MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 846 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 845 | 846 | 847 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

Str 846 z 912

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

violettaphotogr

Post #1 Ocena: 0

2021-07-11 20:15:09 (4 lata temu)

violettaphotography

Posty: 1566

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

Skąd: ...

Ziemniaki, nie slyszalas wczesniej? Poznan.

[ Ostatnio edytowany przez: violettaphotography 11-07-2021 20:17 ]

#Violujemy

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #2 Ocena: 0

2021-07-11 20:30:18 (4 lata temu)

Maat17

Posty: 6871

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Cytat:

2021-07-11 20:15:09, violettaphotography napisał(a):
Ziemniaki, nie slyszalas wczesniej? Poznan.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>violettaphotography</i> 11-07-2021 20:17 ]




Dziekuje. Nie, nie slyszalam. Wiem, ze pyzy to knedle z ziemniakow.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

violettaphotogr

Post #3 Ocena: 0

2021-07-11 20:44:16 (4 lata temu)

violettaphotography

Posty: 1566

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

Skąd: ...

Pyzy moga byc ziemniaczane ale i drozdzowe tez 🙂
#Violujemy

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #4 Ocena: 0

2021-07-12 05:15:00 (4 lata temu)

Maat17

Posty: 6871

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Cytat:

2021-07-11 20:44:16, violettaphotography napisał(a):
Pyzy moga byc ziemniaczane ale i drozdzowe tez 🙂


Juz zagladnelam do google. Pyzy drozdzowe na parze.... to dumplings.

Fajny przepis.
:-)
"Przygotowanie dania pyzy drożdżowe vel kluski poznańskie


Mąkę przesiać do miski.
Mleko lekko podgrzać, wrzucić drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek mąki i ponownie wymieszać (konsystencja powinna być zbliżona do kwaśnej śmietany). Rozczyn odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.
Do mąki dodać jaja, szczyptę soli, cukier, a następnie rozczyn. Całość dokładnie zagnieść. Dodać olej i zagnieść ponownie. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Na posypaną mąką stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto, oprószyć lekko mąką i rozwałkować na grubość 3 cm. Za pomocą szklanki wykrawać kółka, które należy ponownie odstawić na15 minut do wyrośnięcia.
Gotować na parze przez około 20 minut.

W Wielkopolsce takie pyzy podaje się najczęściej z pieczonym mięsem, któremu towarzyszy duża ilość ciemnego sosu. Klasycznie jest to pieczona kaczka, ale może być to również pieczony schab lub gulasz. Wiem, że w innych częściach Polski kluski takie jada się na słodko. Ja jednak z takim sposobem podania osobiście się nie spotkałam i jako rodowita Poznanianka raczej sobie takiego rozwiązania nie wyobrażam :-) "

Nie wiem czy bede robic, mi raczej nic nie wychodzi, ale zjadlo by sie z jakims dobrym gulaszem czy cos.


A z rana naszlo mnie na pizza.


Składniki na pyzy drożdżowe vel kluski poznańskie
60 dag mąki
1 łyżka cukru
2 jaja
3 dag drożdży
300 ml mleka
mały kieliszek oleju
sól
Taa... a skladnikow zapomnialam. :-)

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 12-07-2021 05:21 ]

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #5 Ocena: 0

2021-07-12 06:11:28 (4 lata temu)

andyopole

Posty: 13665

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Toż to najzwyklejsze w świecie "paruchy". U mnie w domu, właśnie o tej porze roku jadało się z dodatkiem truskawek że śmietaną a wkrótce, za dwa, trzy tygodnie, z czarnymi jagodami że śmietaną. *YAHOO*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

ZlotaPerla1

Post #6 Ocena: 0

2021-07-12 07:43:42 (4 lata temu)

ZlotaPerla1

Posty: n/a

Konto usunięte

Ja parucha jadłam na Słowacji, w domu nigdy, pyzy to pyzy - ziemniaczane kulki.
a
Maat dumplings to pyzy, pierogi, paruchy, knedle, uszka 😎

Dziś będzie zupka z żôłtej fasolki i kupy świeżych listków z młodej włoszczyzny.
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tesstickle

Post #7 Ocena: 0

2021-07-12 08:13:04 (4 lata temu)

tesstickle

Posty: 4595

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2020

Skąd: Dolna szuflada

Cytat:

2021-07-12 07:43:42, ZlotaPerla1 napisał(a):
..
Maat dumplings to pyzy, pierogi, paruchy, knedle, uszka 😎



Ale jak to? Pyzy i Knedle to to samo?!?!*NO**STOP*

[ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 12-07-2021 08:13 ]

- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień. - Ale pieniądze wydałeś? - Tak - Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #8 Ocena: 0

2021-07-12 08:26:42 (4 lata temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Z ziemniaków potocznie zwanych pyrkami w moich stronach się robiło
1. kopytka (mąka pszenna, ziemniaki gotowane, jajko)
2. kluski śląskie (mąka ziemniaczana, ziemniaki gotowane, jajko)
3. pyzy (mąka pszenna, ziemniaki gotowane, ziemniaki tarte, jajko) - te robiło się czyste lub z mięsem
4. Knedle( mąka pszenna, ziemniaki gotowane, jajko) z dodatkiem owoców, mięsa, pieczarek ...najczesciej z owocami
5. kluski szare (surowe, tarte ziemniaki, mąka pszenna, jajko)

Już nie z ziemniaków robiło się kluski parowe, parowańce, pampuchy, buchty drożdżowe. Pod taką nazwą chodziły te "bułeczki" z drożdżami w moich okolicach. U nas nie mówiło sie na to pyzy, choc wiem, że inne regiony takiej nazwy właśnie używają

Angielskie nazewnictwo pod nazwą dumplings ma wszystkie rodzaje klusek od pierogów po knedle, bo ciężko to poprawnie przetłumaczyć.

Ps. Post edytowalam, bo wkradł się błąd. Oczywiście, że kluski śląskie robiła babcia tylko z maką ziemniaczaną. Nie wiem skąd mi się wzięła mąka pszenna
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #9 Ocena: 0

2021-07-12 11:15:28 (4 lata temu)

gosian

Posty: 9931

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

U mnie pyzy parowane lub kluski parowane. Natomiast kluski śląskie robię bez dodatku mąki pszennej. Tak się nauczyłam od mamy, a ona od swojej itd..

A dzisiaj to nie wiem co zrobić. Mam małe ziemniaczki to wszystko :-)
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

AbacusII

Post #10 Ocena: 0

2021-07-12 14:53:52 (4 lata temu)

AbacusII

Posty: 721

Mężczyzna

Z nami od: 12-05-2021

Skąd: Londyn

Cytat:

2021-07-12 05:15:00, Maat17 napisał(a):
Cytat:

2021-07-11 20:44:16, violettaphotography napisał(a):
Pyzy moga byc ziemniaczane ale i drozdzowe tez 🙂

[ciah]

W Wielkopolsce takie pyzy podaje się najczęściej z pieczonym mięsem, któremu towarzyszy duża ilość ciemnego sosu. Klasycznie jest to pieczona kaczka, ale może być to również pieczony schab lub gulasz. :-)

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Maat17</i> 12-07-2021 05:21 ]



Jesssu... ale mi przypomniałaś smaka! , eh 😃

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 846 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 845 | 846 | 847 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,