

Str 853 z 912 |
|
---|---|
EFKAKONEFKA33 | Post #1 Ocena: 0 2021-08-11 18:27:03 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Margaryny w ogóle nie używam w domu. Masło, olej, oliwa, w zależności do czego potrzebne. Jak będę potrzebować wskazówek, będę ofkorsik krzyczeć
![]() ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Maat17 | Post #2 Ocena: 0 2021-08-11 19:36:32 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
5 kg ziemniakow...lol. To musi byc jakas impreza.
[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 11-08-2021 19:39 ] |
Gwontownik | Post #3 Ocena: 0 2021-08-11 23:57:45 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2021-08-11 19:36:32, Maat17 napisał(a): 5 kg ziemniakow...lol. To musi byc jakas impreza. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Maat17</i> 11-08-2021 19:39 ] Nie wzięłaś pod uwagę faktu, że garnek musi być pełny stąd przepis dopasowany do wielkości posiadanego garnka. A w oryginale mniejszych niż 5 litrów nie było. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
andyopole | Post #4 Ocena: 0 2021-08-12 02:18:27 (4 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2021-08-11 16:02:27, Gwontownik napisał(a): Nada się. Taki stawiasz na kuchence, nieleżnie od źródła zasilania, i na średnim ustawieniu da radę. Jakbyś potrzebowała porady to służę pomocą. I polecam z niej skorzystać bo przejrzałem dostępne przepisy i aż włos na głowie się jeży co ci ludzie wymyślają. Np każą dodawać margarynę, co jest zupełna profanacja dania, lub buraki, których w oryginalnym wykonaniu ma nadać kolor tylko i prawie zawsze jest pomijany jako nic nie wnoszący do samego dania. najlepszy przepis choć też osobiście robię inaczej. Ale tylko odrobinę. Tzn boczek nie jest krojony w kostkę lecz w plastry i musi być tłusty, tak minimum tłuszczu to 40 proc. I teraz w zależności od sposobu pieczenia (ognisko, kuchenka) zabezpieczamy tłustymi plastrami boczku i skórą z boczku ściany garnka mające bezpośredni kontakt z ogniem jako zabezpieczenie przed przypaleniem. Reszta boczku może być pokrojoną w kostkę. Pozostała część opisowa jest ok z tym że na samą górę można położyć dobra kiełbasę w całości lub wędzone udka kurczaka. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 11-08-2021 16:54 ] U mnie w domu była to "zapiekanka" a na Podbeskidziu np. "Prażonki". Żeliwny garnek jest OK ale nada się każdy jeśli dno, boki i górę pokryje się liśćmi kapusty. Wtedy napewno się nie przypali a przypieczona kapusta doda pięknego aromatu i smaku. Ja przekładam warstwami ziemniaki, wędlinę - każdą, nawet te zapomnianą w kącie lodówki oraz dużo cebuli, można zabeczek czosnku, lub trzy, jeśli ktoś lubi. Aromat po zdjęciu pokrywki, niesamowity. ![]() |
EFKAKONEFKA33 | Post #5 Ocena: 0 2021-08-12 10:25:51 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Po jakiego grzyba tu wlazłam...teraz głodna jestem
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
|
|
gosian | Post #6 Ocena: 0 2021-08-12 11:09:30 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Mam taki garnek co się na zewnątrz gotuje nad paleniskiem. Robiłam kiedyś w nim żurek.. Pyszny wyszedł. I tak sobie leży od tej pory ten gar. A że będę miała gości niedługo może będzie fajnie go użyć..
To teraz poproszę przepis co w nim zrobić? Wykładam gar liśćmi kapusty. Pierwsza warstwa ziemniaki, przykryć baczkiem.. Ale jakim? Wędzonym? Dajcie fajny przepis co do gara włożyć będę wdzięczna ![]() Czy może jakieś żeberka tam też można włożyć? Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #7 Ocena: 0 2021-08-12 11:24:06 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Gwontownik podawał przepis na ziemniaki po cabańsku
https://www.powiat-chrzanowski.pl/powiat/ziemniaki-po-cabansku.html Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
gosian | Post #8 Ocena: 0 2021-08-12 11:39:29 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Super, dzięki. Tak się tylko zastanawiam, bo tam nic nie pisze o dodatku wody (chyba że przeoczyłam, bo na szybko czytałam) może warto trochę dodać?
Czy te warzywa, zwłaszcza ziemniaki posolić? Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
Gwontownik | Post #9 Ocena: 0 2021-08-12 12:17:24 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Nie dodajesz nic. Żadnej wody, smalcu, oleju, margaryny czy masła. Woda jest w ziemniakach. Ścianki mają być wyłożone 0,5 cm plastrami tłustego boczku, ale tylko te gdzie będzie ogień się opierał. Jeżeli chcesz włożyć żeberka to najlepiej wędzone i to na samą górę. Surowych nie próbowałem dawać, więc nie polacam z braku doswiadczenia. Dodawałem wędzone udka drobiowe i spisują się znakomicie. Liść z kapusty można dać na górę bezpośrednio pod przykrywką, a jak masz garnek bez kowera to pod darnią.
Jeśli chodzi o przyprawy to sól i pieprz z umiarem. Zawsze doprawić można po upieczeniu praktycznie bez straty dla smaku. Ja dodaję jeszcze cebulę siedmiolatkę (tutejsza onion spring) w całości, ale tylko dla siebie bo lubię tak właśnie. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 12-08-2021 12:36 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
ZlotaPerla1 | Post #10 Ocena: 0 2021-08-12 12:42:32 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cebula siedmiolatka? to ona 7 lat rośnie? a to nie dymka?
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|