o dwóch lewych „rencach”. No prościej się nie da. No możecie zeżreć kupne pierogi polane nonszalancko ketchupem – jak robi to Króliś – ale zapewniam, że efekty smakowe przy tym daniu będą jednak troszkę wyższych lotów. Sosik z pomidorowym twistem robicie też kilka mninut, żeby się nie urobić po łokcie i w sumie w 30 min jak zagęścicie ruchy możecie mieć fajowy obiad. Z talerza możecie wylizać na koniec obłędny sosik. Sosiku proponuje nie wylizywać w towarzystwie, bo pomyślą, że trafili na prostactwo i buractwo (niewiele się przy tym pomylą)… i kiedy mówimy o prostactwie nie mamy bynajmniej na myśli kulturalnej Konefki, która zna nawet muzykę dla koneserów typu majteczki w kropeczki ohohoho czerwone wstążeczki ohohoho… Talerzyka z sosiku (chociaż dobry ci pierun jak diabli) nie wylizujemy też broń Cię panie Boże w towarzystwie Królisia (doświadczalnego). Jest skłonny uwierzyć, że składacie mu jakieś niedwuznaczne propozycje i nie wymigacie się nawet stwierdzeniem, że Was głowa boli (30 raz w miesiącu). Talerzyk wylizujecie cichaczem w jakimś zacisznym miejscu i cieszycie się każdą chwilą lizania. ![]() ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
gosian | Post #9 Ocena: 0 2021-08-30 12:23:30 (4 lata temu) |
O matko effka ja myślałam, że królika dzisiaj masz na obiad
![]() To co dokładnie wrzucasz w te kuleczki? Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #10 Ocena: 0 2021-08-30 12:49:19 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Jesli mówisz o placuszkach serowych, to robi sie ja łatwo. Mieszasz makę, twaróg i jajko. Formujesz placuszki i smazysz na oleju. Ja dodaąłm przyprawy więc są w wersji wytrawnej. Ale można też na słodko z konfiturą.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|