[ Ostatnio edytowany przez: violettaphotography 11-07-2021 20:17 ]
Str 846 z 912 |
|
---|---|
violettaphotogr | Post #1 Ocena: 0 2021-07-11 20:15:09 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: ... |
Ziemniaki, nie slyszalas wczesniej? Poznan.
[ Ostatnio edytowany przez: violettaphotography 11-07-2021 20:17 ] #Violujemy
|
Maat17 | Post #2 Ocena: 0 2021-07-11 20:30:18 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat: 2021-07-11 20:15:09, violettaphotography napisał(a): Ziemniaki, nie slyszalas wczesniej? Poznan. [ Ostatnio edytowany przez: <i>violettaphotography</i> 11-07-2021 20:17 ] Dziekuje. Nie, nie slyszalam. Wiem, ze pyzy to knedle z ziemniakow. |
violettaphotogr | Post #3 Ocena: 0 2021-07-11 20:44:16 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: ... |
Pyzy moga byc ziemniaczane ale i drozdzowe tez 🙂
#Violujemy
|
Maat17 | Post #4 Ocena: 0 2021-07-12 05:15:00 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat: 2021-07-11 20:44:16, violettaphotography napisał(a): Pyzy moga byc ziemniaczane ale i drozdzowe tez 🙂 Juz zagladnelam do google. Pyzy drozdzowe na parze.... to dumplings. Fajny przepis. ![]() "Przygotowanie dania pyzy drożdżowe vel kluski poznańskie Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, wrzucić drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek mąki i ponownie wymieszać (konsystencja powinna być zbliżona do kwaśnej śmietany). Rozczyn odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodać jaja, szczyptę soli, cukier, a następnie rozczyn. Całość dokładnie zagnieść. Dodać olej i zagnieść ponownie. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Na posypaną mąką stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto, oprószyć lekko mąką i rozwałkować na grubość 3 cm. Za pomocą szklanki wykrawać kółka, które należy ponownie odstawić na15 minut do wyrośnięcia. Gotować na parze przez około 20 minut. W Wielkopolsce takie pyzy podaje się najczęściej z pieczonym mięsem, któremu towarzyszy duża ilość ciemnego sosu. Klasycznie jest to pieczona kaczka, ale może być to również pieczony schab lub gulasz. Wiem, że w innych częściach Polski kluski takie jada się na słodko. Ja jednak z takim sposobem podania osobiście się nie spotkałam i jako rodowita Poznanianka raczej sobie takiego rozwiązania nie wyobrażam ![]() Nie wiem czy bede robic, mi raczej nic nie wychodzi, ale zjadlo by sie z jakims dobrym gulaszem czy cos. A z rana naszlo mnie na pizza. Składniki na pyzy drożdżowe vel kluski poznańskie 60 dag mąki 1 łyżka cukru 2 jaja 3 dag drożdży 300 ml mleka mały kieliszek oleju sól Taa... a skladnikow zapomnialam. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Maat17 12-07-2021 05:21 ] |
andyopole | Post #5 Ocena: 0 2021-07-12 06:11:28 (4 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Toż to najzwyklejsze w świecie "paruchy". U mnie w domu, właśnie o tej porze roku jadało się z dodatkiem truskawek że śmietaną a wkrótce, za dwa, trzy tygodnie, z czarnymi jagodami że śmietaną.
![]() |
|
|
ZlotaPerla1 | Post #6 Ocena: 0 2021-07-12 07:43:42 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Ja parucha jadłam na Słowacji, w domu nigdy, pyzy to pyzy - ziemniaczane kulki.
a Maat dumplings to pyzy, pierogi, paruchy, knedle, uszka 😎 Dziś będzie zupka z żôłtej fasolki i kupy świeżych listków z młodej włoszczyzny. Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
tesstickle | Post #7 Ocena: 0 2021-07-12 08:13:04 (4 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Cytat: 2021-07-12 07:43:42, ZlotaPerla1 napisał(a): .. Maat dumplings to pyzy, pierogi, paruchy, knedle, uszka 😎 Ale jak to? Pyzy i Knedle to to samo?!?! ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 12-07-2021 08:13 ] - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
EFKAKONEFKA33 | Post #8 Ocena: 0 2021-07-12 08:26:42 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Z ziemniaków potocznie zwanych pyrkami w moich stronach się robiło
1. kopytka (mąka pszenna, ziemniaki gotowane, jajko) 2. kluski śląskie (mąka ziemniaczana, ziemniaki gotowane, jajko) 3. pyzy (mąka pszenna, ziemniaki gotowane, ziemniaki tarte, jajko) - te robiło się czyste lub z mięsem 4. Knedle( mąka pszenna, ziemniaki gotowane, jajko) z dodatkiem owoców, mięsa, pieczarek ...najczesciej z owocami 5. kluski szare (surowe, tarte ziemniaki, mąka pszenna, jajko) Już nie z ziemniaków robiło się kluski parowe, parowańce, pampuchy, buchty drożdżowe. Pod taką nazwą chodziły te "bułeczki" z drożdżami w moich okolicach. U nas nie mówiło sie na to pyzy, choc wiem, że inne regiony takiej nazwy właśnie używają Angielskie nazewnictwo pod nazwą dumplings ma wszystkie rodzaje klusek od pierogów po knedle, bo ciężko to poprawnie przetłumaczyć. Ps. Post edytowalam, bo wkradł się błąd. Oczywiście, że kluski śląskie robiła babcia tylko z maką ziemniaczaną. Nie wiem skąd mi się wzięła mąka pszenna Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
gosian | Post #9 Ocena: 0 2021-07-12 11:15:28 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
U mnie pyzy parowane lub kluski parowane. Natomiast kluski śląskie robię bez dodatku mąki pszennej. Tak się nauczyłam od mamy, a ona od swojej itd..
A dzisiaj to nie wiem co zrobić. Mam małe ziemniaczki to wszystko ![]() Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
AbacusII | Post #10 Ocena: 0 2021-07-12 14:53:52 (4 lata temu) |
Z nami od: 12-05-2021 Skąd: Londyn |
Cytat: 2021-07-12 05:15:00, Maat17 napisał(a): Cytat: 2021-07-11 20:44:16, violettaphotography napisał(a): Pyzy moga byc ziemniaczane ale i drozdzowe tez 🙂 [ciah] W Wielkopolsce takie pyzy podaje się najczęściej z pieczonym mięsem, któremu towarzyszy duża ilość ciemnego sosu. Klasycznie jest to pieczona kaczka, ale może być to również pieczony schab lub gulasz. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>Maat17</i> 12-07-2021 05:21 ] Jesssu... ale mi przypomniałaś smaka! , eh 😃 |