MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 853 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 852 | 853 | 854 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

Str 853 z 912

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

EFKAKONEFKA33

Post #1 Ocena: 0

2021-08-11 18:27:03 (4 lata temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Margaryny w ogóle nie używam w domu. Masło, olej, oliwa, w zależności do czego potrzebne. Jak będę potrzebować wskazówek, będę ofkorsik krzyczeć :-) Dzięki za podpowiedzi :-)
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #2 Ocena: 0

2021-08-11 19:36:32 (4 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

5 kg ziemniakow...lol. To musi byc jakas impreza.

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 11-08-2021 19:39 ]

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #3 Ocena: 0

2021-08-11 23:57:45 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2021-08-11 19:36:32, Maat17 napisał(a):
5 kg ziemniakow...lol. To musi byc jakas impreza.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Maat17</i> 11-08-2021 19:39 ]

Nie wzięłaś pod uwagę faktu, że garnek musi być pełny stąd przepis dopasowany do wielkości posiadanego garnka. A w oryginale mniejszych niż 5 litrów nie było.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #4 Ocena: 0

2021-08-12 02:18:27 (4 lata temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2021-08-11 16:02:27, Gwontownik napisał(a):
Nada się. Taki stawiasz na kuchence, nieleżnie od źródła zasilania, i na średnim ustawieniu da radę.
Jakbyś potrzebowała porady to służę pomocą.
I polecam z niej skorzystać bo przejrzałem dostępne przepisy i aż włos na głowie się jeży co ci ludzie wymyślają. Np każą dodawać margarynę, co jest zupełna profanacja dania, lub buraki, których w oryginalnym wykonaniu ma nadać kolor tylko i prawie zawsze jest pomijany jako nic nie wnoszący do samego dania.
najlepszy przepis choć też osobiście robię inaczej. Ale tylko odrobinę.
Tzn boczek nie jest krojony w kostkę lecz w plastry i musi być tłusty, tak minimum tłuszczu to 40 proc. I teraz w zależności od sposobu pieczenia (ognisko, kuchenka) zabezpieczamy tłustymi plastrami boczku i skórą z boczku ściany garnka mające bezpośredni kontakt z ogniem jako zabezpieczenie przed przypaleniem. Reszta boczku może być pokrojoną w kostkę. Pozostała część opisowa jest ok z tym że na samą górę można położyć dobra kiełbasę w całości lub wędzone udka kurczaka.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 11-08-2021 16:54 ]

U mnie w domu była to "zapiekanka" a na Podbeskidziu np. "Prażonki". Żeliwny garnek jest OK ale nada się każdy jeśli dno, boki i górę pokryje się liśćmi kapusty. Wtedy napewno się nie przypali a przypieczona kapusta doda pięknego aromatu i smaku. Ja przekładam warstwami ziemniaki, wędlinę - każdą, nawet te zapomnianą w kącie lodówki oraz dużo cebuli, można zabeczek czosnku, lub trzy, jeśli ktoś lubi. Aromat po zdjęciu pokrywki, niesamowity. *YAHOO*

Do góry stronyOnline

EFKAKONEFKA33

Post #5 Ocena: 0

2021-08-12 10:25:51 (4 lata temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Po jakiego grzyba tu wlazłam...teraz głodna jestem
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

gosian

Post #6 Ocena: 0

2021-08-12 11:09:30 (4 lata temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Mam taki garnek co się na zewnątrz gotuje nad paleniskiem. Robiłam kiedyś w nim żurek.. Pyszny wyszedł. I tak sobie leży od tej pory ten gar. A że będę miała gości niedługo może będzie fajnie go użyć..
To teraz poproszę przepis co w nim zrobić?
Wykładam gar liśćmi kapusty. Pierwsza warstwa ziemniaki, przykryć baczkiem.. Ale jakim? Wędzonym?
Dajcie fajny przepis co do gara włożyć będę wdzięczna :-] i mniej więcej jak długo to dusić /gotować??

Czy może jakieś żeberka tam też można włożyć?
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #7 Ocena: 0

2021-08-12 11:24:06 (4 lata temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Gwontownik podawał przepis na ziemniaki po cabańsku
https://www.powiat-chrzanowski.pl/powiat/ziemniaki-po-cabansku.html

Do góry stronyOffline

gosian

Post #8 Ocena: 0

2021-08-12 11:39:29 (4 lata temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Super, dzięki. Tak się tylko zastanawiam, bo tam nic nie pisze o dodatku wody (chyba że przeoczyłam, bo na szybko czytałam) może warto trochę dodać?
Czy te warzywa, zwłaszcza ziemniaki posolić?
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #9 Ocena: 0

2021-08-12 12:17:24 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Nie dodajesz nic. Żadnej wody, smalcu, oleju, margaryny czy masła. Woda jest w ziemniakach. Ścianki mają być wyłożone 0,5 cm plastrami tłustego boczku, ale tylko te gdzie będzie ogień się opierał. Jeżeli chcesz włożyć żeberka to najlepiej wędzone i to na samą górę. Surowych nie próbowałem dawać, więc nie polacam z braku doswiadczenia. Dodawałem wędzone udka drobiowe i spisują się znakomicie. Liść z kapusty można dać na górę bezpośrednio pod przykrywką, a jak masz garnek bez kowera to pod darnią.

Jeśli chodzi o przyprawy to sól i pieprz z umiarem. Zawsze doprawić można po upieczeniu praktycznie bez straty dla smaku.
Ja dodaję jeszcze cebulę siedmiolatkę (tutejsza onion spring) w całości, ale tylko dla siebie bo lubię tak właśnie.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 12-08-2021 12:36 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla1

Post #10 Ocena: 0

2021-08-12 12:42:32 (4 lata temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Cebula siedmiolatka? to ona 7 lat rośnie? a to nie dymka?
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Strona 853 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 852 | 853 | 854 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,